Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Icterul reprezina o afectiune care face ca pielea, mucoasele si albul ochilor sa capete culoarea galbena, pe fondul unui nivel ridicat al bilirubinei, un pigment aflat la nivelul bilei.
Icterul poate avea cauze multiple si poate aparea atat la copii cat si la adulti. Icterul, care provoaca colorarea in galben a pielii, mucoaselor si albului ochilor, poate fi un semn al unor afectiuni mai grave, adica boli hepatice, motiv pentru care trebuie consultat medicul.
De regula nou-nascutii fac icter in primele zile de la nastere si vor beneficia de tratament in cadrul maternitatii.
Bilirubina se formeaza prin descompunerea celulelor rosii din sange.
In cazul in care ficatul nu poate sintetiza normal aceasta substanta, bilirubina se acumuleaza in cantitate mare si pielea poate sa apara galbena.
Bila reprezinta lichidul secretat de ficat si depozitata in vezica biliara, fiind evacuata in duoden si ajutand la digerarea lipidelor. Daca aceasta afectiune nu este tratata, culoarea organelor si a tegumentelor afectate se poate schimba din galben in verde, din cauza biliverdinei, pigmentul cu nuanta verzuie, care se gaseste de asemenea in bila.
• Nou-nascutii produc mai multa bilirubina decat adultii, deoarece au mai multe celule rosii in sange.
• Ficatul unui nou-nascut este inca in curs de dezvoltare si nu este in masura sa elimine bilirubina din sange.
• Cantitatea prea mare de bilirubina se resoarbe in intestin, inainte ca bebelusul sa o elimine prin scaun.
Corpul bebelusului recicleaza unele globule rosii in fiecare zi.
Bilirubina este o substanta galbena care se formeaza pe masura ce celulele rosii din sange se descompun. in timpul sarcinii, ficatul elimina bilirubina necesara pentru copil.
Dupa nastere, este posibil ca ficatul bebelusului sa nu fie suficient de dezvoltat pentru a elimina bilirubina de la sine. Poate dura cateva zile pentru ca ficatul copilului sa poata face acest lucru.
Cand ficatul unui copil provoaca icter in primele zile de viata, se numeste icter fiziologic. Acesta este cel mai frecvent tip de icter la nou-nascuti.
Dar, uneori, o afectiune a copilului poate provoca icter. Bebelusii cu aceste afectiuni de sanatate au mai multe sanse sa aiba nevoie de tratament pentru a le ajuta sa-si scada nivelul bilirubinei decat bebelusii cu icter fiziologic.
Aceste conditii includ:
• Incompatibilitate a grupului de sange, Rh. Un numar mic de bebelusi au diferite tipuri de sange decat mamele lor.
• Hemoragie interna
• Diverse afectiuni hepatice ale copilului (hepatita, fibroza chistica)
• Interventii chirurgicale
• Afectiuni genetice, cum ar fi deficitul de G6PD.
• Infectii virale si bacteriene
• Afectiuni hematologice (anemia hemolitica)
Unii bebelusi sunt mai predispusi decat altii sa aiba icter.
Acestea categorie include:
• Bebelusii prematuri. Un copil prematur are mai multe sanse decat altii sa aiba icter, deoarece ficatul lui poate sa nu fie complet dezvoltat.
• Bebelusii alaptati, in special bebelusii care nu alapteaza bine. Pentru majoritatea nou-nascutilor, aceasta este o data la 2 pana la 3 ore (de aproximativ opt pana la 12 ori in fiecare zi). Hranirea cu lapte matern ajuta adesea la mentinerea nivelului de bilirubina al bebelusului. Un consultant in alaptare este o persoana cu pregatire speciala ce le poate ajuta pe femei sa alapteze.
• Bebelusi cu origini etnice est-asiatice sau mediteraneene.
Ingalbenirea tegumentelor si a sclerelor reprezinta principalul semn al icterului infantil - apare de obicei intre a doua si a patra zi dupa nastere.
Pentru a verifica icterul bebelusului, apasati usor pe fruntea sau nasul copilului. Daca pielea arata galbena acolo unde ati apasat, este probabil ca si copilul dumneavoastra are icter usor. Daca copilul tau nu are icter, culoarea pielii ar trebui sa arate pur si simplu putin mai deschisa decat culoarea normala pentru un moment.
Copilul trebuie examinat in conditii bune de iluminare, de preferinta in lumina naturala.
Majoritatea spitalelor au o politica de examinare a bebelusilor pentru icter inainte de externare.
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca nou-nascutii sa fie examinati pentru icter in timpul controalelor medicale de rutina si cel putin la fiecare opt pana la 12 ore in timp ce se afla in spital. Bebelusul trebuie examinat pentru icter intre a treia si a saptea zi dupa nastere, cand nivelul bilirubinei atinge de obicei varful.
n cazul in care copilul este externat mai devreme de 72 de ore dupa nastere, medicul de familie trebuie sa evalueze copilul in termen de doua zile de la externare.
Semne de luat in considerare:
• Tegumentele bebelusului devin mai galbene
• Culoarea sclerelor modificata
• Bebelusul pare apatic
• Copilul nu ia in greutate, dificultati de alimentatie
• Bebelusul plange neconsolat
• Bebelusul dezvolta orice alte semne sau simptome care ii preocupa pe parinti
Exista mai multe tipuri de icter:
• Icterul fiziologic: apare ca un raspuns „normal” la capacitatea limitata a bebelusului de a scapa de bilirubina in primele zile de viata.
• Icter la alaptare: apare in primele zile pana la o saptamana de viata. Este cauzata de faptul ca bebelusul nu ia suficient lapte matern sau de o cantitate scazuta de lapte matern.
• Sindromul de icter din laptele matern: aproximativ 2% dintre bebelusii sanatosi alaptati dezvolta icter dupa prima saptamana. Este asociat cu o capacitate scazuta de a scapa de bilirubina din cauza laptelui matern.
• Icter din degradarea globulelor rosii din sange din cauza bolii hemolitice a nou-nascutului (boala Rh), avand prea multe celule rosii din sange sau sangerari.
• Icter legat de functionarea proasta a ficatului din cauza infectiei sau a altor factori.
Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca toti bebelusii sa fie verificati pentru icter dupa nastere in timp ce se afla in spital.
Neonatologul copilului dumneavoastra il verifica cu unul sau mai multe dintre aceste teste:
• Analize de laborator: Acesta este cel mai bun mod de a masura nivelul bilirubinei. Copilului dumneavoastra i se recolteaza o mica proba de sange din calcaiul sau pentru a face acest test.
• Examenul clinic: Medicul va efectua un examen clinic general al copilului.
• Test cutanat. Medicul plaseaza un dispozitiv pe fruntea copilului pentru a-i verifica nivelul bilirubinei. Aparatul masoara reflectarea unei lumini speciale care straluceste prin pielea sa.
AAP recomanda ca bebelusii sa fie verificati din nou pentru icter la varsta de 3 pana la 5 zile. Acesta este momentul in care nivelul bilirubinei este cel mai ridicat.
Tratamentul specific va fi stabilit de medicul bebelusului dumneavoastra pe baza varstei gestationale a bebelusului, starii generale de sanatate si istoricul medical.
Tratamentul poate include:
• Fototerapie: icterul si nivelurile crescute de bilirubina scad de obicei atunci cand copilul este expus la lumini albastre speciale. Fototerapia dureaza cateva ore pentru a incepe sa functioneze si este utilizata pe tot parcursul zilei si noptii. Ochii bebelusului trebuie protejati, iar temperatura monitorizata in timpul tratamentului.
• Patura cu fibre optice: O alta forma de fototerapie este o patura cu fibre optice plasata sub copil. Acesta poate fi utilizat singura sau in combinatie cu fototerapia obisnuita.
• Transfuzie schimbatoare: aceasta inlocuieste sangele copilului cu sange proaspat pentru a ajuta la scaderea nivelului de bilirubina.
• Tratamentul afectiunilor de baza: tratarea oricarei cauze de baza a hiperbilirubinemiei, cum ar fi infectia.
Bibliografie:
https://www.marchofdimes.org/find-support/topics/planning-baby/newborn-jaundice
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/symptoms-causes
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.