Cetatenii cer, printr-un proiect de lege, ca Sanatatea sa primeasca cel putin 6% din PIB

Publicat: 04 Mai 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un Comitet de initiativa legislativa cetateaneasca cere, printr-un proiect de lege pe care il propune spre dezbatere Parlamentului, alocarea a cel putin 6% din PIB pentru Sanatate, proiectul primind aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar Senatul este prima camera sesizata.

Proiectul de lege prevede ca "totalul fondurilor anuale destinate finantarii sanatatii sa reprezinte cel putin 6% din produsul intern brut anual, iar fondul anual destinat asistentei medicale primare sa reprezinte minimum 12% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate". in acest sens, initiativa legislativa propune modificarea articolului 81 din Legea nr.95/2006.

in expunerea de motive, membrii Comitetului de initiativa spun ca sanatatea a fost declarata prioritate nationala de catre toti guvernantii postdecembristi, dar finantarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sanatatii din PIB fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale UE. "Chiar tari din vecinatatea Romaniei au alocate procente mai mari decat ale statului roman" se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege.

Finantarea pe segmentul medicinii de familie, care este "gestionarul starii de sanatate a intregii populatii" trebuie "sa aiba un nivel corespunzator, pentru a-si putea realiza menirea", mai spun membrii Comitetului.

Initiatorii amintesc, in expunerea de motive, ca "subfinantarea nu a permis functionarea optima ca numar de personal medical calificat si nici atingerea unor venituri corespunzatoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenta" si "in consecinta asistam la un veritabil exod al medicilor si asistentelor catre tari europene capabile sa sustina sistemul".

Scopul declarat al initiativei legislative cetatenesti este de a asigura cresterea calitatii serviciilor medicale, diversificarea acestora si modernizarea si dotarea unitatilor medicale.

Proiectul de lege a fost initiat de un Comitet de initiativa legislativa format din 11 membri si condus de Gabor Dorin-Marius.

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, republicata in 2004, "promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin zece cetateni cu drept de vot". Din comitetul de initiativa nu au voie sa faca parte parlamentari, membri ai Guvernului sau ai adminitratiei publice alesi prin vot universal. Orice initiativa legislativa cetateneasca trebuie sa fie sustinuta de 100.000 de semnaturi.

Potrivit Constitutiei cetatenii nu pot avea initiativa legislativa in cazul problemelor fiscale, al celor cu caracter international, amnistiei si gratierii.

Propunerea legislativa care face obiectul initiativei se publica gratuit in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Proiectul de lege al Comitetului de initiativa legislativa cetateneasca a primit avizul Consiliului Legislativ in 15 aprilie 2009 si a fost publicat in Monitorul Oficial la 29 aprilie 2009.


Citeste si despre:

De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Alexandru sufera de boli grave si este dependent de terapii. Un baietel care si-a pierdut copilaria va cere ajutorul ! La ce sa te astepti daca te-ai decis sa apelezi la un psihoterapeut? Cum sa ne educam corpul Fobie sau esec scolar? Paralizia in timpul somnului Legea voluntariatului Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Despre timiditate Despicatura valului palatin (Palatoschizis) Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Candidoza orala sau stomatita candidozica Fobia sociala la adolescenti