Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece?

Actualizat: 02 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sezonul rece aduce cu sine o multime de afectiuni si probleme de sanatate mult mai greu de controlat. Mai exact, temperaturile scazute si umezeala, vantul si frigul se asociaza cu scaderea imunitatii si cresterea riscului de dezvoltare a infectiilor respiratorii si virusurilor gripale.

In acest context, iarna, diabetul zaharat este mai greu de controlat decat pe timpul verii, fiindca ziua este mai scurta, iar miscarea in aer liber este ingreunata de polei si de ger. De asemenea, sarbatorile de iarna sunt o ocazie de a lua parte la mese imbelsugate, cu foarte multe tentatii.

Monitorizarea diabetului zaharat in sezonul rece

• In primul rand este important ca anual sa te vaccinezi antigripal, cel mai bine este in perioada octombrie-noiembrie.

• Este indicat sa previi infectiile respiratorii. Astfel, ai grija ca imbracamintea ta sa fie adecvata atunci cand iesi din casa. In plus, este necesar sa acorzi o atentie sportia igienei mainilor.

Spala-te corect pe maini – de cel putin 4-5 ori pe zi, iar dupa dus aplica pe corp si pe maini o crema cu uree, pentru a hidrata pielea si a evita formarea calozitatilor la maini si talpi.

• Dieta ta sa fie compusa din cat mai multe fructe si legume. Pentru a reusi sa mentii glicemia la valori normale, este recomandat sa consumi fructele si legumele disponibile iarna.

Citricele sunt bogate in vitamina C, au un continut glucidic si caloric scazut, in plus ele sunt un aliat de nadejde in lupta cu infectiile respiratorii. De exemplu: 100 g portocale contin 50 mg de vitamina C, iar 100 g mandarine/clementine: 40 mg vitamina C.

De asemenea, legumele pe care le poti gasi si consuma iarna, precum broccoli, varza, conopida, spanacul, salata, cartofii, dovleacul, sunt bogate in fibre si antioxidanti si sarace in glucide.

• Poti lua si suplimente cu vitamina C, care te vor ajuta sa-ti cresti rezistenta organismului in sezonul rece.

• Controleaza regulat valorile glicemice. Este foarte important sa-ti controlezi glicemia din sangele capilar (din varful degetelor) atunci cand ai mainile incalzite.

• Nu renunta la sport sau la activitati fizice care iti fac placere. Sportul te va ajuta sa mentii sensibilitatea la insulina, fiind in acelasi timp si un bun control glicemic. O activitate fizica care iti face placere te va ajuta sa mentii controlul glicemic.

In cazul in care esti diagnosticat cu diabet insulinodependent, nu uita sa realizezi controale glicemice atat inainte, cat si dupa efort, deoarece sportul duce la scaderea valorilor glicemice.

• Ai grija sa te hidratezi corect. Mai ales cand mergi la sala sau alegi sa faci sport este bine sa ai la tine o sticla cu apa plata sau cu ceai neindulcit, dar si doua pliculete de zahar pe care sa le folosesti in caz de hipoglicemie.

• Nu sari peste mese. Sunt cazuri in care multe persoane au tendinta de a nu manca nimic ziua, in ideea ca vine masa festiva din seara de Craciun sau de Revelion. Omiterea meselor din timpul zilei poate creste riscul ca persoana in cauza sa faca si mai multe excese, deoarece va fi infometata.

• Fii cumpatata cu desertul. Daca iti doresti sa mananci un desert dupa cina de Craciun, este indicat sa reduci carbohidratii pe care ii consumi ziua.

De asemenea, daca iti doresti sa mananci cat mai variat, iar preparatele au un continut ridicat de carbohidrati, atunci este indicat ca portiile sa fie cat mai mici.


Citeste si despre:

Astmul in sezonul rece. Cum il tii sub control Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa Cum tii sub control osteoporoza Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii Cum sa tinem sub control transpiratia Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat Mituri despre diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2?