Nu te lasa doborat de depresie! 5 sfaturi care te vor ajuta sa tii lucrurile sub control

Actualizat: 26 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Toti oamenii se confrunta cu cel putin doua episoade majore de depresie in viata.

Femeile sunt mai predispuse sa sufere de aceasta afectiune, mai ales atunci cand devin mame si incep sa isi faca griji pentru copiii si familia lor.

La nivel mondial, depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OSM). In Romania, depresia a devenit mai frecventa decat diabetul.

Depresia – o boala a mintii si a sufletului

Teama, grijile, frica, stresul, evenimentele tragice din familie, precum decesul cuiva drag pot duce la declansarea unui episod depresiv. Starea de tristete profunda este normala in aceste cazuri si poate fi depasita, cu rabdare, vointa si cu sustinerea celor dragi.

Problema o reprezinta depresia cronica, recurenta. Aceasta boala iti afecteaza profund viata intima si cariera profesionala.

Iata ce masuri poti lua, pentru a depasi momentele critice:

1. Cere ajutor

Depresia se instaleaza treptat si este o afectiune foarte periculoasa, daca nu este tratata la timp. Astfel, inca de la primele episoade depresive cel mai bine este sa ceri ajutor specializat.

Primul pas pe care il poti face pentru tratarea depresiei este sa mergi la psiholog. Aici, vei fi in primul rand ascultat si apoi indrumat catre gasirea motivului declansarii depresiei.

Terapia este una de durata, iar rezultatele se vad in timp, asa ca nu te astepta ca depresia sa treaca de la o zi la alta, iar psihologul sa faca minuni pentru tine.

2. Nu te lasa coplesit de sentimente negative

Persoanele depresive au tendinta de a se lasa coplesite de stari de frustrare si sentimente negative.

Specialistii sustin ca in primul rand, o persoana depresiva trebuie ajutata sa accepte sau sa constientizeze ca starile emotionale negative sau tristetea sunt normale si ca orice persoane poate fi incercata de astfel de sentimente la un moment dat.

Pentru a evita accentuarea acestor stari, cel mai mai indicat este mentinerea unui ritm cotidian cat mai activ. De fiecare data cand apar aceste sentimente negative, este bine sa iesi la o plimbare cu prietenii, sau sa faci lucruri care te incanta.

De asemenea, jocurile sau pasiunile creative, precum pictura, muzica sau orice alt hobby, pot fi un bun remediu contra depresiei.

Potrivit ultimelor studii, chiar si 30 de minute de miscare pe zi pot ajuta la prevenirea depresiei si imbunatatirea starii emotionale.

3. Fii activ

Mentinerea unui ritm activ de viata ajuta la prevenirea depresiei. Terapeutii recomanda sa fim cat mai activi ziua, pentru a evita timpii morti, in care s-ar putea acutiza starile de tristete.

Chiar si simplul spalat al vaselor sau curatenia in casa te pot ajuta sa iti mentii buna dispozitie.

4. Ai grija la alimentatie

Ceea ce mancam nu ne afecteaza doar organismul, ci si mintea. Nu exista un aliment minune care sa alunge depresia, insa, potrivit expertilor, carbohidratii, ajuta la mentinerea starii de bine.

Acestia contin vitamina D si cresc nivelul de serotonina, un neurotransmitator asociat cu bunadispozitie. De asemenea, si acizii grasi Omega-3 sunt un bun remediu natural pentru a lupta impotriva depresiei.

5. Odihneste-te suficient

Viata alerta, incarcata cu activitati poate duce rapid la depresie. Incearca sa ai un ritm de viata activ, insa cat mai putin solicitant. Programeaza-ti activitatile in fiecare zi, astfel incat sa nu te epuizeze.

De asemenea, odihna este foarte importanta pentru prevenirea depresiei. Dormi cel putin 8 ore pe noapte si incearca sa iti alungi orice gand seara inainte de somn.

Depresia si insomnia merg mana in mana, asa ca un program strict de odihna ajuta la mentinerea unui organism energic, dar si a unei minti sanatoase.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Consumul de nuci inlatura depresia Locul de munca influenteaza depresia? Tristetea nu inseamna depresie! Depresia - optiuni terapeutice Modalitati de a combate depresia sezoniera Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Depresia la barbati Depresia la adolescenti Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere) Recunoasteti simptomele depresiei Cum putem reduce riscul depresiei?