MCSI a semnat primul contract de finantare in domeniul e-sanatatii, in valoare de 88 milioane lei

Publicat: 13 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a aprobat, marti, primul contract de finantare in domeniul e-sanatatii, in valoare de 88 milioane lei, parte a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, avand ca beneficiar Ministerul Sanatatii, a anuntat MCSI.

Proiectul “Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”, in valoare de 88 milioane de lei, din care asistenta nerambursabila in valoare de 71 milioane de lei, isi propune sa imbunatateasca calitatea actului medical si sa optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului national de prescriptie electronica.

"Acest lucru presupune monitorizarea in timp real a necesarului si consumului de medicamente in Romania, eliminarea erorilor de medicatie si a fraudelor din actualul sistem de prescriptie, implementarea unui sistem de control/supervizare a prescriptiei, prelucrarea si schimbul de informatii medicale si accesul cetatenilor la servicii de sanatate de calitate", se arata in comunicatul MCSI.

Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurari de Sanatate, aproximativ 30.000 medici si 5.350 farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.

Prescrierea electronica reprezinta un sistem suport care sustine medicul in actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie si informatia necesara, asigura transferul electronic al prescrierei catre farmacist si creaza baza nationala de date pentru inregistrarile electronice ale medicamentelor prescrise.

Aplicarea TIC in domeniul sanatatii include o arie larga de procese bazate nu doar pe aplicatii web, ci mai ales instrumente, produse, sisteme si servicii ce se adeseaza pe de o parte autoritatilor sanitare si personalului specializat si pe de alta parte pacientilor si cetatenilor.

In prezent, un numar de aproximativ de 35 de proiecte ale unitatilor sanitare publice sunt in procesul de evaluare in vederea finantarii din fonduri structurale proiectele fiind depuse in cadrul operatiunii 4 „Sustinerea implementarii de solutii de e-sanatate si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar” – la nivel local.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor pentru vacanta Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Ruptura prematura de membrane - riscuri si complicatii Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Contract cadru 2009 Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Sanatatea publica Legislatia privind vaccinarile Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta