O serie de afectiuni medicale ar putea avea ca efect amortirea mainilor. Acest fenomen poate avea o amploare diferita pentru fiecare persoana in parte, dar pot sa apara si senzatii dureroase sau slabiciune. Astfel, persoanele afectate sever pot experimenta chiar si impotenta functionala a mainilor, iar acest lucru interfereaza extrem de mult cu activitatile de zi cu zi.
Afla care sunt cele mai frecvente cauze ale amortelilor de la nivelul mainilor, dar si simptomele asociate si optiunile de tratament aferente.
Urmatoarele afectiuni cardiovasculare pot cauza amorteli la nivelul mainilor:
Atacul de cord sau infarctul miocardic
Daca o persoana sufera un atac de cord, interventia medicala este necesara cat mai rapid. Blocarea fluxului de sange catre inima poate provoca dureri in piept, dar si furnicaturi si amorteli la nivelul unui brat. Alte simptome ale infarctului sunt reprezentate de furnicaturi si amorteli la nivelul ambelor brate, la nivelul umerilor sau chiar la nivel mandibular. De asemenea, pot sa apara greata, transpiratie, dispnee, ameteli si fatigabilitate ce se instaleaza rapid.
Infarctul miocardic implica internarea in spital si realizarea de interventii medicale ce au ca scop dezobstructia zonelor blocate, astfel incat fluxul de sange sa fie restabilit. Antiplachetarele, vasodilatatoarele sanguine, tromboliticele si beta-blocantii reprezinta doar cateva exemple de medicamente ce se pot folosi in tratarea unui atac de cord.
Accidentul vascular cerebral
O intrerupere a fluxului de sange ce trebuie sa hraneasca si sa oxigeneze creierul poate duce la un accident vascular cerebral. Cauza poate fi reprezentata de un cheag de sange ce migreaza pana la acest nivel sau de ruperea unui vas de sange din creier si sangerarea asociata.
Amortirea sau slabiciunea uneia dintre maini sau a unei parti a corpului trebuie sa reprezinte un semnal de alarma. De asemenea, faciesul poate suferi anumite modificari, precum caderea unei pleoape, stergerea santului nazo-labial si caderea comisurii bucale de pe o anumita jumatate a fetei. Confuzia, pierderea echilibrului si tulburarile de vorbire si de vedere pot completa tabloul clinic al unui accident vascular cerebral.
Tratamentul accidentului vascular cerebral difera in functie de tipul acestuia, dar internarea si supravegherea medicala sunt absolut necesare. Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala, iar interventia rapida este vitala.
Urmatoarele afectiuni vasculare pot produce amorteli la nivelul mainilor:
Vasculita
Vasculita poate sa apara atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva propriului organism si provoaca inflamatia vaselor de sange. Simptomele variaza in functie de zona corpului ce este afectata, dar simptomele pot include oboseala, febra, pierdere in greutate, transpiratii nocturne, eruptii cutanate, slabiciune si amorteli.
Tratamentul vasculitei depinde de cauza care sta la baza acesteia, dar poate include steroizi sau anumite medicamente imunosupresoare. Evaluarea medicala este absolut necesara pentru primirea unui tratament corespunzator.
Boala Raynaud
Boala Raynaud este o afectiune ce face ca arterele ce directioneaza sangele catre degete sa se ingusteze temporar. Simptomele includ senzatii de amorteala, furnicatura sau arsura la nivelul degetelor, dar si schimbarea culorii acestora in albastru sau alb pal.
Tratamentul implica mai ales evitarea factorilor declansatori, cum ar fi temperaturile reci, stresul si anumite medicamente. Tinand cont de acest aspect, pacientii cu boala Raynaud pot observa ca simptomele sunt ameliorate semnificativ.
Leziunile plexului brahial
Plexul brahial este o retea complexa de nervi care se extinde de la coloana vertebrala catre fiecare umar. Aceasta retea nervoasa transmite semnale intre coloana vertebrala si membrele superioare. Leziunile suferite la nivelul umerilor, tumorile si alte cauze inflamatorii pot duce la deteriorarea plexului brahial, ceea ce poate duce la amorteli la nivelul mainilor.
Sugarii pot suferi leziuni ale plexului brahial in timpul nasterii, deoarece umerii pot fi supusi unui stres crescut la nivelul filierei pelvi-genitala.
Simptomele asociate afectarii plexului brahial includ amorteli si slabiciune la nivelul membrelor, dar si dureri severe de umar sau de brat. Tratamentul este diferit de la pacient la pacient, depinzand foarte mult de cauza de baza. Unele persoane se pot vindeca fara interventie medicala, in timp ce altele pot necesita terapii fizice sau interventii chirurgicale. De asemenea, bebelusii ce au suferit leziuni in timpul nasterii se pot recupera in decurs de 3-4 luni.
Fibromialgia
Aceasta boala afecteaza functia nervoasa, provocand dureri cronice. Acestea pot fi insotite chiar si de furnicaturi sau amorteli, producand un tablou clinic asemanator cu sindromul de tunel carpian. Alte simptome sunt reprezentate de oboseala, dureri de cap, tulburari de somn, depresie, tulburari gastro-intestinale etc.
Optiunile de tratament pentru fibromialgie includ exercitiile fizice, acestea ajutand la calmarea durerii si la imbunatatirea somnului. De asemenea, poate fi recomandata terapia anticonvulsivanta sau medicatia antidepresiva. In plus, terapia cognitiv-comportamentala poate fi benefica pentru persoanele care nu dau randament in urma tratamentelor medicamentoase.
Lezarea maduvei spinarii
Traumele cauzate de anumite leziuni ale maduvei spinarii pot duce la furnicaturi si amorteli la nivelul mainilor si picioarelor. Caderile, accidentele rutiere, loviturile la cap, plagile impuscate si multe alte evenimente pot provoca traumatisme ale maduvei.
Simptomele pot varia in functie de zona pe care o controleaza segmentul lezat al maduvei, astfel incat pot fi prezente:
• Impotenta functionala;
• Pierderea senzatiilor;
• Pierderea controlului sfincterian;
• Durere.
Tratamentele pot include interventii chirurgicale, medicamente si kinetoterapie. Totusi, exista si unele tratamente experimentale ce le pot oferi persoanelor cu leziuni ale maduvei spinarii o sansa mai buna de a-si recapata vechea stare.
Sindromul de tunel cubital
Aceasta afectiune rezulta din intinderile sau presiunile excesive ce au loc asupra nervului cubital sau ulnar. Simptomele afecteaza in special degetele inelare si auriculare (degetele mici) si pot include amorteli, slabiciune, furnicaturi si chiar dureri.
Tratamentul sindromului de tunel cubital poate include adoptarea unor pozitii corespunzatoare de somn, astfel incat articulatia cotului sa nu mai fie utilizata. Terapia fizica, antalgicele si interventiile chirurgicale pot fi utilizate ca optiuni de tratament, dar fiecare pacient va trebui evaluat in mod individual.
Spondiloza cervicala
Aceasta afectiune survine atunci cand sunt afectate discurile ce alcatuiesc articulatia gatului. Simptomele pot include slabiciune musculara a extremitatilor, durere la nivelul mainilor, senzatie imperioasa de urinare si tulburari de mers. Pentru a gestiona aceasta afectiune, medicii pot recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante, antidepresive sau corticosteroizi. De asemenea, chirurgia poate fi de folos in cazurile grave.
Sindromul de tunel carpian
Acest sindrom apare atunci cand unul din nervii ce trec pe la nivelul tunelului carpian sunt comprimati. Astfel, pacientii pot resimti durere, furnicaturi, slabiciune si impotenta functionala. Aceste simptome pot fi gestionate prin medicatie antialgica, dar si prin purtarea de orteze speciale. Totusi, exista si cazuri in care medicii pot recomanda interventii chirurgicale de reducere a presiunii.
Sindromul Guillain-Barre
Sindromul Guillain-Barre implica atacarea nervilor de catre propriul organism. Acest lucru poate duce la amorteli ale mainilor, dar si la probleme de vedere, dificultati la deglutitie, dureri severe si chiar paralizie musculara. Din pacate, nu exista tratament curativ pentru acest sindrom, dar se pot folosi terapii cu imunoglobuline sau plasmafereza pentru gestionarea simptomelor.
Scleroza multipla
Scleroza multipla este o afectiune ce ataca sistemul nervos central, producand daune la nivelul nervilor. Tabloul clinic poate include amorteli ale membrelor, dar si senzatie de soc electric, tremor, mers nesigur, tulburari de vedere si dificultati cognitive. Medicii pot recomanda medicamente imunosupresoare, dar si terapii de tipul plasmaferezei.
Amortelile de la nivelul mainilor pot avea si numeroase alte cauze, precum sindromul Sjogren, diabetul, deficitul de vitamina B12, amiloidoza si boala Lyme. Consultul medical este foarte important, deoarece medicii vor prescrie tratament pentru amortelile mainilor in functie de cauze.
Totusi, trebuie stiut ca exista si cazuri in care amorteala membrelor a fost data de urmarea unor anumite tratamente. Astfel, medicii pot micsora dozele medicamentelor cu pricina sau le pot inlocui cu variante ce nu au aceste efecte adverse.
Bibliografie:
Aamir, R.,et al.(2018). Vitamin B12 deficiency and its clinical co-relation [Abstract]. rmj.org.pk/?mno=276713
Amin, N.,et al.(2015). Medial epicondylitis: Evaluation and management [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26001427
Amyloidosis & kidney disease. (2014). niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/amyloidosis
Bakhsheshian, J.,et al.(2017). Current diagnosis and management of cervical spondylotic myelopathy. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582708/
Bhargava, J., & Hurley, J. A. (2019). Fibromyalgia. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540974/
Brachial plexus injuries information page. (2019).
ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Brachial-Plexus-Injuries-Information-Page
Cubital tunnel syndrome. (2015). handcare.www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cubital-tunnel-syndrome
Ganglion cysts. (2018). handcare.assh.org/Anatomy/Details-Page/articleId/27970
Ghasemi, N.,et al.(2017). Multiple sclerosis: Pathogenesis, symptoms, diagnoses and cell-based therapy.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241505
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.