Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii

Actualizat: 04 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Plan alimentar


Dieta cu o singura masa pe zi reprezinta un plan alimentar ce pretinde ca ii ajuta pe oameni sa piarda in greutate prin post intermitent. Atunci cand urmeaza aceasta dieta, o persoana va manca doar o singura masa pe zi. Aceasta este de obicei cina, nefiind permis consumul altor calorii in timpul zilei.

Desi acest plan alimentar poate reprezenta o solutie rapida pentru unii oameni de a pierde in greutate, riscurile pot depasi beneficiile. Afla mai multe detalii despre dieta cu o singura masa pe zi, inclusiv informatii despre posibilele beneficii si riscuri.

Ce presupune dieta cu o singura masa pe zi?

Dieta cu o singura masa pe zi are ca scop pierderea rapida in greutate. Aceasta dieta presupune luarea unei singure mese pe zi, fiind considerata a fi un tip de post intermitent. Postul intermitent implica perioade lungi in care nu se mananca si nu se bea nimic ce ar putea contine calorii.

Totusi, exista ferestre scurte de timp in care mancatul este permis. In general, dieta cu o singura masa pe zi urmeaza un tip de post intermitent numit 23:1. Acest lucru inseamna ca o persoana va petrece 23 de ore din zi postind, lasand doar o ora pe zi pentru consumul de calorii.

Majoritatea persoanelor care urmeaza aceasta dieta vor lua masa la ora cinei, ulterior renuntand la mese pana seara urmatoare. Cu toate acestea, unele cercetari sugereaza ca luarea micului dejun poate fi mai utila, deoarece ajuta la gestionarea glucozei pe parcursul zilei si la reducerea riscului de diabet de tip 2. Alte cercetari contrazic aceste rezultate, sugerand ca saritul peste micul dejun poate fi, de fapt, o strategie benefica pentru persoanele ce doresc sa isi reduca aportul global de calorii.

Exista mai multe versiuni ale dietei cu o singura masa pe zi. Unele persoane sugereaza ca dieta trebuie sa fie alcatuita doar din alimente sanatoase si bogate in nutrienti, dar, de cele mai multe ori, se opteaza pentru consumul alimentelor preferate in timpul mesei unice.

Beneficii asociate

Persoanele care urmeaza dieta cu o singura masa pe zi considera ca aceasta are numeroase beneficii, precum pierderea rapida in greutate. De asemenea, aceste persoane se bucura ca nu exista alimente interzise, iar numararea caloriilor ingerate nu este necesara. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa sustina ideea ca o singura masa pe zi va ajuta la pierderea in greutate.

Un mic studiu sugereaza faptul ca postul intermitent ar putea ajuta oamenii sa slabeasca, dar cu numeroase riscuri, precum cresterea nivelului de grasimi corporale. De asemenea, o singura cercetare s-a efectuat cu privire la dieta cu o singura masa pe zi, iar rezultatele au fost in contradictie. Astfel, la unii subiecti s-a observat o imbunatatire a greutatii corporale si a testului adipos, in timp ce la alti subiecti s-a constatat o crestere a colesterolului si a tensiunii arteriale.

In urma altor cercetari de specialitate s-a constatat ca postul intermitent nu este mai eficient in ceea ce priveste pierderea in greutate in comparatie cu dietele restrictive din punct de vedere caloric.

Cu toate acestea, postul pe termen scurt, in care oamenii mananca in timpul unei ferestre de 4-8 ore, poate scadea nivelul glicemiei si poate reduce greutatea la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. In plus, abtinerea de la alimente pentru 15 ore pe zi timp de o luna poate avea efecte benefice la persoanele cu obezitate, de exemplu stimularea celulelor corpului de a rezista la boli.

Postul de acest tip poate activa si autofagia, adica un proces pe care organismul il foloseste pentru a se curata de celulele deteriorate. Aceasta functie poate fi considerata o strategie valoroasa in prevenirea si tratarea multor afectiuni cronice legate de varsta.

Este important de stiut ca toate studiile enumerate nu au abordat in mod specific optiunea de a lua o singura masa pe zi. Asadar, chiar daca postul intermitent a devenit din ce in ce mai popular in randul persoanelor care vor sa slabeasca sau sa-si imbunatateasca starea generala de sanatate, discutia cu medicul este foarte importanta inainte de schimbarea stilului alimentar.

Riscuri

Au fost realizate putine cercetari cu privire la efectele postului timp de 23 de ore pe zi. Totusi, fiind considerata o dieta extrema, aceasta poate fi insotita de anumite riscuri. De exemplu, persoanele ce tin aceasta dieta pot simti frecvent foame, oboseala, tulburari de concentrare, agitatie, slabiciune si iritabilitate, mai ales pe fondul unei glicemii scazute.

Pentru unii oameni, abtinerea de la mancare poate creste riscul de supraalimentare la masa permisa. Astfel, pot exista chiar si surprize pentru persoanele care doresc sa slabeasca, deoarece pot observa ca nivelul grasimii corporale este mai mare.

Deficientele nutritive pot sa apara atunci cand dietele extreme sunt tinute pe termen lung. In plus, corpul poate incepe sa piarda din masa musculara, deoarece va intra intr-o stare de infometare.

Persoanele cu afectiuni medicale subiacente se pot confrunta cu riscuri suplimentare. De exemplu, cei cu diabet zaharat de tip 1 sau hipoglicemie trebuie sa manance regulat pe parcursul fiecarei zile pentru a mentine un nivel constant de zahar in sange, lucru ce este imposibil in cadrul acestei diete.

Un studiu efectuat pe soareci a sugerat ca un consum al unei singure mese pe zi este mai riscant decat consumul a minim doua mese. De exemplu, soarecii care au mancat o singura data pe zi au avut cresteri ale greutatii corporale, ale insulinei si ale nivelurilor de grasimi din sange. De asemenea, a existat un risc mai mare de deteriorare oxidativa a tesutului gras si a ficatului. In plus, chiar si metabolismul si ciclul veghe-somn a fost afectat de restrictia alimentara impusa de dieta cu o singura masa pe zi.

Optiuni sanatoase de a pierde in greutate

Dieta cu o singura masa pe zi poate fi cautata de persoanele care incearca sa slabeasca prin solutii rapide. Totusi, aceste persoane trebuie sa stie ca exista numeroase optiuni sanatoase de a pierde in greutate.

Adoptarea unei alimentatii nutritive si echilibrate este un mod bun de a incepe. Pe langa acest lucru, persoanele ce doresc sa slabeasca pot incerca sa isi micsoreze portiile de mancare. Reducerea cantitatii de mancare de la cina este importanta, deoarece aceasta masa poate duce la crestere in greutate.

Cresterea nivelului de activitate fizica este o etapa importanta pentru cei ce vor sa slabeasca si sa obtina corpul dorit. Astfel, colaborarea cu un nutritionist si cu un antrenor personal poate fi utila. Specialistii recomanda ca adultii sa faca cel putin 150 de minute de exercitii fizice moderate pe saptamana, iar un exemplu simplu este mersul pe jos.

Tinerea unui jurnal alimentar poate fi de ajutor in pierderea kilogramelor in exces. In acest fel poate fi inteles modul in care organismul reactioneaza la anumite alimente sau cantitati de mancare. Aceasta metoda poate fi si mai utila atunci cand se colaboreaza cu un nutritionist, deoarece poate acorda sfaturi avizate.

Concluzii

Dieta cu o singura masa pe zi este tinuta din dorinta unor persoane de a pierde in greutate in mod rapid. Cu toate acestea, dieta are mult mai multe riscuri decat beneficii, astfel incat nu este recomandata. Asadar, cea mai buna modalitate de a gestiona in mod optim greutatea corporala este prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase, durabile si pe termen lung in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata.

Bibliografie:
Aksungar, F. B.,et al.(2017). Comparison of intermittent fasting versus caloric restriction in obese subjects: A two year follow-up [Abstract].ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28537332
Arnason, T. G.,et al.(2017). Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study.wjgnet.com/1948-9358/full/v8/i4/154.htm
Baron, K. G.,et al.(2011). Role of sleep timing in caloric intake and BMI.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2011.100
Bi, H.,et al.(2015). Breakfast skipping and the risk of type 2 diabetes: A meta-analysis of observational studies [Abstract].ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25686619
Carlson, O.,et al(2007). Impact of reduced meal frequency without caloric restriction on glucose regulation in healthy, normal weight middle-aged men and women.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2121099/


Citeste si despre:

Dieta vegana in randul copiilor Fibromul uterin Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Alimentatia corecta a copiilor Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2 Metode de a obtine un somn mai bun si odihnitor Hiperparatiroidismul Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi