Inventie medicala: tesutul muscular care se vindeca singur

Actualizat: 03 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un tesut muscular creat in laborator, care are puterea de a se contracta singur si de a se autovindeca, a fost inventat de oamenii de stiinta de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA.

Tesuturile musculare afectate de diverse activitati fizice sau deteriorate in urma unor accidente ar putea fi inlocuite cu tesuturi obtinute in laborator, dotate cu o rezerva de celule-satelit, care se pare ca sunt de zece ori mai puternice decat un tesut nativ si au capacitatea de a se vindeca singure, in cazul unor leziuni.

Inventia uimitoare, care ar putea fi folosita in viitor pentru tratarea pacientilor care sufera de diverse accidente, apartine cercetatorilor americani de la Duke, care au testat deja tesutul artificial pe rozatoare.

Contractia rapida si puternica a tesutului muscular in timpul experimentului pe soareci il transforma in singurul tesut obtinut in laborator care are capacitatea de a se contracta la fel de puternic precum muschii nativi.


Citeste si despre:

Paralizia cerebrala Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog Servicii medicale de ingrijire la domiciliu 5 mituri despre vaccinuri Obezitatea la copii si sportul Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Sunt sanatoase fructele uscate? Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia) Implicatiile stresului in viata cotidiana Port-bebe-ul sau marsupiul, pericol pentru coloana vertebrala a bebelusilor Bauturile energizante: plusuri si minusuri SPUNE DA VACCINARII! Durerea asociata cancerului