Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti?

Actualizat: 24 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat se numara printre cele mai raspandite boli cronice din intreaga lume, fiind totodata o afectiune diagnosticata tardiv in cele mai multe cazuri.

Statisticile medicale americane arata ca pacientii cu diabet de tip 2 isi descopera boala dupa aproximativ 5 ani (in medie) de la debutul acesteia, din pricina simptomelor tacite si deseori ignorate.

In aceste conditii, este posibil sa ajungeti sa suferiti de diabet zaharat si sa nu stiti acest lucru pana la aparitia complicatiilor.

Instalarea discreta a diabetului zaharat

Medicii numesc diabetul zaharat ucigasul tacut, intrucat majoritatea bolnavilor isi afla diagnosticul in stadii avansate, cand apar complicatii precum vederea incetosata sau tulburarile cardiace. Daca diabetul de tip 2 este depistat la timp, complicatiile sale pot fi prevenite cu succes.

Diabetul zaharat sau diabetul de tip 2 este cea mai comuna forma de diabet (apare in 90% din cazuri, de regula dupa varsta de 40 de ani). Boala se instaleaza atunci cand organismul nu mai poate folosi corespunzator insulina, hormonul responsabil cu reglarea nivelului de glicemie in sange (insulina ajuta organismul sa absoarba glucoza si sa o foloseasca pentru productia de energie).

Cand organismul nu mai secreta suficienta insulina sau nu utilizeaza corect hormonul, apare conditia medicala numita rezistenta la insulina. De-a lungul timpului, corpul devine incapabil sa suplimenteze productia acestui hormon, punct in care se instaleaza diabetul zaharat.

Multi oameni cred ca o boala tacuta precum diabetul nu este un motiv major de ingrijorare, de vreme ce nu se resimt schimbari importante in organism. In realitate, nivelul ridicat al glicemiei produce leziuni importante la nivel microvascular, afectand vasele mici de sange si degradand treptat starea de sanatate odata cu trecerea timpului.

Medicii spun ca pana si cele mai usoare forme de diabet, asimptomatice, pot fi cauza de fond a unor afectiuni dificil sau imposibil de tratat. Un exemplu este retinopatia diabetica, afectiune care apare pe fondul deteriorarii vaselor mici de sange de la nivelul ochilor si aflata deseori in stransa legatura cu instalarea diabetului zaharat (debutul bolii se petrece, in medie, dupa 3 ani de la declansarea diabetului de tip 2).

Factori de risc

Un prim pas in evaluarea sanselor personale de a suferi de diabet zaharat fara sa stiti este sa va cunoasteti factorii de risc in acest caz. Asociatia Americana de Diabet recomanda tuturor adultilor de peste 45 de ani sa isi verifice in mod regulat nivelul glicemiei.

Persoanele mai tinere ar trebui sa apeleze la investigatii medicale in acest sens daca sunt supraponderale sau obeze, ori daca prezinta unul dintre urmatorii factori de risc

- mai putin de 3 zile pe saptamana de miscare fizica moderata;
- diabetul gestional depistat in sarcina;
- o ruda de gradul I sau II are diabet zaharat;
- diagnostic primit de sindrom al ovarelor polichistice;
- nivel de glicemie aproape de pragul maxim depistat in trecut la testele de sange;
- istoric familial de boli cardiace;
- hipertensiune arteriala (mai mare de 140-90 mmHg);
- nivelul colesterolului bun HDL este mai mic de 35 mg pe dL.
- nivelul trigliceridelor este de peste 250 mg pe dL.
- nasterea unui copil de peste 4 kilograme;
- prezenta unei eruptii cutanate inchise la culoare pe gat sau in zona axilei;
- diagnosticarea unor probleme vasculare la nivel cerebral, cardiac sau al membrelor inferioare;

Simptome

In afara de cunoasterea factorilor de risc pentru diabetul zaharat, este important sa tineti cont si de primele manifestari clinice care v-ar putea avertiza asupra instalarii acestei boli cronice.

- Sete excesiva si mictiune frecventa. Daca simtiti nevoia sa urinati frecvent, mai ales in timpul noptii, este posibil sa suferiti de diabet. Rinichii devin hiperactivi in incercarea de a elimina glucoza excesiva din sange, iar setea accentuata vine pe fondul compensarii lichidului pierdut prin cantitatea mare de urina eliminata. Aceste doua simptome apar intotdeauna impreuna la instalarea diabetului zaharat.

- Pierdere brusca in greutate. Hiperglicemia poate cauza o scadere aparent inexplicabila in greutate, intrucat insulina nu mai transfera glucoza in celule pentru a fi folosita sub forma de energie, iar organismul incepe sa descompuna proteinele din muschi ca sursa alternativa de combustibil. Rinichii lucreaza si ei mai mult pentru a elimina glucoza din organism, creand un deficit caloric.

- Tulburari de apetit. Crizele puternice de foame pot fi un alt semn al instalarii diabetului zaharat, datorandu-se oscilatiilor nivelului glicemic in sange. Cand glicemia scade brusc, organismul solicita hrana pentru a primi glucoza de care are nevoie la nivel celular pentru productia de energie.

- Simptome cutanate. Pruritul (mancarimea) pielii poate sa apara ca urmare a uscarii excesive a tesutului cutanat si a circulatiei sanguine deficitare. Acantoza este deseori un simptom al diabetului de tip 2 si se refera la pigmentarea pielii la nivelul gatului sau axilei.

- Vindecarea lenta a ranilor. Infectiile, taieturile, vanataile si ranile care se vindeca foarte greu pot fi un alt indicator important al diabetului. Fenomenul se explica prin faptul ca vasele de sange sunt afectate de cantitatea excesiva de glucoza care circula prin vene si artere si care impiedica fluxul sanguin sa ajunga in regiunea bolnava pentru facilitarea vindecarii.

- Predispozitia la infectii. Diabetul este considerat a fi o afectiune imunosupresoare, ce creste susceptibilitatea la o serie intreaga de infectii, in special cele fungice. Ciupercile si bacteriile se inmultesc rapid in medii bogate in glucoza. Femeile, in special, pot suspecta diabetul daca se lupta constant cu candidoza.

- Oboseala si irascibilitate. Hiperglicemia conduce deseori la declansarea starilor de oboseala accentuata si nervozitate, din pricina starii generale de rau pe care o induce si mictiunii nocturne care intrerupe odihna din timpul noptii. Senzatia constanta de epuizare si iritabilitatea pot fi alte doua semne discrete ale instalarii diabetului zaharat.

- Tulburari vizuale. Diabetul zaharat afecteaza microcirculatia sangelui, primele efecte sesizandu-se de regula la nivelul capacitatii vizuale.

- Senzatie de amorteala la nivelul membrelor. Acest tip de disconfort, insotit de edem si arsuri, indica faptul ca nervii au fost afectati de diabetul de tip 2.


Citeste si despre:

Educatia pacientului cu diabet zaharat Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat Diabetul zaharat latent autoimun al adultului (diabet LADA) Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat Tratamente naturiste in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat