Ion Bazac spera sa obtina nivelul minim al anului trecut pentru bugetul Sanatatii

Publicat: 26 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca spera sa obtina aproape 4% pentru Sanatate la aprobarea bugetului.

„Varianta finala de buget o vom discuta joi. Sanatatea este intre prioritatile pe care Guvernul le ia in considerare. Eu sper in procente sa obtin nivelul minim al anului trecut – 4%”, a spus Bazac, invitat la emisiunea 3x3.

Noul proiect de buget ar putea prevedea o suma mai mica de 4% din produsul intern brut (PIB) pentru Sanatate si mai putin de 6% din PIB pentru Educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat recent pentru NewsIn surse oficiale. In legea bugetului de stat pe 2008, Ministerului Sanatatii i-a fost alocat 4,5% din PIB. Potrivit surselor citate, suma alocata efectiv pentru Sanatate de la bugetul de stat a fost de 3,95% din produsul intern brut.

De asemenea, referindu-se la problema platilor informale din sistemul sanitar, ministrul este de parere ca acesta nu poate fi rezolvata decat prin doua cai: coplata si asigurarile comlementare. "Din pacate este un fenomen care s-a perpetuat de foarte multi ani. Mai grav sau mai important este ca exista institutii internationale care au inceput sa cuantifice aceste sume. Banca Mondiala a facut un studiu privind platile informale. Eu cred ca solutiile sunt doua: coplata si pe de alta parte asigurari complementare. Sunt unicele solutii ca medicii sa fie mai stimulati si pe de alta parte sa incepem sa reducem aceste plati informale", a spus ministrul.


Citeste si despre:

Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului? Biopsia - cum se obtine si rolul ei in oncologia moderna Ai un stil de viata sanatos? Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Gustari cu continut scazut de zahar 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? Explorarea imagistica a toracelui Tulburarile de somn. Sfaturi utile pentru un somn linistit Elemente nutritive pentru un par sanatos Nevoile de somn in functie de varsta. Calculator pentru un orar de somn sanatos Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv 4 mituri despre colesterol