Trucuri pentru a pacali foamea

Actualizat: 05 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Te-ai apucat de dieta, poate chiar ai inceput sa slabesti, dar foamea nu-ti da pace? Visezi la platouri pline de mancare sau dulciurile din vitrina iti fac cu ochiul... esti gata sa abandonezi dieta? Nu mai e cazul! Va voi prezenta cateva trucuri simple pentru a scapa de senzatia chinuitoare de foame.

Citricele, aliati de nadejde

Mananca o jumatate de grepfrut inainte de masa sau bea un suc de portocale proaspat stoarse. Pe langa faptul ca te va hidrata, iti va oferi si necesarul de vitamina C din organism, ceea ce iti va intari sistemul imunitar.

Renunta la hidratii de carbon

Pentru a-ti controla foamea, renunta la hidratii de carbon. De fapt, aportul exagerat de zaharuri, mai ales al celor rafinate, permite eliminarea rapida a insulinei care favorizeaza depunerea lor sub forma de trigliceride. Din cauza acestor zaharuri rafinate, pancreasul secreta mai multa insulina pentru arderea zaharului consumat. Asadar, insulina produsa in exces va elimina si va reduce nivelul glucozei din sange provocand astfel si senzatia de foame. Aceasta se manifesta mai ales in cazul zaharurilor care se absorb rapid (dulceata, gem, miere, bomboane,ciocolata, produse de patiserie, bauturi cabogazoase etc.).

Consuma alimente bogate in fier

Nu doar ca elimina senzatia de foame, dar sunt si hipocalorice si te vor ajuta sa slabesti. Marind consumul de fibre alimentare, "alimente" neasimilabile in organism, senzatia de foame se reduce si, mancand mai putin, slabesti. In plus, o alimentatie bogata in fibre diminueaza si incetineste asimilarea lipidelor si a glucidelor. Fibrele alimentare se gasesc in toate vegetalele: legume si fructe, musli, cereale integrale.

Protejeaza-ti corpul cu ajutorul proteinelor

Doar un regim bogat in proteine te poate ajuta sa iti pastrezi epiderma neteda, elastica, un chip tanar si un corp perfect. Nu uita ca persoanele care urmeaza un regim echilibrat, pe langa o greutate ideala, reusesc sa intinereasca vizibil, cu cel putin 10 ani. Proteinele se gasesc in carne, peste, oua, branzeturi, lapte, dar si in anumite legume (insa, in cantitati reduse). In afara de faptul ca ne ajuta sa slabim, proteinele previn balonarea, permit organismului sa suporte un regim de slabire, nu se transforma in zahar, accelereaza cicatrizarea ranilor si ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor cu anticorpii pe care ii produc.

Lichidele si fructele

Bea multa apa, in special plata, sau fa-ti o limonada. Consumand inainte de masa 250 ml de apa plata, vei manca mai putin. Fructele, in special merele si bananele, sunt foarte satioase si cu continut mic de calorii. Incearca sa rontai indelung dintr-un mar, poti incerca chiar si legume, precum morcovi sau castraveciori. Este foarte important sa rontai incet si sa musti cate putin din fructul sau marul preferat. Fa o adevarata arta din a consuma un fruct si in scurt timp creierul iti va dicta : "satul". Ceaiul verde este foarte bun, atat pentru gustul sau, cat si proprietatile antioxidante, precum si efectul de a topi grasimile. Este ideal in curele pentru slabit, dar daca nu iti place gustul sau, poti consuma orice alt tip de ceai, cu conditia sa fie neindulcit.

Dulce pacalit

Cea mai rapida senzatie de satietate este oferita de dulciuri sau de… gustul dulce. Apeleaza la alimentele dulci, hipocalorice, acelea la prepararea carora s-au folosit indulcitorii artificiali. In supermarketuri se gasesc foarte multe sortimente de bomboane, biscuiti, inghetata sau chiar prajiturele care sunt indulcite cu aspartam sau zaharina. In felul acesta iti satisfaci si pofta de dulce, precum si senzatia de foame.

Dr. Ramona Damian
Medic medicina de familie
Sursa: Revista Slab sau Gras


Citeste si despre:

Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Senzatia de foame excesiva Totul despre foame si infometare 12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame 10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame 7 cauze ciudate ale senzatiei de foame persistente Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti 10 tipuri de foame si cum sa le tineti sub control Suferi de diabet? Iata 9 idei pentru gustari sanatoase, care tin de foame Diferentele dintre foamea fizica si cea emotionala Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame? Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita? Dieta Ornish