SPUNE DA VACCINARII!

Actualizat: 23 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

3 adevaruri importante despre vaccinare

In ciuda tuturor datelor stiintifice care arata valoarea extraordinara a vaccinarii, numeroase mituri circula inca randul populatiei, punand sub semnul intrebarii, in mod fals, valoarea acestui act medical. In continuare, va oferim cateva explicatii si argumente in favoarea vaccinarii, sustinute de dovezi stiintifice incontestabile. Datele din acest material si multe alte informatii sunt disponibile pe site-urile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) – www.who.int, site-ul centrului european de prevenire si control al bolilor(ECDC)- www.ecdc.europa.eu sau CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – www.cdc.gov.

saptamana vaccinarii


1.

Vaccinurile sunt cel mai eficient mijloc de protejare impotriva bolilor infectioase. In ultimii 50 de ani vaccinarea a salvat mai multe vieti omenesti decat orice alta interventie de sanatate. Aproximativ 3 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.


Organismul nostru este capabil, prin sistemul sau imunitar, sa lupte impotriva agresiunilor din mediu.

Cu multi dintre microbii cu care venim in contact corpul nostru stie sa lupte fara probleme – adesea nici nu stim ca tocmai am invins anumite virusuri sau bacterii care ne-ar fi putut imbolnavi.

Exista insa microbi care, prin anumite particularitati de structura, reusesc sa fie extrem de agresivi cu noi, fara ca sistemul imunitar sa reuseasca sa ii opreasca la timp.

Pentru unii dintre acesti microbi, instrumentul pe care stiinta l-a inventat este vaccinul.

Prin vaccinare, organismul este antrenat sa lupte specific cu anumiti microbi, astfel incat la contactul viitor cu acestia efectele sa fie contracarate cat mai eficient.

Marea majoritate a persoanelor care nu sunt vaccinate se vor imbolnavi la contactul cu microbul care determina acea boala infectioasa, iar forma de boala este grava, cu risc mare de complicatii si chiar deces.

Dintre persoanele vaccinate, foarte putine se imbolnavesc, iar imbolnavirea va imbraca o forma usoara, cu risc foarte mic de complicatii.

Daca acum s-ar opri programele de vaccinare, copiii nu ar mai fi protejati impotriva unor boli severe si ar fi grav afectati atunci cand ar veni in contact cu ele.

De exemplu, in fosta Uniune Sovietica, in anii `90 a fost suspendat partial programul de vaccinare pentru o perioada de timp – ca urmare, au fost inregistrate peste 140.000 cazuri de difterie, soldate cu 4.000 decese.

In anii `70, 8 tari au renuntat la vaccinarea impotriva tusei convulsive; ca urmare, rata de imbolnavire a crescut de zeci si chiar sute de ori – de exemplu Marea Britanie a inregistrat in 1972 peste 10.000 cazuri de imbolnavire si 36 de decese, iar Japonia 13.000 cazuri cu 113 decese intre 1976-1979.

2.


Vaccinurile sunt foarte sigure pentru sanatate.


Vaccinurile sunt foarte sigure, iar reactiile adverse rare. Exista situatii in care apar reactii adverse, dar acestea sunt controlabile si relativ usor de indepartat.

Cu siguranta insa, niciun fel de reactii adverse nu se compara nici pe departe cu riscurile implicate de aparitia bolii fara vaccinare prealabila!

Este suficient sa ne gandim ca nu exista risc de deces din vaccinare – in timp ce boli precum tusea convulsiva, poliomielita sau difteria au facut sute de mii de victime de-a lungul timpului.

Tehnologiile de purificare si pregatire a vaccinurilor disponibile astazi sunt mult superioare celor din trecut, ceea ce a redus considerabil riscul reactiilor secundare.

Nicio mama nu trebuie sa evite vaccinarile de teama reactiilor adverse, deoarece in acest fel isi expune copilul unui risc mare de a face o forma grava, poate chiar mortala, a unei boli atat de usor de prevenit!


3.

Programul de vaccinare a copilului trebuie urmat ca atare, fara abateri. Este extrem de important ca vaccinarile sa se realizeze la timp si sa fie administrate TOATE dozele de vaccin necesare.



La inceput, nou-nascutii si sugarii sunt protejati de anticorpi preluati de la mama in timpul sarcinii sau prin alaptare.

Pe masura ce copilul creste insa, aceasta protectie dispare – iar sarcina apararii organismului cade intru totul asupra sistemului sau imunitar.

Indiferent cat de mult l-am proteja, copilul vine in contact cu mii de germeni in fiecare zi, pentru care organismul trebuie sa creeze raspunsul imun potrivit.

Acest „antrenament” ajuta la dezvoltarea capacitatii sale de lupta, organismul invatand din fiecare batalie castigata.

Bolile pentru care sunt vaccinati copiii sunt boli foarte grave, impotriva carora sistemul lor imun este mai putin eficient – si el trebuie antrenat in mod special ca sa invete cum sa lupte cu acesti microbi.

Aceasta este sarcina vaccinului, care reprezinta un stimul special care genereaza anumite tipuri de anticorpi.

Vaccinul nu solicita insa organismul mai mult decat orice alt microb din miile de microbi din jur care ataca corpul copilului in acelasi timp.

Vaccinul reprezinta asadar doar un mic stimul comparativ cu restul agresiunilor microbiene din jur, iar organismul ar putea face fata cu usurinta la mii de vaccinuri administrate in acelasi timp.

Pentru a asigura protectie maxima, vaccinarea trebuie realizata inainte ca organismul sa fi venit in contact, neprotejat, cu microbii respectivi.

De aceea, unele vaccinuri se administreaza inca din maternitate, iar altele foarte devreme dupa nastere.

Ulterior, din cand in cand, „memoria” imuna a organismului trebuie stimulata, pentru ca organismul sa nu uite ceea ce a invatat la prima vaccinare – acesta este rolul vaccinarilor ulterioare din copilarie.

vaccinare unicef ministerul sanatatii


Citeste si despre:

Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva Bolile copilariei Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul? Homeopatie versus medicina alopata Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Efectele uimitoare ale optimismului asupra sanatatii De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal