Eruptia dentara

Actualizat: 06 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Eruptia dentara poate debuta chiar si mai devreme de varsta de 3 luni si poate continua pana in al treilea an de viata al unui copil. Intre varsta de 4-7 luni primul dinte al copilului va impinge partea superioara a gingiei. Primii dinti care apar, de obicei, sunt cei din fata, de jos, cunoscuti sub denumirea de incisivi centrali.

Acestia sunt urmati la o perioada de 4-8 saptamani de cei patru dinti din fata, sus (incisivii centrali si laterali). Aproximativ o luna mai tarziu, apar si incisivii laterali (partea de jos a gingiei). Urmatorii dintii care vor strapunge gingia sunt primii molari si apoi incisivii superiori. Cei mai multi dintre copii au toti cei 20 de dinti cand implinesc trei ani.

Semne si simptome ale eruptiei dentare

Multi copii pot sa manifeste doar un usor disconfort in perioada de eruptie dentara in timp ce alti copii se pot confrunta cu un disconfort major. De obicei, durerea provoacata de eruptia dintilor dureaza cateva minute fiind urmata de o perioada de calmitate. Eruptia dintilor poate fi insotita de urmatoarele simptome:
- salivatie abundenta
- neliniste, somn agitat
- refuzul de a manca din cauza inflamatiei gingiilor
- stare de nervrozitate temporara
- introducerea mainilor in gura
- eruptii cutanate usoare in jurul gurii cauzate de iritatia pielii ca urmare a salivatiei excesive
- frecarea obrazului sau a unei zone a urechii ca o consecinta a durerii provocate de eruptia molarilor.

Eruptia dintilor nu provoaca in mod normal:
- febra crescuta
- diaree, secretii nazale si tuse
- eruptii cutanate.

Cand se va solicita asistenta medicala

Cand o persoana manifesta febra, stare prelungita de nervozitate, diaree, congestie nazala, tuse posibil fie vorba de manifestarea unei infectii virale decat de simptomele eruptiei dentare.

Este important sa se contacteze medicul in cazul prezentei acestor simptome, fara sa se presupuna ca ar fi declansate de eruptia dentara.

Investigatii

Diagnosticul eruptiei dintilor se va stabili in urma observarii semnelor si simptomelor caracteristice.

Tratament

Autoingrijire la domiciiu

Adesea senzatia de disconfort de la nivelul gingiilor copilului se amelioreaza atunci cand este exercitata o presiune usoara asupra lor. Din acest motiv, multi medici recomanda frecarea usoara a gingiilor micutilor cu degetul curat al adultului sau folosirea jucariilor de dentitie.

In cazul in care durerea determina inclusiv probleme de alimentatie, uneori un biberon sau o cana speciala pot reduce neplacerea provocata de cresterea dintilor si pot facilita procesul hranirii. De asemenea, obiectele reci ajuta la reducerea inflamatiei.

In acest scop se pot folosi jucariile de dentite care se pot raci in frigider. Totusi, adultii vor fi atenti ca micutii sa evite contactul prelungit al gingiilor cu obiecte foarte reci. De asemenea, nu se vor pune la dispozitia copilului obiecte mici care reprezinta pericol de inghitire sau inec.

Medicamentele pentru ameliorarea durerii

Utilizarea calmantelor pentru eruptiile dentare este destul de controversata. Medicamentele administrate pe cale orala sunt acetamoinofen sau ibuprofen. Totusi, in privinta ibuprofenului nu se recomanda administarea copiilor mai mici de 6 luni. Medicamentele vor fi utilizate doar atunci cand metodele de ingrijire la domiciliu nu sunt eficiente.

Atentie mare se va acorda supradozarii, pe intreaga perioada a eruptiei dintilor. Unele calmante pot masca simptome semnificative. Nu se vor administra copiilor produse care contin acid acetilsalicilic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

Primii dinti la copii sau eruptia dentara Eruptia dentara – dintii temporari si permanenti Patologia eruptiei dentare Eruptia dintilor la copii: cand incepe si la ce trebuie sa te astepti Fluoroza dentara Cele mai frecvente cauze ale aparitiei abcesului dentar Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog Sanatatea orala – secretul care iti poate spune multe despre sanatatea generala Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Ingrijirea dentitiei de lapte Descoperirea chirurgico-ortodontica a caninilor inclusi Pedodontie - Dentitia copiilor STOP cariilor dentare Candidoza orala - diagnostic si tratament Caria de biberon Implicatiile molarului de minte asupra sanatatii orale
Cere sfatul medicului ×