Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat

Actualizat: 19 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru gestionarea diabetului zaharat. Combinatia dintre dieta, exercitiile fizice si tratamentul medicamentos poate ajuta la controlul greutatii, dar si a nivelului de zahar din sange.

Activitatea fizica are rol important pentru bolnavii de diabet zaharat intrucat:


- imbunatateste modul in care corpul utilizeaza insulina
- ajuta la arderea grasmii corporale in exces
- contribuie la dezvoltarea fortei musculare
- creste densitatea si puterea oaselor
- scade tensiunea arteriala
- imbunateste circulatia sangelui si reduce riscul aparitiei bolilor de inima
- protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare prin scaderea nivelului de colesterol rau
- diminueaza stresul, incurajeaza relaxarea si contribuie la ameliorarea starii de anxietate.

Exercitiile de forta

Cele mai recente studii au descoperit ca exercitiile de forta au un rol important in mentinerea controlului diabetului zaharat. In plus, exercitiile de forta ajuta la construirea masei musculare si la pierderea tesutului adipos din organism. S-a constatat ca persoanele care fac exercitii de forta au un nivel mai inalt de incredere si depresia este mai putin intalnita in cazul lor.

Acest tip de activitate fizica, exercitat de 2-3 ori pe saptamana, ajuta la consolidarea oaselor si muschilor. Cand sunt solicitati, muschii ard calorii chiar si dupa incetarea exercitiilor fizice, in starea de repaus. Printre exercitiile de forta pe care le puteti face sunt:

Exercitiile pentru marirea flexibilitatii

Exercitiile pentru cresterea flexibilitatii sau stretchingul ajuta la mentinerea flexibilitatii articulatiilor si scad probabilitatea aparitiei unui prejudiciu in timpul altor activitati fizice. Stretchingul usor, exercitat 5-10 minute, ajuta organismul sa se incalzeasca si-l pregateste pentru exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau inotul. Flexibilitatea dumneavoastra se poate imbunatati prin:

Aerobic

Orice tip de activitate care creste rata batailor inimii si o mentine ridicata o perioada indelungata de timp va imbunatati conditia dumneavostra fizica. Exercitiile aerobice ajuta la scaderea riscului declansarii diabetului de tip 2 si contribuie la o mai buna gestionare a nivelurilor de zahar din sange.

Pe langa beneficiile pe care le poate oferi sanatatii, exercitiile fizice sunt placute si imbunatatesc starea de spirit. Este dificil sa va simtiti stresati atunci cand faceti plimbari in ritm alert sau cand inotati intr-o piscina. In plus, exercitiile aerobice contribuie si la consolidarea masei musculare.

Pentru persoanele care nu sunt de obicei active, sunt suficiente pentru inceput 5-10 minute pe zi de aerobic, urmand ca durata sedintelor sa creasca cu cateva minute in fiecare saptamana, pana la 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Iata cateva exemple de activitati aerobice:


Citeste si despre:

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 Diabetul si exercitiile fizice Educatia pacientului cu diabet zaharat Cum functioneaza exercitiile cardio Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Tipuri de diabet Rutina zilnica sanatoasa pentru diabetici Tipuri majore de distrofie musculara Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange) Diabetul pe intelesul tuturor Afectiuni cutanate in diabetul zaharat