Cseke Attila, ministrul Sanatatii a semnat, Declaratia europeana cu privire la sanatatea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor

Actualizat: 02 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cseke Attila, ministrul Sanatatii a semnat, Declaratia europeana cu privire la sanatatea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale si a familiilor lor, in numele a 53 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

De cealalta parte, Declaratia a fost semnata de dna Zsuzsanna JAKAB, director regional al OMS pentru Europa, precum si de dl Steve ALLEN, director regional al UNICEF pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente.

Prin declaratie, statele isi exprima angajamentul de a oferi o viata mai buna copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale prin imbunatatirea accesului acestora la ingrijiri medicale de calitate superioara.

Declaratia include un plan de actiune care acopera 10 zone prioritare, stabilind interventii concrete pentru diferite categorii de tineri in functie de varsta, vulnerabilitate si capacitati. Se asteapta ca, in urma implementarii acestui plan, sa se obtina primele rezultate spre finalul anului 2015.

Prin semnarea declaratiei, tarile se angajeaza sa asigure elaborarea unui plan de actiuni propriu la nivel national printr-o colaborare intersectoriala la nivel national pentru o abordare coordonata a politicilor (educatie, asistenta sociala, justitie si alte domenii). Se vor identifica domeniile de interventie si se vor defini responsabilitati si termene pentru indeplinirea lor.

„Este nevoie de o colaborare permanenta intersectoriala pentru sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Trebuie sa luam masuri pentru depistarea precoce si interventia timpurie in scopul evitarii stigmatizarii si excluderii lor, in scopul integrarii lor in familie, in comunitate, in societate. Un prim pas putem considera adoptarea, in luna iulie 2010, a Legii privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate copiilor si adultilor cu tulburari din spectrul autist si al tulburarilor asociate. Aceasta lege are drept scop reglementarea acelor servicii de tip integrat – de sanatate, educatie si sociale – care vizeaza identificarea precoce, tratamentul, recuperarea si ameliorarea calitatii vietii si functionarii sociale ale persoanelor, copii sau adulti, diagnosticate cu tulburari de spectru autist (TSA) si cu tulburari de sanatate mintala asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinara specializata”
a declarat ministrul sanatatii, CSEKE Attila, cu ocazia semnarii Declaratiei.

Ministrul a subliniat faptul ca medicii de familie au o responsabilitate in depistarea acestor dizabilitati la copii, pentru a le putea oferi servicii specializate de care au nevoie – de exemplu, sedinte de psihoterapie, precum si supraveghere medicala si de specialitate permanenta, inclusiv pentru inregistrarea progreselor functionale.

In Romania prevalenta dizabilitatilor este sub 1% din populatia de copii si tineri. Conform datelor Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap (din 31 martie 2010), in Romania exista aproximativ 680.000 de persoane cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, dintre care 61.000 sunt copii si tineri de pana la 14 ani.


Citeste si despre:

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Norme de prescriere a retetelor medicale Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Legea privind dispozitivele medicale #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Catalogul national de programe de studii complementare Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Asistenta sociala a persoanelor varstnice Nu suntem suficient de bine informati cu privire la sanatatea dentara!
Cere sfatul medicului ×