Pastrarea sanatatii orale a copilului

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este crucial ca parintii sa invete copilul sa isi ingrijeasca dintii sau chiar ei sa faca acest lucru. Inca de la aparitie, primul dinte al bebelusului trebuie periat. Cariile dentare sunt unele din cele mai comune boli cronice la copiii cu varste intre 6-11 ani si adolescentii de 12-19 ani.

Cariile dentare sunt de cinci ori mai frecvent intalnite decat astmul si apar cu o frecventa de sapte ori mai ridicata decat febra fanului la copii. Deja, la varsta gradinitei, mai mult de 40% dintre copii au carii dentare. Neglijarea igienei dintilor copilului nu este singura atitudine gresita a parintilor cand vine vorba despre sanatatea dentara a micutilor lor.

7 modalitati pentru pastrarea sanatatii orale a copiilor

1. Incepeti de timpuriu ingrijirea dintilor copiilor dvs. - Primul consult stomatologic al unui copil trebuie sa aiba loc la varsta de un an, conform specialistilor. Notiunile de baza de ingrijire preventiva economisesc si bani, pe termen lung.

Cercetarile au constatat ca valoarea costurilor alocate pentru ingrijirea dentara au fost cu aproape 40% mai reduse, pe o perioada de cinci ani, in cazul copiilor care au primit asistenta stomatologica inca de la varsta de un an, comparativ cu cei care nu au mers la dentist, nici macar la varste mai mari.

2. Periajul si folosirea atei dentare - Folosirea periutei de dinti de catre copiii foarte mici este importanta, chiar daca multi dintre parinti considera ca nu trebuie sa perieze dintii copiilor. Chiar daca bebelusul are un singur dinte, o periuta de dinti foarte moale sau o bucata de tifon se va folosi pentru curatarea acestuia. Inca inainte ca micutul sa aiba dinti, parintii ar trebui sa ii stearga si sa-i maseze usor gingiile cu o periuta de dinti sau cu un prosop delicat.

Pe masura ce apar mai mult dinti, parintii trebui sa le cumpere copiilor periute de dinti special concepute pentru sugari, care sunt foarte moi. Periajul trebuie sa se realizeze de doua ori pe zi, folosind o pasta de dinti cu fluor.

Folosirea atei dentare trebuie sa se faca atunci cand doi dinti se ating reciproc. Ideal ar fi sa va adresati medicului dentist pentru a va arata diverse tehnici si modalitati de folosire a atei dentare.

De asemenea, trebuie cerut sfatul stomatologului cand anume ar putea fi utilizata si apa de gura. In acest sens, totusi, parintii n-ar trebui sa se grabeasca: ar fi mai bine sa astepte cel putin pana cand copilul poate scuipa apa de gura, pana cand pot face diferenta intre clatit si inghitit. Parintii trebuie sa curete dintii copiilor pana la varsta la care acestia sunt capabili sa-si lege singuri sireturile pantofilor - sunt sfaturile traditionale oferite de catre dentisti.

3. Evitarea cariei de biberon - De ani de zile, medicii pediatri si stomatologi au avertizat parintii sa nu ofere copiilor pentru baut, la culcare, suc sau lapte din biberon. Multi dintre parinti nu constientizeaza ca acest lucru poate afecta sanatatea orala a copiilor. Lichidul dulce din sticla se lipeste de dintii bebelusului si hraneste bacteriile care traiesc in interiorul cavitatii bucale.

Bacteriile produc acizi care pot declansa aparitia cariilor dentare. Netratate, unele boli dentare vor afecta negativ cresterea si capacitatea de invatare a copilului, inclusiv vorbirea. Daca micutul nu doarme fara un lichid inainte de culcare, in biberon se poate pune apa.

4. Controlul cantitatilor de lichide dulci - Lichidele baute inainte de ora somnului nu sunt singurele bauturi din timpul unei zile. Deseori parintii ofera sucuri dulci copiilor in timpul zilei, in canite cu cioc moale, care fac tranzitia catre folosirea cestilor obisnuite. Adultii considera ca un suc este o alegere sanatoasa pentru un copil, dar consumul de sucuri a fost asociat cu obezitatea si cariile dentare dezvoltate in copilarie.

De asemenea, folosirea timp indelungat a unei cani cu cioc moale poate cauza carii pe partea din spate a dintilor de jos, in cazul in care aceasta contine lichide indulcite. Specialistii recomanda ca micutii sa bea doar suc 100% din fructe, intr-o cantitate care sa nu depaseasca 120 ml pe zi. Bauturile dulci, dar si alte produse alimentare ar trebui consumate doar la orele de masa.

5. Utilizarea pe termen lung a suzetelor - Suzetele sunt, adesea, necesare in primul an de viata al copilului si chiar previn aparitia sindromului mortii subite infantile, considera specialistii. Acestia sugereaza utilizarea suzetei doar pentru confortul necesar micutului pentru a adormi. Suzeta nu trebui reintrodusa in gurita bebelusului atunci cand este adormit.

Utilizarea pe termen lung a suzetei poate fi periculoasa pentru sanatatea dentara. Atunci cand copilul suge prea puternic o suzeta, ar putea fi afectat modul de crestere a dintilor sau poate fi afectata chiar forma maxilarului sau a gurii. Suzetele sunt doar pentru sugari, nu si pentru copiii mici care deja merg in picioare (peste doi ani). Cercetatorii nu recomanda utilizarea acesteia pe termen lung, indiferent de calitatea ei.

6. Evitarea anumitor pastile pentru supt - Multe dintre medicamentele pe care le utilizeaza copiii sunt aromate si dulci. In cazul in care acestea se lipesc de dinti, riscul formarii cariilor creste.

Copiii care folosesc tratamente pentru afectiuni cronice (astm sau boli de inima) au un risc mai mare de a dezvolta carii dentare. Antibioticele si unele medicamente pot fi o cauza a declansarii candidozei (o ciuperca) ce poate duce la aparitia infectiilor fungice sau aftelor. Acestea se manifesta prin aparitia unor depozite albicioase pe limba sau in interiorul gurii. Daca copilul urmeaza tratament pentru boli cronice, trebuie sa se spele cat mai des pe dinti (aproximativ de patru ori).

7. Perseverenta si fermitate privind igiena orala. Multi dintre parinti sunt greu de convins privind utilizarea zilnica a periutei de dinti si atei dentare in igiena copiilor lor, astfel incat ingrijirea la domiciliu nu are loc asa cum ar trebui. Specialistii sfatuiesc parintii sa fie perseverenti si sa isi ajute copiii sa se spele pe dinti, corect. Parintii trebuie sa ajute copiii, mai mult decat cred ei ca ar fi necesar.

Copiii nu au abilitatile motorii de a se spala singuri pe dinti pana la varsta de aproximativ 6 ani, iar competenta folosirii atei dentare este dobandita chiar si mai tarziu, spre varsta de 10 ani.

Procedurile de igiena dentara (periaj si utilizarea atei dentare) se vor face atunci cand copiii nu sunt prea obositi: atunci cand nu sunt obositi, copiii sunt cooperanti in aceasta directie.

- Implicarea copilului in mentinerea sanatatii dintilor, in moduri corespunzatoare varstei. De exemplu, i se poate oferi unui copil de 5 ani sau chiar mai mare libertatea sa-si aleaga pasta de dinti din magazin sau parintii ar putea sa aleaga mai multe tipuri de pasta de dinti, iar copilul ar putea decide pe care dintre acestea doreste sa o foloseasca de fiecare data. Copilului i se vor oferi diverse periute de dinti, inclusiv cele pentru copii, viu colorate sau decorate, pentru a face obiceiul de a peria dintii cat mai atractiv.

- Descoperiti ceea ce il motiveaza pe un copil: un copil mic se poate peria bucuros pe dinti, daca va obtine recompensa o steluta aurie sau un alt fel de sticker, de exemplu.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Mituri despre mirosurile corpului si halena 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Efectele nocive ale soarelui Legea invatamantului Norme de prescriere a retetelor medicale Informatii despre sanatatea orala