Comisia Ministerului Sanatatii a decis ca activitatea UPU Slatina sa se desfasoare sub supraveghere

Publicat: 09 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Comisia Ministerului Sanatatii, dupa analizarea activitatii in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, a constatat ca neaplicarea standardelor de triaj in unitatea de primiri urgente poate produce erori de diagnostic si recomanda supravegherea UPU timp de 6 luni.

Astfel, in aceste sase luni, activitatea unitatii de primiri urgente (UPU) si a sectiilor spitalului vor fi supravegheate de catre Centrul Universitar Craiova si Directia de Sanatate Publica.

Comisia ministerului a analizat timp de doua zile (27-29 ianuarie) aspecte privind activitatea comitetului director si a consiliului medical ale spitalului, precum si a consiliului etic. De asemenea, s-a verificat modul de organizare si de functionare a spitalului, regulamentul intern, dar si relatia contractuala cu casa judeteana de asigurari de sanatate.

In urma evaluarii, comisia a concluzionat ca activitatea si calitatea cadrului medical la Spitalul Judetean Slatina se desfasoara la un nivel mediu, ca nu exista o coerenta a intalnirilor consiliilor din spital si ca regulamentul intern al unitatii nu este actualizat. De asemenea, comisia a observat ca nu exista un plan de dezvoltare a spitalului si ca la sfarsitul lunii ianuarie, managerul spitalului nu intocmise planul anual de furnizare de servicii medicale. Alte nereguli gasite se refera la faptul ca la nivelul unitatii sanitare structura de personal medical calificat nu este acoperita si ca neaplicarea standardelor de triaj in unitatea de primiri urgente poate produce erori de diagnostic si atitudine profesionala.

Comisia ministerului a recomandat o serie de masuri pentru imbunatatirea activitatii in unitatea medicala, printre care implementarea obligatorie si respectarea standardelor si a ghidurilor de buna practica medicala. O alta recomandare este obligativitatea "detensionarii relatiilor interumane de comunicare eficienta intre managementul unitatii si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica".

In plus, unitatea medicala trebuie sa organizeze si sa desfasoare in regim de urgenta concursuri pentru ocuparea posturilor de manager al spitalului, de director medical si director administrativ, posturi ocupate in prezent de interimari. In privinta Consiliului Medical al Spitalului de Urgenta, comisia ministerului a recomandat emiterea unor noi decizii de reglementare a situatiei acestuia.

Un barbat in varsta de 63 de ani a murit, pe 22 ianuarie, in Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina, dupa ce a fost plimbat timp de patru ore intre mai multe sectii ale spitalului fara sa ii fie acordate ingrijiri medicale. Insotit de asistenta de la ambulanta, pacientul din Draganesti Olt a ajuns de la sectia de Urgente, la Boli Cronice, la Interne si inapoi la Urgenta. La circa o jumatate de ora dupa ce asistenta l-a lasat in grija medicilor de la spital, barbatul a murit.

O comisie a Ministerului Sanatatii condusa de ministrul Ion Bazac s-a deplasat in seara zilei de vineri la Slatina pentru a ancheta cazul petrecut la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, judetul Olt. Comisia a constatat incalcarea legii in vigoare, prin nerespectarea OMS 1706/2008 care reglementeaza modalitatea de functionare a UPU in spitalele din Romania si faptul ca fisa medicala a pacientului a fost modificata ulterior, pana la sosirea comisiei MS.

Dupa aproape cinci ore de ancheta, timp in care au fost audiati toti cei care erau implicati in acest caz, dar si alte persoane din Spitalul Slatina si Autoritatea de Sanatate Publica, Ion Bazac a facut publice masurile dispuse de comisie.

Astfel, au fost eliberati din functie directorului executiv al DSP Olt si managerul Spitalului Judetean Olt; le-au fost desfacute contractele de munca directorului medical al Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, medicului sef UPU; medicului de la Sectia de Boli interne; al medicului care a examinat pacientul, dr. Cornel Fulga si al asistentei sefe de tura. De asemenea, au fost sanctionati disciplinar medicului de garda, sectia de boli cronice, si asistentele din Unitate de Primiri Urgente, cu reducerea salariului cu 10% pe timp de trei luni.


Citeste si despre:

Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Programele nationale de sanatate 9 variante sanatoase pentru alimentele sarate Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Preveniti intoxicatiile alimentare 5 greseli majore in alegerea si purtarea pieselor de incaltaminte sport Hormonii. Cum ne influenteaza viata Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? Cum? Si de ce? Este bine sa mancam echilibrat Slabeste natural cu soc Cei mai buni inlocuitori ai zaharului