Conferinta Nationala 'Pacientul-inainte si dupa transplant'

Actualizat: 27 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia Transplantatilor din Romania a sarbatorit 15 ani de activitate

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) si Houston NPA au organizat in acest weekend la Predeal Conferinta Nationala “Pacientul-inainte si dupa transplant”, cu ocazia implinirii a 15 ani de activitate de catre Asociatia Transplantatilor din Romania. In cadrul simpozionului a fost lansat si primul numar al revistei ATR, “A doua viata”.

Pe parcursul celor 3 zile au participat peste 300 de pacienti dializati si transplantati (transplant renal, cord, ficat si plaman) si alaturi de acestia s-au aflat lectori de renume care au sustinut prezentari privind problemele specifice acestei categorii de pacienti: prof. dr. Radu Deac - Profesor Asociat al UMF Targu-Mures, dr. Victor Zota - presedinte al Fundatiei pentru Transplant, conf. dr. Ileana Constantinescu - Catedra de Urologie, Dializa si Transplant renal, UMF Carol Davila, Dr. Eminee Kerezsy - Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni, dr. Bogdan Dorobantu - Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic a Institutului Fundeni, dr. Marius Neculoiu - Manager Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, dr. Mihaela Popescu - CMDT Roma, av. dr. Raluca Mihaela Simion.

Lucrarile simpozionului au fost coordonate de Gheorghe Tache, primvicepresedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania si Amali Teodorescu, vicepresedinte al Asociatiei Transplantatilor din Romania. Din partea asociatiilor partenere ATR au participat dr. Crina Stefanescu - presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania (Livertrans), Liviu Birlea - presedinte Asociatia Transplantatilor de Plaman, Vasile Cepraga - presedinte Asociatia Bolnavilor Dializati din Galati.

Din partea altor asociatii de pacienti au fost prezenti Cezar Irimia - presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Nicolae Oniga - presedinte Asociatia Nationala a Hemofilicilor (ANHR), Marinela Debu - presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-Ro), Cristian Rosu si Iulian Petre - Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Cu ocazia implinirii celor 15 ani de activitate ai Asociatiei Transplantatilor din Romania, a fost organizat vineri 15 iulie in Predeal un mars de informare si constientizare asupra importantei donarii de organe in cadrul caruia participantii au purtat tricouri inscriptionate cu mesajul “DA donarii de organe” si au impartit materiale informative locuitorilor si turistilor. Marsul a fost organizat in parteneriat cu Crucea Rosie Brasov.

Cu peste 7000 de operatii pe cord deschis si 46 de transplante de cord efectuate atat in Romania cat si in Statele Unite ale Americii, prof. dr. Radu Deac este considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimilor 20 de ani. Prezent la simpozion, prof. dr. Radu Deac a declarat ca admira Asociatia Transplantatilor din Romania si si-ar dori ca aceasta sa fie si mai vocala, sa lupte pentru promovarea transplantului in Romania, sa prezinte povestile de viata ale celor care au trecut printr-un transplant si cum le-a schimbat viata acest procedeu.

Prof. Deac l-a amintit pe dr. Marius Barnard, fratele lui Christiaan Barnard, care a fost de multe ori in Romania si a avut o mare contributie la devoltarea transplantului cardiac la noi in tara. Marius Barnard si Christiaan Barnard au facut parte din prima echipa medicala care a realizat primul transplant de cord de la om la om in 1967.

Dr. Victor Zota a prezentat obiectivele care vor fi urmarite in dezvoltarea Planului de redresare al activitatii de transplant din Romania: imbunatatirea calitatii si securitatii organelor pentru transplant, cresterea numarului de organe oferite pentru transplant, eficientizarea si cresterea accesibilitatii la sistemul de transplant.

Planul are 5 axe prioritare de actiune: in prima faza se vor desemna coordonatorii de transplant in toate spitalele care au potential de a declara donatori de organe si tesuturi, urmeaza promovarea programului de transplant in toate spitalele care au potential de a declara donatori de organe, se vor imbunatati cunostintele si abilitatile de comunicare ale profesionistilor din domeniul sanitar, in vederea comunicarii corecte si complete catre mass media, dar si implicarea asociatiilor de pacienti care pot fi aliati de nadejde in promovarea donarii de organe si a trasplantului.

Acest plan mai impune si armonizarea legislatiei nationale cu legislatia europeana (implementarea Directivei Europene pentru organe) pentru facilitarea cooperarii cu alte retele de transplant in vederea dezvoltarii unor schimburi transfrontaliere, dezvoltarea unui program national privind donatorul fara activitate cardiaca si al unui program privind utilizarea donatorilor marginali.

Victor Zota a transmis mesajul ca medicii care efectueaza transplant sunt supusi unui stres foarte mare si au nevoie de sprijinul pacientilor pentru a-si continua activitatea, iar mass media ar trebui sa fie alaturi de acesti medici si de pacienti in informarea corecta a populatiei despre avantajele si importanta transplantului de organe in salvarea de vieti.

Dr. Bogdan Dorobantu de la Clinica de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic a Institutului Fundeni si-a inceput prezentarea prin clarificarea unor termeni, mentionand ca transplantul inseamna inlocuirea unui organ “nefunctional” cu altul functional si ca donatorul (pacientul care doneaza organul) se poate afla fie in moarte cerebrala, fie fara activitate cardiaca, fie este viu.

Organul transplantat in termeni specifici se numeste grefa si poate fi: de rinichi, ficat, inima, plaman, pancreas, intestin, cornee. In cazul transplantului, imunitatea pacientului transplantat constituie principala bariera care poate duce la respingerea organului. Astfel, pacientului transplantat ii sunt administrate imunosupresoare, care duc la diminuarea imunitatii primitorului si ofera protectie impotriva rejetului, lasandu-l insa pe acesta fara protectie impotriva microbilor, virusilor, bacteriilor, fungiilor.

Conf. dr. Ileana Constantinescu a prezentat in cadrul simpozionului tema Hepatitele B si C la pacienti cu transplant de rinichi”. in Romania, prevalenta hepatitei de tip B si C este deosebit de mare. De aceea, din ce in ce mai multi pacientii cu hepatita B sau C au si insuficienta renala si necesita transplant. Conf. dr. Constantinescu s-a aratat extrem de bucuroasa ca a putut lua parte la eveniment, salutand existenta Asociatiei Transplantatilor din Romania. “Doresc sa devina din ce in ce mai puternica si sa militeze pentru drepturile pacientilor transplanati”. Conf. dr. Ileana Constantinescu este membra din 2004 si inspector al Federatiei Europene de Imunogenetica (EFI), Romania avand in prezent 21 de membri in aceasta structura.

Dr. Eminee Kerezsy de la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni a precizat ca transplantologia a inregistrat progrese clinice remarcabile prin cunoasterea cat mai bine a potentialului mijloacelor deja existente si prin explorarea de noi cai, nedescoperite, ale raspunsului imun. Asadar, viitorul apropiat al transplantologiei il constituie gasirea combinatiilor terapeutice optime si a mijloacelor adecvate de monitorizare, dar obiectivul pe termen lung ramane insa inducerea imunotolerantei.

Dr. Mihaela Popescu a prezentat rolul medicului de familie in supravegherea pacientului transplantat. Medicul de familie monitorizeaza starea de sanatatea a pacientului dupa externare (ingrijirea plagii, puls, tensiune, temperatura, regim alimentar, activitae sexuala, stil de viata), urmareste aparitia posibilelor complicatii asociate transplantului (cardiovasculare, infectioase, psihiatrice etc) si ale coborbiditatilor (ulcer, diabet, HTA).

A accentuat rolul medicului de familie in stimularea laturii positive de gandire si actiune a pacientului cu transplant in interactiunea acestuia cu societatea si cu mediul.

Date transplant in Romania:
Asociatia Transplantatilor din Romania – 15 ani de activitate, peste 1300 membri inscrisi;
Anual in Romania, peste 2000 de bolnavi au nevoie de transplant pentru a putea trai;

In ceea ce priveste numarul donatorilor de organe, Romania se afla pe ultimele locuri din Europa, cu numai un donator la un milion de locuitori, fata de media europeana de 20 de donatori la un milion de locuitori;

Programa avizata de Ministerul Sanatatii pentru anul 2011 prevede a fi efectuate: 272 de transplanturi de rinichi, 60 de transplaturi de ficat, 16 de cord si aproximativ 200 de transplanturi de maduva;
Numarul anual al procedurilor de transplant efectuate in Romania a inregistrat o crestere progresiva de 30%;

Centrele implicate in activitatea de transplant de organe sunt la: Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Iasi, iar la Constanta se incearca transplant de “insule pancreatice”.


Citeste si despre:

A XV- A CONFERINTA NATIONALA DE MEDICINA DE URGENTA 'Medicina de Urgenta: Summum de specializari sau supraspecializare?' Complicatii neurologice ce pot aparea dupa interventiile estetice Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Pastilele de slabit Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Boala Alzheimer - cauze si factori de risc Avortul chirurgical Neurosifilis sau sifilis cerebral Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Transplantul de par - aspecte generale