Controlul adecvat al glicemiei contribuie la reducerea riscului de boli macrovasculare la diabetici

Actualizat: 10 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O analiza retrospectiva a bazei de date a Integrated Health Care Information System (IHCIS), realizata asupra a 69.418 de pacienti cu diabet zaharat a indicat faptul ca nivelurile crescute de HbA1c erau asociate in mod semnificativ statistic cu un risc mai mare de evenimente cardiovascculare.

Testele pentru hemoglobina glicozilata (HbA1c) masoara nivelurile medii ale glucozei sanguine pe o perioada de doua pana la trei luni. In comparatie cu grupul de pacienti cu HbA1c < 6%, riscul de producere a unui infartct miocardic acut (IMA), de interventie chirurgicala pentru by-pass al arterelor coronare sau de accident vascular cerebral (AVC) a fost mai mare in randul pacientilor cu valoarea HbA1c cuprinsa intre 7 si 9%.
Pacientii investigati erau 54% de sex masculin, cu varsta medie de 57 de ani, cu un indice HbA1c de 7,6% si o perioada medie de urmarire de 27 de luni. Pacientii au fost impartiti in patru grupuri pe baza indicelui HbA1c: <6%, 6-7%, 7-9% si >=9%. S-a realizat o analiza a supravietuirii pentru a examina prima aparitie a unui infarct miocardic acut (IMA), prima interventie chirurgicala pentru by-pass al arterelor coronare sau primul accident vascular cerebral (AVC) dupa controlul indicelui A1c.

Boala cardiaca si accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de aproximativ 65% dintre decesele persoanelor cu diabet. Aceste rezultate demonstrand o incidenta crescuta a evenimentelor macrovasculare la pacientii diabetici cu HbA1c >7% sunt importante deoarece controlul adecvat al glicemiei poate contribui la reducerea riscurilor de boli macrovasculare in aceasta populatie de pacienti.


Citeste si despre:

Cum putem reduce riscul depresiei? Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Cum putem reduce riscul de aparitie a bursitelor Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Virusurile paragripale: modalitati prin care puteti reduce riscul de transmitere a infectiei Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct Sfaturi utile pentru a reduce riscul de infectie cu coronavirus (COVID-19) Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Reducerea aportului de sare din organism Accidentul vascular cerebral si incontinenta