Scapa de depresie si anxietate in cativa pasi simpli

Actualizat: 18 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Depresia este o boala complexa, care trebuie sa fie tratata inca de la debutul ei. In cazul in care este ignorata, viata sociala si cea personala a unui individ vor suferi modificari importante.

Depresia se mai poate manifesta prin stari de neliniste, pesimism, lipsa poftei de mancare, insomnie sau, din contra, somnolenta continua, dar si ganduri sinucigase. Foarte important este sa fie descoperite cauzele care au duc la instalarea depresiei, iar ulterior acestea sa fie tratate.

O alta afectiune des intalnita este anxietatea, care nu reprezinta o singura boala, ci desemneaza un grup de afectiuni asemanatoare.

Simptomele nu variaza numai de la o afectiune anxioasa la alta, ci si de la un pacient la altul, in functie de contextul in care traieste. Persoana care sufera de anxietate poate prezenta insomnii, atacuri de panica sau sentimente de frica.

Principalele metode prin care pot fi inlaturate depresia si anxietatea

Iesiti afara din casa. Plimbati-va, mergeti intr-un parc, la teatru sau la film. Totul este sa nu stati in casa, coplesiti de gandurile negative pe care le aveti.

Sunt studii care sustin ca o plimbare in aer liber poate creste stima de sine, poate imbunatati starea de sanatate fizica si reduce izolarea sociala, inlaturand anxietatea.

Faceti exercitii. Exercitiile fizice sunt bune atat pentru corp, cat si pentru minte. Exercitiile regulate pot creste starea de buna dispozitie, contribuie la un somn mai bun, va ofera mai multa energie si sunt la fel de eficiente precum antidepresivele pentru tratarea depresiei.

Mai mult, miscarea fizica, sportul elibereaza in organismul nostru endorfina si adrenalina care, in timp, duc la combaterea oricarui simptom al depresiei.

Ai grija la ceea ce mananci. Dieta zilnica trebuie sa fie alcatuita din multe fructe si legume, creierul are nevoie de acizi grasi Omega-3 si Omega-6 pentru o optima functionare.

Ii puteti gasi in peste gras, nuci si seminte. Stimulente cum ar fi zaharul, cafeina si alcoolul pot favoriza agravarea anxietatii si a stresului. Eliminati din dieta si dulciurile sau bauturile energizante, chiar daca aveti tendinta sa apelati la ele fiindca va simtiti lipsit de energie.

Dormiti bine, de preferat opt ore pe noapte. Lipsa de somn ne poate afecta starea mentala si calitatea vietii. Aparatele electronice, tehnologia precum televizoarele sau telefoanele stimuleaza creierul si ne impiedica sa adormim usor.

De aceea, este indicat sa nu dormiti cu televizorul deschis si nici sa navigati pe internet inainte de culcare. Recomandat este sa beti un pahar cu lapte cald si sa faceti o baie calda inainte de a adormi.

Comunicati cu cei din familie sau cu prietenii apropiati. Este posibil ca o discutie cu un prieten sa va ajute sa va eliberati sau sa gasiti solutiile la problemele care va macina.

Tineti un jurnal. Scrieti intr-un jurnal gandurile si sentimentele care va supara si este posibil sa fiti surprins de efectul pozitiv pe care il are scrisul asupra starilor depresive.

Luati vitamine. Mergeti la medicul de familie sau la farmacie si cumparati suplimente pe baza de vitamine si minerale ,care sa va ofere energie.

Evitati alcoolul deoarece poate contribui la agravarea starilor de depresie.

Cereti ajutorul unui specialist. Psihoterapia este esentiala atunci cand un pacient nu-si poate controla singur starile de depresie sau de anxietate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Depresia la copii Distimia, tulburarea depresiva persistenta sau Depresia Cronica Depresia - tristete sau boala? Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Oboseala constanta - cauze posibile Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Locul de munca influenteaza depresia? Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Tristetea nu inseamna depresie! Depresia - optiuni terapeutice Modalitati de a combate depresia sezoniera Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Depresia la barbati Depresia la copil si adolescent
Cere sfatul medicului ×