Argumente pro si contra acupuncturii

Actualizat: 08 Februarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Acupunctura este o forma de medicina alternativa in care ace subtiri sunt inserate in corp pentru a ameliora unele afectiuni.

Parte cheie din Medicina Traditionala Chinezeasca, acupunctura se bazeaza pe diferite filozofii si tehnici care variaza in functie de zona, iar in literatura stiintifica este considerata o pseudostiinta, neavand suficiente argumente stiintifice pentru a fi introdusa in medicina bazata pe dovezi.

Acupunctura poate fi terifianta, insa s-a dovedit de cele mai multe ori ca nu trebuie sa ne temem de necunoscut. Mitul spune ca acupunctura este o procedura excesiv de dureroasa, insa nu este adevarat!

Aceasta este o tehnica straveche ce ne poate imbunatati sanatatea la fiecare pas. Studiata si practicata de peste 2500 de ani, a devenit un adevarat „miracol” al medicinei.

In antichitate, aceasta tehnica era considerata ca poate ajuta energia „qi”. Prin intermediul acupuncturii canalul de energie era deblocat, iar organismul functiona mult mai bine. Principalele cauze care blocheaza canalul qi sunt: stresul si oboseala.

Scopul acupuncturii este de a spori calitatea vietii precum si de a regla durerile venite din diferite parti ale corpului.

Acupunctura este o tehnica medicala chinezeasca, bazata pe gasirea anumitor puncte de presiune pe piele care vor trebui sa fie intepate cu acele. Cu alte cuvinte, aceasta procedura este o metoda invaziva ce stimuleaza zonele bogate de nervi, glandele, organele si alte parti ale corpului uman.

Fiecare ac provoaca un disconfort destul de mic, asa ca organismul nu va raspunde intr-un mod dureros. Odata cu stimularea sistemului imunitar, circulatia din acea zona, va fi imbunatatita, iar ranile vor incepe sa se vindece. Aceasta teorie sta la baza cercetarilor contemporane despre acupunctura.

Ce face mai exact acupunctura si care sunt beneficiile ei

Durerile de cap si presiunea sinusului pot fi tratate prin intermediul acupuncturii. Desi pare un vis devenit realitate, acupunctura poate trata durerile cronice. Pe langa aceste simptome, acupunctura poate ajuta organismul ameliorand:

- alergii
- anxietate si depresie
- osteoartrita
- durere cronica, adesea in gat, spate, genunchi si cap
- hipertensiune
- insomnie
- crampe menstruale si PMS
- migrene
- „raul” de dimineata
- entorse
- accidente vasculare cerebrale

Exista insa dovezi limitate pentru eficienta acupuncturii in cazul acestor terapii:

- acnee
- durere abdominala
- obezitate
- insomnie
- infertilitate
- diabet
- schizofrenie
- gat intepenit
- dependenta de alcool

Desi nu exista nici o dovada ca acupunctura este un tratament miraculos – unii oameni isi pun baza in ea si de cele mai multe ori chiar au rezultate prielnice lor.

Exista un motiv pentru care aceasta fost studiata in jur de peste 2.500 de ani. Pe masura ce timpul va trece, efectele si beneficiile ei vor fi cunoscute din ce in ce mai bine.

Acupunctura in viata de zi cu zi

Nu toata lumea raspunde la fel la acupunctura. Unii oameni se simt relaxati si pot fi putin obositi, altii se simt energizati si pregatiti pentru orice iar altii experimenteaza o imbunatatire imediata.

Este indicata apelarea la un specialist ce practica aceasta meserie, pentru rezultate bune. O sedinta de acupunctura dureaza intre 60 si 90 de minute.

In majoritatea timpului, veti discuta cu acupuncturistul despre dureri, iar apoi va incepe sedinta propriu zisa. Transformarile vor veni treptat, iar schimbarile se vor gasi incepand din alimentatie, somn si starea de spirit.

Care sunt punctele de presiune si ce poti face cu ajutorul lor

Pentru crampe menstruale, masati-va cu presiune.

Pentru insomnie, va trebui sa va masati locul dintre sprancene in sensul acelor de ceasornic si in sens contrar. Diferentele se vor sesiza imediat.

Pentru durerile de spate, trebuie sa apasati pe spatiul dintre mijlocul nasului si buza superioara.

Pentru dureri de cap generale, va trebui sa exercitati presiune asupra muschiului gasit intre degetul mare si degetul aratator.

Acupunctura este recunoscuta ca fiind sigura si benefica pentru multe afectiuni, dar nu este un tratament – asa ca indiferent de situatie, va trebui sa va luati medicamentatia corespunzator. Durerile, se pot diminua cu usurinta daca veti opta pentru acest procedeu antic.

Argumente pro si contra acupuncturii

Fiind o procedura traditionala, acupunctura prezinta atat beneficii cat si dezavantaje.

Siguranta este principalul beneficiu al acestei proceduri, astfel nu vor aparea efecte adverse.

Daca suferiti de o boala cronica, acupunctura poate fi o parte complementara din tratament.

Daca acele folosite nu sunt sterilizate, se pot transmite boli de la pacient la pacient.

Acul se poate rupe daca nu este utilizat cu atentie si poate afecta un organ intern.

Nu este indicata persoanelor ce au probleme cu coagularea sangelui/hemostaza

Tipuri de tratamente

Acupunctura poate fi administrata prin mai multe proceduri/ Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

Administrarea clasica – se realizeaza prin folosirea acelor sterilizate din otele inoxidabil/aur/argint. Acestea nu se introduc in piele adanc

Administrarea prin moxa – se realizeaza cu ajutorul arderii plantei Artemisia Vulgaris. Efectul generat de aceasta este unul de incalzire. Moxele se gasesc in stadiu natural si pot fi de mai multe feluri.

Electroacupunctura – este recomandata celor care se tem de intepaturile acelor normale. Aceasta se aplica prin intermediul unor aparate moderne ce transmit mici curenti electrici.

Laseracupunctura – este una dintre cele mai noi si revolutionare tratamente realizate prin intermediul acupuncturi. Si aceasta metoda este dedicata copiilor sau celor care se tem de ace.

Daca sunteti inca sceptici, va trebui sa discutati cu medicul de familie despre durerile ce va apasa la fiecare pas si despre cum ati putea sa le combateti cu usurinta,in asa fel incat sa nu suferiti.

El va va analiza simptomele, istoricul si starea generala de sanatate pentru a va ajuta sa vedeti daca acupunctura este potrivita pentru organismul dumneavoastra.

Desi acupunctura este un procedeu vechi, va putea ajuta orice pacient pentru ameliorarea si imbunatatirea stilului de viata.


Citeste si despre:

Acupunctura in afectiunile oncologice Acupunctura cosmetica Beneficiile acupuncturii pentru sanatate Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac Cum functioneaza si ce este acupunctura? Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Beneficiile acupuncturii Acupunctura si problemele curente in sarcina Tratamentul anxietatii si al atacurilor de panica cu acupunctura Acupunctura in tratamentul alergiilor Oboseala constanta - cauze posibile