Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei

Actualizat: 14 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Despre implanturi


Implanturile faciale nu ne confera un aspect perfect al fetei. Nu te vor face sa arati diferit, dar pot imbunatati linia obrajilor sau a barbiei. Pentru anumite persoane, aceasta este o procedura pur cosmetica. Pentru altele, implantul poate fi util pentru corectarea unor defecte din nastere sau secundare traumatismelor ori interventiilor chirurgicale de la nivel facial.

Pregatirea

Medicul chirurg va discuta cu pacientul motivele pentru care acesta doreste o modificare a aspectului, pentru a stabili daca acesta are asteptari realiste in legatuara cu rezultatele procedurii. Implantele faciale sunt uneori efectuate impreuna cu alte proceduri cosmetice, ca liftingul facial, liftingul fruntii, in functie de rezultatele dorite.

Un candidat pentru aceste tipuri de operatie este un pacient cu o stare buna de sanatate, atat fizic, cat si mental. Acesta trebuie sa aiba asteptari realiste si sa aiba in vedere faptul ca implanturile faciale nu sunt menite sa il faca sa arate ca altcineva. Rolul acestora este de a imbunatati anumite trasaturi, de a le accentua pentru a le pune in valoare.

Inainte de interventia chirurgicala, va avea loc o discutie cu un chirurg plastician, in cadrul careia vor fi discutate istoricul medical, probleme stomatologice, operatii anterioare din sfera cosmetica sau reconstructiva la nivel facial. De asemenea, chirurgul va dori sa afle motivele pentru care pacientul apeleaza la acest tip de interventie, care este motivatia din spatele acestei decizii, precum si daca pacientul dorest sa planifice si alte operatii cosmetice in viitor.

In urma acestei discutii, daca se decide sa se planifice interventia chirurgicala, se va decide tipul de anestezie in funcit de procedura ce urmeaza a fi efectuata.

Procedura

In functie de tipul de interventie, procedura poate dura doua ore sau mai putin.

Optiuni:
- implantul zonei mandibulare: se efectueaza la nivelul buzei inferioare. In final, locul inciziei va fi securizat folosind fire de sutura resorbabile, care dispar in aproximativ o saptamana. Durata procedurii variaza intre o ora si doua ore. Firele resorbabile sunt cele care se folosesc pentru acest tip de interventie, cu rolul de a fixa implantul si de a sutura incizia.
- implantul obrajilor: plasat fie la nivelul buzei superioare, fie la nivelul pleoapei inferioare. Durata procedurii este de aproxiamtiv o ora.
- implantul barbiei : plasat de-a lungul buzei inferioare sau sub barbie. Procedura dureaza intre 30 minute si o ora. Incizia este plasata sub barbie si, prin intinderea usoara a tesutului, chirurgul creeaza un spatiu in care va fi inserat implantul. Acesta este facut din materiale sintetice care imita tesutul care se gaseste in mod natural la nivelul barbiei, fiind disponibil intr-o varietate de forme si marimi.

Exista trei tipuri de forme pentru implanturile de la nivelul obrajilor:

-malar - implanturile sunt pozitionate direct pe oasele zigomatice, oferind suport si o expunere anterioara superioara

-submalare - implanturile de acest tip dau aspectul de obraji rotunzi, plini

- combinate - acest timp de implant augmenta atat oasele zigomatice, cat si obrajii

O parte dintre implanturi, realizate din silicon, pot fi inlaturate in viitor. Altele sunt integrate cu usurinta osului si devin parte din structura obrajilor.

Cicatricile la nivelul augmentarii obrajilor sunt minime, intrucat inciziile sunt realizate la nivel bucal sau la nivelul pleoapei inferioare. In cazul in care operatia de augmentare este facuta in timpul unei interventii de lifting facial, rinoplastie, blefaroplastie, sau lifting al ochilor, chirurgul poate folosi aceleasi incizii pentru toate procedurile.

Efecte adverse frecvente

Ca in cazul oricarei operatii, pot aparea o serie de efecte adverse si complicatii. Pot aparea echimoze locale si tumefiere, care dureaza cel putin doua zile. Pacientul va fi instruit in legatura cu eventualele efecte adverse care pot aparea.

Complicatii

Intrucat exista un implant la nivelul corpului, va exista intotdeauna riscul deplasarii acestuia de la locul implantarii. In acest caz va fi necesara o operatie suplimentara. Chirurgul va informa pacientul in legatura cu posibilitatile existente. De asemenea exista riscul de infectie; se va face tratament cu antibiotice in acest caz. Exista riscul de rejeta implantului.

In cazul in care apare fera, durere sau edem la nivelul interventiei sau scurgeri anormale, este imperios necesar sa fie anuntat medicul pentru a trata cat mai rapid eventualele complicatii.

Recuperare

Recuperarea dupa o astfel de operatie este foarte rapida. O saptamana de concediu medical este suficienta. Cu siguranta ca recuperarea va depinde si de obiceiurile proprii, precum si de faptul ca pacientul a avut sau nu o alta operatie in antecedente.

Este indicat ca pacientul sa poata apela la o persoana pentru a fi luat din locul unde se efectueaza procedura si dus acasa, eventual si necesitatea asistentei in prima noapte post-operator.

Chirurgul va instrui pacientul ce alimente si medicamente sa evita inainte si dupa operatie. In cazul celor care fumeaza, va fi necesara oprirea fumatului inainte si dupa operatie, in functie de indicatiile medicului.

Rezultate

Rezultatele sunt permanente cu exceptia deplasarii implantului sau rejectei acestuia sau daca se infecteaza. In anumite situatii implantul trebuie indepartat. Pielea continua sa imbatraneasca, dar structura osoasa, pe care o sustin implantele, nu se modifica foarte mult.


Citeste si despre:

Alaptarea Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar Tot ce trebuie sa stim despre cancerul cavitatii bucale Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Frumusetea: intrebari si raspunsuri Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Ingrijirea pielii la barbati Caracteristicile sindromului Williams Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului Despicatura valului palatin (Palatoschizis) Parkinson
Cere sfatul medicului ×