Despre dietoterapie s-a tot scris si exista diverse informatii despre cum sau cat timp sa urmam o anumita cura (fie ca e vorba despre detoxifiere, slabire, ingrasare, etc.).
Poate ca putini pacienti stiu ca pentru aproape orice afectiune se poate respecta o dieta care, pe langa echilibrarea psihica si energetica, tratamentul fitoterapeutic, reflexoterapie, etc., poate ajuta pacientul aflat pe drumul spre vindecare.
Tot mai multi oameni sunt interesati de adoptarea unui stil de viata sanatos, ceea ce implica si o alimentatie corecta, echilibrata, care sa confere energie (si nu sa o consume), care sa ne hraneasca organismul (fara a-l ,,imbacsi’’ de toxine), sa ne ajute sa fim sanatosi, tonici, etc.
Ceea ce recomand eu ar fi calitate, in defavoarea cantitatii. Daca medicii nutritionisti pun accent pe numarul de calorii, poate ar fi mai bine sa ne axam mai mult pe ce tip de hrana furnizam organismului si sa incercam sa-i furnizam o hrana de buna calitate.
Pe parcursul anilor au existat diferite ,,curente’’ ale dietelor adaptate dupa: grupa sanguina, zodie, temperament, tip de alimente (disociata, Dukan, Oshawa, etc.), zone geografice (mediteraneeana), etc., toate urmarind doar un obiectiv, netinand cont de starea fizica si psihica a pacientului, de comorbiditati (boli asociate), alergii/intolerante, profesie, varsta, etc. Unele, mai exista si acum si incearca sa se impuna intr-un fel sau altul.
La polul opus s-ar afla ,,dieta manastireasca’’, adoptata de multi monahi si care se caracterizeaza prin simplitate, parcimonie si mai ales prin faptul ca ajuta la purificare si energizare. Exista informatii potrivit carora, cel mai bine ar fi sa ne programam o zi de legume, una de fructe, alta de cereale, etc. si sa mancam un singur tip de alimente la o masa (asa scapam de obsesia asocierilor) si preferabil CRUDE (neprelucrate termic).
Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca ,,traim intr-o stare inflamatorie latenta/evidenta’’ asa cum spunea un distins profesor de medicina functionala. Iar o abordare holistica ar explica inflamatia ca implicand o capacitate alterata de detoxifiere hepatica, tulburari digestive, stres oxidativ crescut, radicali liberi in exces, alterarea sistemului neuro-endocrin si imun, etc.
Ar mai fi important de amintit faptul ca raspunsul inflamator nu trebuie suprimat pentru ca:
Daca ne referim la curele de slabire, ar fi important de stiut tipul adipozitatii:
O dieta adaptata nevoilor personale va tine cont de: varsta pacientului, sex, profesie, status psiho-emotional, cronobiologia alimentara, anotimp, intolerante/alergii, energia alimentelor, predispozitii din punct de vedere genetic, alte boli asociate, etc.
Multe afectiuni pot fi tratate doar prin dietoterapie: obezitate, acnee, constipatie, SOC (sindrom de oboseala cronica), sindrom de intestin iritabil, steatoza hepatica, etc.
E timpul schimbarilor! Sa invatam sa ne hranim – sa armonizam culorile, aromele, alimentele, variind mereu ingredientele. Sa invatam sa mancam, sa apreciem mancarea si ce face ea pentru organism, sa savuram alimentele, sa ne concentram doar pe actiunea de a manca (fara a vorbi sau a ne gandi la altceva in timpul mesei).
Sa-i dam tubului digestiv mesajul ca ne pasa de el, de ceea ce-i oferim ca hrana si mai ales de efectele produse. Daca credeti ca meritati o astfel de dieta, va propun sa incercati sa o aplicati.
Dr. Cerasela Devencea
Medic medicina generala, competenta in apifitoterapie si aromoterapie
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.