Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile

Publicat: 08 Octombrie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Operatia de reducere a sanilor, cunoscuta si sub numele de mamoplastie de reductie, este o procedura chirurgicala utilizata pentru indepartarea excesului de grasime, tesut si piele de la nivelul sanilor. Interventia este solicitata pentru alinarea disconfortului corporal si obtinerea unei marimi a bustului proportionala cu restul trupului.

Astfel, operatia de reducere a sanilor contribuie la imbunatatirea stimei de sine si a capacitatii de a participa la activitati fizice. Medicul plastician este singurul in masura sa efectueze aceasta interventie chirurgicala, care presupune si o serie de riscuri si complicatii.

Motivele apelarii la mamoplastia reductiva

Mamoplastia reductiva este o solutie la care apeleaza in general femeile cu sani de dimensiuni mari, care vor sa corecteze probleme precum

- sani lasati, cu tesut cutanat afectat de vergeturi;
- dureri cronice ale spatelui, gatului si umerilor;
- eruptie cutanata cronica sau iritatii ale pielii sub sani;
- adancituri adanci la nivelul umerilor, formate de presiunea exercitata de bretelele sutienului;
- postura incorecta si inestetica a corpului;
- restrictionarea capacitatii de a face sport;
- imagine de sine negativa din pricina bustului inestetic;
- dificultatea de a gasi masurile potrivite ale lenjeriei intime si ale pieselor vestimentare;

Operatia de micsorare a sanilor se poate efectua la orice varsta, chiar si in perioada adolescentei, cu toate ca recomandarile medicilor indica amanarea interventiei pana la dezvoltarea completa a tesutului mamar.

Femeile necasatorite sau cele care doresc sa aduca pe lume copii in viitor sunt sfatuite de chirurgii plasticieni sa programeze mamoplastia reductiva dupa sarcina (transformarile sanilor din perioada de graviditate pot afecta rezultatele operatiei estetice). De asemenea, alaptarea poate deveni o problema dupa efectuarea mamoplastiei reductive, atat din pricina operatiei in sine, cat si din cauza lipsei sprijinului si a instruirii de specialitate.

Riscuri

Operatia de reducere a sanilor prezinta riscuri similare celor asociate cu orice tip de interventie chirurgicala, precum hemoragiile, infectiile sau reactiile adverse la anestezie. Alte riscuri specifice in acest caz ar putea fi:

- pierderea sensibilitatii la nivelul areolei mamare si a mamelonului;
- eliminarea completa a areolei si mamelonului;
- cicatricele si alte semne permanente;
- dificultati de alaptare;
- asimetrie in dimensiune, forma, pozitie si contur la nivelul mameloanelor si sanilor, care sa oblige la o noua interventie chirurgicala de corectie;
- reactii alergice la materialele si substantele folosite in timpul si dupa procedura;

Mai mult decat atat, riscul intarzierii vindecarii leziunilor provocate de mamoplastia reductiva este mai mare in cazul femeilor cu index de masa corporala ridicat. Componenta psihologica nu este nici ea de neglijat acomodarea cu propria imagine dupa operatia de micsorare a bustului poate fi o reala provocare, de aceea medicii plasticieni recomanda un timp prelungit de analiza a beneficiilor si riscurilor, inainte de luarea unei decizii in acest sens.

Pregatirea pentru mamoplastia reductiva

In primele vizite la medicul estetician, se vor evalua mai multe aspecte menite sa ofere informatii importante despre gradul de suportabilitate al interventiei. Printre acestea se numara

- evaluarea istoricului medical personal si a starii de sanatate generale;
- punctarea asteptarilor precise ale pacientului privind rezultatele procedurii;
- evidentierea riscurilor implicate in raport cu beneficiile;
- stabilirea tipului de anestezie utilizata in timpul operatiei;
- prezentarea costurilor implicate;

De asemenea, inainte de operatia de reducere a sanilor, medicul estetician poate solicita urmatoarele lucruri de la pacient

- efectuarea de analize complete de laborator;
- efectuarea unei mamografii de referinta;
- sistarea fumatului, dupa caz, cel putin pentru o perioada;
- evitarea administrarii de aspirina, medicamente antiinflamatorii si suplimente vegetale;

Efectuarea operatiei de reducere a sanilor

Mamografia reductiva se realizeaza de cele mai multe ori sub anestezie generala, fie intr-un spital, fie intr-o clinica medicala autorizata.

Tehnica specifica utilizata pentru micsorarea tesutului mamar poate sa varieze de la un specialist la celalalt. De regula, chirurgul plastician efectueaza o incizie in jurul areolei si in partea de jos a sanilor, pentru a indeparta excesul de grasime, tesut si piele (in cele mai multe cazuri, areola si mamelonul raman atasate de san).

In situatia in care bustul este foarte lasat si prezinta vergeturi, mamelonul si areola sunt indepartate complet si reatasate ulterior, sub forma unei grefe de piele.

Dupa incheierea interventiei, sanii sunt acoperiti cu pansament si bandaje, iar un tub ar putea fi pozitionat sub fiecare brat, pentru drenarea sangelui si a fluidelor. Medicul poate prescrie administrarea de analgezice, dar si de antibiotice, pentru reducerea riscului producerii unei infectii. In perioada initiala de recuperare, sanii vor fi sensibili la atingere si durerosi, potential umflati sau cu echimoze. De aceea, pe timpul vindecarii, efortul fizic este interzis.

Odata ce vindecarea progreseaza, pot fi resimtite dureri in interiorul sanilor si la marginile acestora, precum si senzatii de amorteala in jurul mameloanelor. Unele femei acuza mancarimi intense. Cicatricele ramase sunt permanente, insa tind sa devina mai putin vizibile odata cu trecerea timpului.

Rezultatele posibile

Interventiile chirurgicale de reducere a sanilor care obtin rezultatele scontate se soldeaza cu disparitia disconfortului de la nivelul spatelui superior, gatului si umerilor. De asemenea, mobilitatea corporala creste, iar stima de sine se poate imbunatati considerabil.

Rezultatele sunt de regula satisfacatoare, insa devin sesizabile dupa luni intregi de vindecare, in care dispar inflamatiile si cicatricele devin mai putin observabile. Rezultatul final este de regula permanent, desi forma si dimensiunea sanilor se mai pot modifica pe fondul unor factori precum inaintarea in varsta sau fluctuatiile de greutate.

In cazul rezultatelor nesatisfacatoare, este posibila efectuarea unei noi interventii chirurgicale care sa corecteze defectele de care pacientul se declara nemultumit.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...