Beneficiile casatoriei

Actualizat: 29 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

De ce ne casatorim?

Ne casatorim din mai multe motive, printre care putem aminti urmatoarele: pentru a impartasi momentele noastre triumfatoare sau esecurile noastre, si nu in ultimul rand pentru a trai toata viata cu o anumita persoana.

Intelepciunea conventionala considera ca oamenii casatoriti traiesc mai mult, fiind si mai sanatosi fata de persoanele singure.

Studiile arata ca cei casatoriti, in special barbatii, au o probabilitate mica de a muri mai devreme sau de a muri de boli de inima ori accident vascular cerebral.

Astfel, ca un bonus, casatoria ofera mai multe lucruri care ii fac pe oameni fericiti - imbunatatirea sanatatii si longevitate.

Beneficiile unei casatorii sunt foarte multe si implica atat sexul feminin, cat si pe cel masculin

Casatoria, cauzatoare de boli sau nu?

Un studiu a constatat faptul ca o casnicie care nu merge bine este asociata cu o crestere a tensiunii arteriale, in timp ce o casatorie buna este asociata cu o scadere a tensiunii arteriale.

Cuplurile casatorite dau dovada de o conditie fizica de invidiat. Comparativ cu femeile necasatorite, cele casatorite au mai putin stres la locul de munca, stres fata de copil, financiar sau de relatie.

Unele studii au mai confirmat si faptul ca oamenii necasatoriti petrec de doua ori mai mult timp in spitale decat oamenii casatoriti.

Un cuplu casatorit are o sanatate mintala buna

Studiile ne spun ca divortul sau separarea dubleaza riscul de suicid la barbati. Femeile si barbatii casatoriti consuma mai putin alcool si folosesc mai putina marijuana ori cocaina decat cei necasatoriti. Peste 75% din randul consumatorilor de alcool sunt persoane necasatorite, in timp ce restul procentelor de 25% sunt persoane casatorite.

In unele studii se mai arata si faptul ca acesti oamenii au tendinta de a nu experimenta depresia. Barbatii casatoriti nu cunosc cuvantul ”depresie”, fata de cei care sunt celibatari.

Mariajul: cheia spre o viata lunga

Poate ajuta casatoria la o viata lunga? Conform lui Scott Haltzman, profesor asistent clinic in departamentul de psihiatrie si a comportamentului uman de la Universitatea Brown din Providence, raspunsul este da, putem avea o viata lunga cu ajutorul casatoriei. 90% dintre femeile casatorite care au implinit varsta de 45 de ani au ajuns si la 65.

La barbati, rezultatele sunt si mai uimitoare, astfel ca un barbat ce a ajuns la varsta de 48 de ani are sanse de 90% sa ajunga la varsta de 65 de ani, asta in cazul in care barbatul este casatorit, iar pentru barbatii necasatoriti exista o rata de 60-70% sa ajunga la aceasta varsta.

Casatoria creste probabilitatea de a trai intr-un cartier cu vecini stabili financiari. O casatorie dubleaza posibiltatea ca un cuplu sa nu mai locuiasca intr-un cartier sarac, ci sa treaca intr-un cartier bogat. De asemenea, dizolvarea unei casatorii se pare ca dubleaza probabilitatea ca o persoana sa se mute intr-un cartier saracacios si foarte prost populat.

Barbatii casatoriti castiga mai multi bani. Luand in considerare o serie de factori, prin care putem aminti educatia, in comparatie cu barbatii necasatoriti, cei care au un mariaj castiga cu 20% mai mult la salariu.

Casatoria va face sa dormiti mai bine. Studiile arata ca femeile casatorite au un somn mai profund decat celelalte. De precizat este faptul ca efectul si cauza nu se cunosc cu exactitate.

Cu alte cuvinte, casatoria este benefica fiind legata de sanatate si bunastare economica. Persoanele ce sunt casatorite tind sa aiba o sanatate fizica mai buna, o stare psihologica buna si, de asemenea, un risc de mortalitate mai mic.

Pe plan financiar, barbatii tind sa castige foarte multi bani, in timp ce femeile casatorite sunt mai putin susceptibile sa ajunga la saracie. Astfel, casatoria accentueaza si acumularea de averi mari.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Sindromul Alport Atitudinile in cadrul familiei si la serviciu De ce este dragostea buna pentru sanatate? Mituri despre divort si casatorie Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Puterea sexului Infidelitatea in cuplu - semne sugestive Adevaruri surprinzatoare despre casnicie 6 semne ca relatia s-ar putea incheia Secretele unui mariaj fericit si sanatos. Iata ce trebuie sa faceti ca sa fiti impreuna toata viata!