Fobiile - de ce va este frica?

Publicat: 21 Ianuarie 2013 | Actualizat: 17 Decembrie 2018
Consultant: Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Fobiile implica de fiecare data aparitia unui sentiment inexplicabil de frica intensa si irationala, atunci cand individul se confrunta cu o anumita situatie, activitate sau obiect.

Fobiile nu sunt cauzate de un pericol real, fiind mai degraba o exagerare in mintea si imaginatia persoanei care simte aceasta teama. Mai multe milioane de oameni in intreaga lume sufera de cel putin o fobie. Marea majoritate a persoanelor cu o anumita fobie realizeaza ca sentimentele de anxietate si frica nu sunt justificate, dar nu se poate controla. Iata cateva tipuri de fobii si clasificarea acestora in functie de natura lor.

Principalele tipuri de fobii

Au fost identificate sute de fobii diferite, inlusiv fobofobia - teama de fobii. Atunci cand ne referim la fobii, care sunt incluse in cadrul tulburarilor anxioase, acestea sunt impartite in trei mari categorii:

- agorafobia - anxietate intensa in locurile publice;

- fobia sociala - evitarea si teama de socializare;

- fobia specifica - o teama irationala de obiecte sau situatii specifice.

- Agorafobia - persoanele cu agorafobie traiesc un sentiment de frica atunci cand se afla in locuri publice - banci, sali de asteptare sau magazine. Teama devine si mai intensa la gandul ca nu ar putea sa evadeze din acel loc public. Agorafobia afecteaza mai mult femeile decat barbatii - raportul este de 2 la 1. Netratata, aceasta fobie poate face ca persoanele afectate sa se izoleze in propria locuinta. Cu tratament specific, 9 din 10 pacienti depasesc aceasta fobie.

- Fobia sociala - a suferi de fobie sociala inseamna mai mult decat a fi timid. Persoanele cu aceasta fobie se confrunta cu anxietate extrema fata de reactia celorlalte persoane si isi vor pune diverse tipuri de intrebari, inainte de a actiona:

- Ce vor crede ceilalti legat de actiunile mele?

- Ceea ce spun este adecvat?

- Ce parere vor avea cei din jur despre mine?

Fobiile complexe

Acest tip include mai multe forme de fobie si in general afecteaza mai tare functionarea persoanei decat o fobie specifica.
Pentru ca fobia sociala netratata duce adesea la evitarea contactului social, aceasta poate avea un impact negativ major asupra relatiilor sociale ale unei persoane.

Simptomele fobiilor

O persoana care sufera de o anumita fobie poate experimenta urmatoarele simptome (comune pentru majoritatea tipurilor de fobii):

- O senzatie de anxietate necontrolabila atunci cand este expusa la sursa fobiei;

- Un sentiment de evitare cu orice pret a sursei;

- Imposibilitatea functionarii normale in momentul expunerii la factorul fobigen;

- Recunoasterea caracterului irational si exagerat al reactiei, combinat cu inabilitatea de a controla acele sentimente.

De cele mai multe ori, o persoana poate avea chiar si un atac de panica sau o senzatie de panica intensa, manifestata prin urmatoarele simptome fizice: transpiratii, cresterea ritmului respirator si cardiac, tremor, bufeuri de caldura sau de frig, senzatie de sufocare, de constrictie toracica, senzatie de fluturi in stomac, parestezii, uscaciunea gurii, greata, ameteala, dureri de cap, confuzie si dezorientare.

Un stare de anxietate poate fi provocata doar gandindu-te la obiectul sau la sursa declansatoare a fobiei.

Cele mai frecvent intalnite tipuri de fobii

- Zoofobia - zoofobia este un termen general care cuprinde un grup de fobii specifice care implica animale. Exemplele includ: arahnofobia - teama de paianjeni, ofidofobia - teama de serpi, ornitofobia - teama de pasari si apifobia - teama de albine. Aceste fobii se dezvolta adesea in copilarie si, uneori, dispar odata cu inaintarea in varsta;

- Claustrofobia - claustrofobia reprezinta teama anormala de a fi in spatii inchise. O persoana cu claustrofobie nu poate merge cu liftul, prin tuneluri sau alte spatii mai stramte. Aceste persoane cauta adesea sa se plaseze in apropierea iesirilor sau a ferestrelor in interior - modalitati in care sentimentul de frica poate fi tolerat, dar nu dispare complet;

- Acrofobia - acrofobia este teama excesiva de inaltimi si se manifesta ca o anxietate severa. Persoanele cu acrofobie ar putea avea un atac de panica doar prin simpla urcare a unor trepte. Uneori, frica este atat de mare, incat persoana afectata nici nu se mai poate misca;

- Aerofobia: teama de zbor;

- fobia de condus;

- emetofobia: teama de a vomita;

- eritrofobia: teama de a inrosi la fata;

- aquafobia: teama de apa;

- fobia de sange, injectii sau accidentari care provoaca sangerari;

- escalafobia: frica de lifturi;

- fobia de tuneluri.

Aceasta lista e departe de a fi completa. Indivizii pot dezvolta fobii din aproape orice, lista schimbandu-se si completandu-se alaturi de schimbarile din societate.

De exemplu, nomofobia a aparut recent si reprezinta teama de a ramane fara telefon mobil sau computer (teama patologica de a ramane fara tehnologie).

Fobiile determina oamenii sa schimbe modul in care traiesc, in scopul de a evita obiectul fricii lor. Mai mult, acestia incearca sa ascunda propriile fobii celor din jur.

Unele persoane cu fobii au probleme in viata sociala, la scoala sau isi pot pierde chiar si locul de munca. In acest sens, este important sa se supuna tratamentelor medicamentoase sau terapiilor specifice de combatere a fobiilor.

Tratament

Medicamentos: beta-blocante, anumite clase de antidepresive sau anxiolitice

Psihologic:
- Terapie de expunere sau desensibilizare (expunerea treptata la factorul cauzal al fobiei)
- Terapie cognitiv-comportamentala


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4
Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog, psihoterapeut Valentin Iordachescu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Despre frica

Ce se intampla in corpul uman in timpul unei fobii

Tricofobia, frica irationala de par

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Fobie sau esec scolar?

De ce este rasul cel mai bun medicament?

Fobiile

Fobiile