Specialistii recomanda consumul de lichide constant, nu doar cand apare senzatia de sete

Actualizat: 08 August 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Setea apare in momentul in care organismul resimte un deficit de apa, ceea ce corespunde cu o pierdere in greutatea corporala de 3% sau poate chiar mai mult.

Corpul uman este compus in proportie de peste 60% din lichide. Cantitatea de apa din organism este reglata constant pentru a asigura necesarul de lichide, care poate varia de la o zi la alta, in functie de activitatile fiecarei persoane.

Atentie, insa, la oamenii sanatosi, aceasta cantitate nu trebuie sa creasca sau sa scada cu mai mult de 1% pe zi.

Ghidurile europene in materie de nutritie mentioneaza ca barbatii trebuie sa bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Aproximativ 80% din consumul total de apa provine din cantitatea de lichide ingerata, atat apa, cat si alte bauturi (sucuri, lapte, bauturi racoritoare, cafea si ceai), in timp ce restul de 20% provine din alimente.

Specialistii atrag atentia ca, in momentul in care organismul nu primeste suficiente lichide, scade volumul de sange din organism, scazand in acelasi timp si cantitatea de oxigen si numarul de substante nutritive vitale necesare organismului pentru a functiona corect.

Importanta consumului adecvat de lichide a fost discutata in cadrul simpozioanelor "Nutritie, Sanatate si Longevitate", dedicate medicilor de familie.


Citeste si despre:

Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat Consumul de alcool si diabetul zaharat Programul national de diabet zaharat Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Diabet zaharat - informatii generale Caloriile lichide versus caloriile solide Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Rutina de ingrijire a dermatologilor - 5 secrete pe care le poti incerca si tu Cat costa fertilizarea in vitro (FIV)? De ce pretul exact este greu de estimat Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti? Ce inseamna setea excesiva si senzatia de foame? Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat 5 diete care nu functioneaza Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat