Nu suntem suficient de bine informati cu privire la sanatatea dentara!

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Lucian Claudiu Fatu
Medic stomatolog implantolog
Clinica: Velvet Dental

Sondaj de opinie privind gradul de informare asupra sanatatii dentare

In perioada 21 iulie – 20 august 2008, SfatulMedicului.ro si Clinica Stomatologica Velvet Dental, au realizat, cu sprijinul TVR2, Jurnalul National, Jurnalul de Sanatate, Europa FM si NewsIn, o Campanie de Infromare cu privire la Sanatatea dentara gazduita pe site-ul www.sfatulmedicului.ro.

In cadrul acestei campanii a fost realizat un sondaj de opinie in mediul on-line cu scopul de a determina gradul de informare al cetatenilor cu privire la igiena dentara.

Potrivit rezultatelor sondajului, 87% dintre respondenti considera ca romanii nu sunt suficient de bine informati in domeniul dentar;

Deasemenea, romanii nu sunt foarte familiarizati cu vizitele la stomatolog; doar 15% dintre respondenti viziteaza medicul dentist o data la 6 luni, majoritatea, intr-un procent de 58% declarand ca efectueaza foarta rar o vizita la medicul stomatolog.

Pentru cei mai multi dintre respondenti, aceasta vizita este determinata de indicii ale existentei unei probleme (carii, durere) sau probleme ce nu mai suporta amanare (inflamare), controlul de rutina fiind o optiune doar pentru un procent mic, de 5%.

Cele mai importante criterii in alegerea unui cabinet sau a unei clinici stomatologice se dovedesc a fi costurile serviciilor si recomandarile, fidelizarea fiind creata de incerederea in cadrele medicale, respectarea programarilor si dotarile in ceea ce priveste aparatura.

Pentru intretinerea igienei dentare, 99% dintre respondenti utilizeaza periuta de dinti si 48% apa sau spray-ul de gura, dar frecventa de utilizare scade drastic in ceea ce priveste ata dentara, scobitorile medicinale sau dispozitivele de curatare a limbii.

Sondajul a fost realizat pe un esantionde 1593 de respondenti (internauti), majoritatea de sex feminin (79%), cu varste cuprinde intre 18 si 44 de ani (86%), venituri medii si peste medie si studii superioare (48%).
Rezultatele sondajului sunt afisate la adresa: //m.sfatulmedicului.ro/velvet/sondaj.html

Insuficienta informare publica asupra importantei sanatatii orodentare, precum si lipsa de informare asupra costurilor reale ale tratamentelor stomatologice ne plaseaza in randul tarilor cu probleme mari si grave in ceea ce priveste sanatatea dentara.
Lipsa de investitii din partea autoritatilor in domeniul educatiei sanitare si a preventiei afectiunilor stomatologice va adanci “prapastia” ce se intinde intre ceea ce ne dorim din acest punct de vedere si ceea ce obtinem in practica.


Email

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Sfaturi pentru persoanele cu HIV Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Mentine-ti ficatul sanatos! MedLife a identificat 88 de cazuri noi cu tulpina britanica, din 94 de probe secventiate Cauzele si tratamentul febrei in cazul bebelusilor Sarcina Cauzele principale care influenteaza durerile de sold