Colaborare MS - Fondul ONU pentru Populatie in domeniul asistentei materne si neonatale

Actualizat: 23 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Sanatatii continua si in perioada urmatoare colaborarea cu Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) in domeniul asistentei materne si neonatale. La sediul MS a avut loc intalnirea domnului Francois Farah, reprezentant UNFPA Romania si Director de tara pentru Macedonia, Moldova si Serbia cu ministrul sanatatii, domnul Cseke Attila.

Cu acest prilej au fost semnate, de catre cei doi demnitari, doua documente de proiect, in baza Acordului de colaborare intre MS si UNFPA pentru anii 2010-2011. Acesta din urma ofera cadrul legal de cooperare in scopul imbunatatirii sanatatii reproducerii in Romania (semnat la 9 noiembrie 2009).

O prioritate a colaborarii dintre cele doua institutii o constituie imbunatatirea standardelor de calitate in ingrijirea materna prin elaborarea de ghiduri clinice si protocoale, prin imbunatatirea metodologiei de analiza a deceselor materne, precum si eficientizarea managementului programelor de sanatate a reproducerii.

Documentele semnate de catre parti stabilesc obiectivele si activitatile proiectelor, modalitatea de implementare, precum si metodele de monitorizare a acestora.

Colaborarea cu agentia specializata a ONU se va dezvolta inclusiv in directia accesarii de fonduri structurale UE, de catre Ministerul Sanatatii, folosindu-se expertiza UNFPA. Se vor diversifica, totodata si mecanismele de colaborare in sensul diseminarii unor bune practici din Romania, in domenii de excelenta medicala, cum este cazul mediatorilor sanitari, pentru statele din regiune, in cadrul programului de asistenta pentru dezvoltare.

Ministerul Sanatatii colaboreaza cu UNFPA din anul 1991, inclusiv in cadrul unui Program de tara incepand cu anul 2005. In urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta colaborare a luat forma unor acorduri de cooperare sectoriale care vizeaza acordarea de asistenta tehnica si consultanta.


Citeste si despre:

Care este varsta optima pentru a avea un copil? Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii? Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate Sanatatea publica Vaccinarea - drept sau obligativitate? Importanta controalelor medicale in pandemie Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA