Tutunul este folosit in crearea unui vaccin impotriva diabetului

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta au descoperit si o latura pozitiva a tutunului. Dupa ce este modificata genetic, planta de tutun contine o proteina anti-inflamatorie, numita Il-10, care ajuta la tratarea pacientilor cu diabet de tip 1 insulino-dependenti sau cu diferite afectiuni autoimune.

Liderul echipei de cercetatori de la Universitatea din Verona, Mario Pezzotti sustine ca aceste plante ar trebuie produse la nivel international, deoarece mediul vegetal este principalul producator de proteine.

Cu toate ca grupul de cercetatori europeni a analizat mai multe plante, se pare ca tutunul este cel mai eficient. „Tutunul este o planta fantastica deoarece este usor de transformat genetic si se regenereaza usor, cu ajutorul unei singure celule”, sustine Pezzotti.

Aceste descoperiri au atras atentia si giganticului producator de tigarete din America, Philip Morris, care finanteaza organizarea unei conferinta in iunie la Verona, cu tema „Puterile medicale ale plantei de tutun”.

Pe viitor cercetatorii vor sa verifice daca doze mici din acest compus alaturi de un altul numit GAD65, obtinut tot din tutun, ajuta la prevenirea diabetului zaharat.
Compania Diamyd din Suedia deja se afla in faza de testare a unui vaccin eficient in tratarea diabetului, care are la baza compusul GAD65.


Citeste si despre:

Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Care este cantitatea de apa necesara unui om? Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unui masaj cu pietre calde? Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune! Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante? Cum functioneaza si ce este acupunctura? Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×