Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile

Actualizat: 11 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Operatia de reducere a sanilor, cunoscuta si sub numele de mamoplastie de reductie, este o procedura chirurgicala utilizata pentru indepartarea excesului de grasime, tesut glandular si piele de la nivelul sanilor. Interventia este solicitata pentru ameliorarea problemelor posturale si obtinerea unei marimi a bustului proportionala cu restul trupului.

Astfel, operatia de reducere a sanilor contribuie la imbunatatirea stimei de sine si a capacitatii de a participa la activitati fizice. Medicul chirurg plastician este singurul in masura sa efectueze aceasta interventie chirurgicala, care presupune si o serie de riscuri si complicatii. Pe langa rolul de a reducere volumetric sanul, imbunatateste si forma si permite repozitionarea complexului areolo-mamelonar.

Motivele apelarii la mamoplastia reductiva

Mamoplastia reductiva este o solutie la care apeleaza in general femeile cu sani de dimensiuni mari, care vor sa corecteze probleme precum:

- sanii lasati, cu tesut cutanat afectat de vergeturi;
- dureri cronice ale spatelui, gatului si umerilor;
- eruptie cutanata cronica sau iritatii ale pielii sub sani;
- postura incorecta si inestetica a corpului;
- restrictionarea capacitatii de a face sport;
- stima de sine scazuta din pricina bustului inestetic;
- dificultatea de a gasi masurile potrivite ale lenjeriei intime si ale pieselor vestimentare;

Operatia de micsorare a sanilor se poate efectua la orice varsta, chiar si in perioada adolescentei, cu toate ca recomandarile medicilor indica amanarea interventiei pana la dezvoltarea completa a tesutului mamar.

Femeile necasatorite sau cele care doresc sa aduca pe lume copii in viitor sunt sfatuite de chirurgii plasticieni sa programeze mamoplastia reductiva dupa sarcina (transformarile sanilor din perioada de graviditate pot afecta rezultatele operatiei estetice). De asemenea, alaptarea poate deveni o problema dupa efectuarea mamoplastiei reductive, atat din pricina operatiei in sine, cat si din cauza lipsei sprijinului si a instruirii de specialitate.

Cum ar trebui sa arate mamoplastie de reductie ideala?

Sanii ar trebui sa fie ridicati intr-o pozitie naturala, proportionala cu restul corpului.

Sanii trebuie sa fie simetrici.

Complexul areolo-mamelonar trebuie sa fie repozitionat intr-o zona corespunzatoare noii pozitii a sanilor.

Vascularizatia complexului areolo-mamelonar nu trebuie sa fie compromisa.

Functia sanilor trebuie sa fie pastrata.

Cicatricile post-mamoplastie de reductie nu trebuie sa fie vizibile prin imbracaminte sau sa fie situate deasupra areolei.

Interventia chirurgicala trebuie sa se desfasoare intr-un singur pas.

Riscuri

Operatia de reducere a sanilor prezinta riscuri similare celor asociate cu orice tip de interventie chirurgicala, precum hemoragiile, infectiile sau reactiile adverse la anestezie. Alte riscuri specifice in acest caz ar putea fi:

Mai mult decat atat, riscul intarzierii vindecarii leziunilor provocate de mamoplastia reductiva este mai mare in cazul femeilor cu index de masa corporala ridicat. Componenta psihologica nu este nici ea de neglijat acomodarea cu propria imagine dupa operatia de micsorare a bustului poate fi o reala provocare, de aceea medicii plasticieni recomanda un timp prelungit de analiza a beneficiilor si riscurilor, inainte de luarea unei decizii in acest sens.

Pregatirea pentru mamoplastia reductiva

In primele vizite la medicul estetician, se vor evalua mai multe aspecte menite sa ofere informatii importante despre gradul de suportabilitate al interventiei. Printre acestea se numara

- evaluarea istoricului medical personal si a starii de sanatate generale;
- punctarea asteptarilor precise ale pacientului privind rezultatele procedurii;
- evidentierea riscurilor implicate in raport cu beneficiile;
- stabilirea tipului de anestezie utilizata in timpul operatiei;
- prezentarea costurilor implicate;

De asemenea, inainte de operatia de reducere a sanilor, medicul estetician poate solicita urmatoarele lucruri de la pacient

- efectuarea de analize complete de laborator;
- efectuarea unei mamografii de referinta;
- sistarea fumatului, dupa caz, cel putin pentru o perioada (fumatul ingreuneaza vindecarea, fiind un factor pro-inflamator);
- evitarea administrarii de aspirina, medicamente antiinflamatorii si suplimente vegetale;

Efectuarea operatiei de reducere a sanilor

Mamoplastia reductiva se realizeaza de cele mai multe ori sub anestezie generala, fie intr-un spital, fie intr-o clinica medicala autorizata.

Tehnica specifica utilizata pentru micsorarea tesutului mamar poate sa varieze de la un specialist la celalalt. De regula, chirurgul plastician efectueaza o incizie in jurul areolei si in partea de jos a sanilor, pentru a indeparta excesul de grasime, tesut glandular si piele (in cele mai multe cazuri, areola si mamelonul raman atasate de san).

In situatia in care bustul este foarte lasat si prezinta vergeturi, mamelonul si areola sunt indepartate complet si reatasate ulterior, sub forma unei grefe de piele.

Dupa incheierea interventiei, sanii sunt acoperiti cu pansament si bandaje, iar un tub de dren ar, pentru eliminarea fluidelor ce s-ar putea acumula. Medicul poate prescrie administrarea de analgezice, dar si de antibiotice, pentru reducerea riscului unei infectii. In perioada initiala de recuperare, sanii vor fi sensibili la atingere si durerosi, potential edematiati (umflati) sau cu echimoze. De aceea, in perioada post-operatorie, efortul fizic este interzis. Medicul specialist poate recomanda purtarea unei bustiere de contentie pentru protejarea sanilor.

Odata ce vindecarea progreseaza, pot fi resimtite dureri in interiorul sanilor si la marginile acestora, precum si senzatii de amorteala in jurul mameloanelor. Unele femei acuza mancarimi intense. Cicatricile ramase sunt permanente, insa tind sa devina mai putin vizibile odata cu trecerea timpului. Utilizarea cremelor pe baza de silicon si a celor cu factor de protectie ridicat imbunatateste aspectul cicatricilor.

Rezultatele posibile

Interventiile chirurgicale de reducere a sanilor care obtin rezultatele scontate se soldeaza cu disparitia disconfortului de la nivelul spatelui superior, gatului si umerilor. De asemenea, mobilitatea corporala creste, iar stima de sine se poate imbunatati considerabil.

Rezultatele sunt de regula satisfacatoare, insa devin sesizabile dupa luni intregi de vindecare, in care dispar inflamatiile si cicatricile devin mai putin observabile. Rezultatul final este de regula permanent, desi forma si dimensiunea sanilor se mai pot modifica pe fondul unor factori precum inaintarea in varsta sau fluctuatiile de greutate.

In cazul rezultatelor nesatisfacatoare, este posibila efectuarea unei noi interventii chirurgicale care sa corecteze defectele de care pacientul se declara nemultumit.


Citeste si despre:

Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Pestele ca aliment: beneficii si riscuri Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer Liposuctia: riscuri si beneficii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii Anestezia – tipuri, riscuri si efecte adverse Marirea buzelor - tehnici si riscuri ale interventiei Labioplastia - optiuni, riscuri si recuperare Grefa osoasa dentara - procedura, beneficii, riscuri