Cei opt mineri raniti de la Petrila au ajuns in spitalele din Bucuresti, sase sunt in stare critica

Publicat: 17 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cei opt mineri raniti in mina Petrila care au plecat cu ambulantele din Petrosani duminica dimineata au ajuns la Bucuresti, cinci dintre ei la Spitalul de Arsi, iar ceilalti trei raniti la Spitalul de Urgenta Floreasca, a declarat Cristian Boieriu, medic SMURD Bucuresti.

"Drumul a fost aproximativ de cinci ore si jumatate, am avut perioade cu deplasare mai dificila din cauza cetii. Din punct de vedere al starii pacientilor, pot sa va spun ca acestia au fost stabili din punct de vedere hemodinamic. Pe parcursul transportului nu am avut evenimente deosebite, am avut o oprire la intrarea pe autostrada A 1 pentru o aprovizionare cu oxigen pentru ventilatia pacientilor. Acest lucru a durat aproximativ 10-15 minute, s-a realizat cu ajutorul serviciului de ambulanta Arges care ne-a pus la dispozitie aceste tuburi de oxigen", a spus Boieriu.

Potrivit medicului SMURD, cinci dintre minerii raniti vor fi internati la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri. "Noi am adus in total opt raniti, din care cinci la spitalul de chirurgie plastica si arsi. Din cei cinci, patru sunt in stare critica, cu arsuri pe caile aeriene superioare si au necesitat protezarea respiratorie, unul dintre ei fiind cu arsuri de gradul I si II pe o suprafata mai mica din corp. Ceilalti au suprafata de corp arsa in proportie de 60-70% si toti sunt in stare comatoasa", a spus medicul SMURD.

De asemenea, salile de operatii au fost deja pregatite, iar medicii au anuntat ca, intr-o prima faza, se va realiza o toaletare a plagilor, ranitii vor fi pansati, urmand ca apoi sa se decida daca vor incepe alte interventii chirurgicale. Pentru a face fata situatiei, Spitalul de Arsi si-a suplimentat pentru duminica personalul.

Ceilalti trei raniti au ajuns la spitalul de Urgenta Floreasca. "Sunt trei pacienti adusi la Floreasca, din care doi in stare grava, cu protezare respiratorie, cu ventilatie mecanica, cu arsuri grave pe suprafete mari corporale, iar unul dintre ei cu arsuri de pe cinci - sapte la suta din suprafata corporala, dar cu o fractura deschisa de brat drept, pentru care s-a intervenit chirurgical la Petrosani pe parcursul zilei de ieri", a mai spus Cristian Boieriu.

La Spitalul de Arsi a mers si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Se face evaluarea fiecarui bolnav in parte si dupa aceea se vor duce spre anestezie sau se vor duce la sala de operatii, in functie de ce se va gasi cu fiecare bolnav in parte. Am stat putin de vorba cu doctorul Boieriu. E imbucurator - daca se poate spune asa la un asemenea accident - faptul ca starea e stabila, deci nu s-a agravat nimic de aseara pana in aceasta dimineata, mai ales ca se impunea masura pe care am luat-o, sa facem acest transfer la acest spital si mai departe, ceilalti la spitalul Floreasca", a spus Nicolaescu.

Ministru a mai spus ca a verificat salile de operatie. "si partea de anestezie, cu cele cinci paturi, este in regula si sala de operatie este in regula. Am fost de dimineata si la Floreasca, am verificat si acolo cele trei sali, am vorbit cu domnul Lascaru. Sper sa fie in regula din punct de vedere organizatoric. Acum, Dumnezeu sa-i si ajute", a afirmat Nicolaescu.

Opt dintre minerii minerii raniti la Petrila au fost transferati de la spitale din Capitala, iar alti cinci au ramas internati la Petrosani.

Un numar de 12 persoane au murit si alte 13 au fost ranite in urma celor doua deflagratii produse sambata, la interval de cateva ore, in subteranul minei Petrila, conform celui mai recent bilant. Prima explozie, soldata cu opt morti si zece raniti, a avut loc in jurul orei 14.50, in abatajul 431, cota 250. Din primele cercetari s-a stabilit ca deflagratia s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaz metan in subteran. in momentul producerii accidentului, in acel loc isi desfasurau activitatea 16 persoane. O noua deflagratie s-a produs in jurul orei 18.40, patru salvatori minieri pierzandu-si viata, iar alti trei fiind raniti.

Conform tabelelor prezentate de conducerea minei, in prima explozie si-au pierdut viata inginerul sef productie Brad Iosif, seful sector 1 Holinger Doru, Stoian Vasile-miner sector 1, Matan Adrian- ajutor miner, sipos Cristian-miner sector 1, Mates Dan - sondor sector 6, Alexa Marcel Alin - sondor sector 6, Mos Silviu-miner sef schimb sector 1. In cea de-a doua explozie au murit salvatorii minieri Puian Nicolae, Fratila Daniel, Elekes Attila si Visan Trandafir.


Citeste si despre:

ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari Regim de ingrasare Hepatita - boala mainilor murdare Dependenta de sex STOP cariilor dentare Sindromul de tunel carpian Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Mahmureala Sarcina - Luna a VI-a Depresia si sinuciderea la adolescenti