Butoanele de la lift au de 40 de ori mai multe bacterii decat colacul unui WC

Actualizat: 30 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un buton tipic de lift are cu aproape 40 de ori mai multi germeni decat un scaun de toaleta publica, au confirmat oamenii de stiinta.

In urma unui studiu efectuat in hoteluri, restaurante, banci, birouri si aeroporturi s-au descoperit 313 colonii bacteriene pe fiecare centimetru patrat al butoanelor din lifturi. Pe aceeasi suprafata a colacului de wc exista doar 8 de astfel de colonii. Printre bacteriile localizate pe butoanele ascensoarelor frecvent intalnita a fost E.coli - agent patogen care provoaca numeroase boli gastrointestinale.

Dr. Nicolae Luna, de la Microbian Europe, care a realizat o serie de cercetari pentru Universitatea din Arizona, SUA, a declarat: "Intr-o cladire frecventata, un buton de ascensor poate fi atins de zeci de oameni care vin in contact cu diverse bacterii in fiecare ora. Chiar daca aceste butoane sunt curatate cu regularitate, riscul de formarii de noi bacterii este destul de ridicat".

Studiile anterioare au demonstrat ca pe un birou normal exista de 400 de ori mai multe bacterii decat pe colacul de wc si ca pe tastaturile computerelor se afla de 4 ori mai multi germeni decat cei existenti intr-o toaleta.

Profesorul Hugh Pennington, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in microbiologie din Marea Britanie, a declarat: "Desi sunt prezente intr-un numar impresionant de mare, bacteriile de pe butonul de lift nu trebuie sa afecteze sanatatea unei persoane. Cel mai bun mod de a va proteja de acestea este sa va spalati mainile inainte de a manca sau de a manevra alimentele."


Citeste si despre:

Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa 5 secrete ale oamenilor care nu se imbolnavesc niciodata 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Metabolismul si greutatea corporala 13 obiceiuri sanatoase Fobiile - de ce va este frica? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori? Ramai activ chiar si in anotimpul rece! Cum sa te protejezi de germeni in calatorii? Fobie sau esec scolar? Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi Pericolele frecventarii piscinelor publice 5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog