Pubertatea precoce: cum o identificam la timp

Actualizat: 06 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este pubertatea precoce


Pubertatea precoce inseamna aparitia schimbarilor corporale specifice pubertatii, mult mai devreme decat este normal. Atunci cand pubertatea incepe inainte de varsta de 8 ani pentru fete, respectiv 9 ani pentru baieti, este considerata pubertate precoce, o situatie patologica.

Cauze

Pentru a intelege ce cauzeaza pubertatea precoce, este necesar sa intelegem cum se instaleaza perioada de pubertate, in mod normal. Tot procesul incepe printr-o secretie crescuta de hormoni, mai exact de hormon gonadotrop. Acesta merge catre glanda pituitara, situata la baza creierului, de unde va declansa o productie hormonala crescuta la nivel ovarian (estrogen) , respectiv testicular (testosteron). Hormonii sintetizati vor fi mai departe responsabili de schimbarile caracteristice, progresive, din corpul copilului.

Cauzele aparitiei precoce a acestor modificari hormonale, pot fi clasificate in 2 tipuri: centrale si periferice.

1. Pubertatea precoce centrala

Cauza este centrala, ceea ce inseamna ca nu exista o alta afectiune de fond si niciun motiv identificabil ce poate duce la pubertate precoce. Pentru majoritatea copiilor, pubertatea precoce centrala nu poate fi atribuita unei cauze exacte, iar copilul este in rest perfect sanatos. Insa, in cazuri rare, aceasta poate fi atribuita uneia dintre urmatoarele afectiuni:
• O tumora cerebrala sau medulara (sistem nervos central)
• Malformatii cerebrale congenitale (prezente de la nastere)
• Expunerea la radiatii
• Leziuni cerebrale sau medulare
• Sindromul McCune-Albright-o boala genetica rara ce duce la probleme hormonale
• Hiperplazia congenitala adrenala-un grup de afectiuni genetice ce duc la sinteza anormala de hormoni din glandele adrenergice (suprarenale)
Hipotiroidism-o afectiune in care glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni

2. Pubertatea precoce periferica

Acest tip de pubertate precoce este cauzat de eliberarea excesiva de hormoni estrogeni, respectiv testosteron, din cauza afectarii ovarelor, testiculelor, glandelor suprarenale sau glandei pituitare. Astfel, pubertatea precoce periferica are ca si cauza dereglarea hormonala.

Atat in cazul fetelor, cat si a baietilor, eliberarea excesiva de hormoni se poate datora:
• Tumora glandulara, in glandele suprarenale sau in glanda pituitara, secretoare de hormoni estrogeni sau de testosteron
• Expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron, cum sunt anumite creme sau lotiuni in randul fetelor, aceasta se poate datora:
- Chisturilor ovariene (Sindromul ovarelor polichistice)
- Tumorilor ovariene
In randul baietilor, pubertatea precoce periferica poate aparea cand:
- Exista o tumora in celulele producatoare de spermatozoizi (celule germinative) sau in cele producatoare de testosteron (celule Leydig)
- Apare o boala genetica rara, cauzata de un defect al unei gene, ce duce la sinteza precoce de testosteron, la varste cuprinse intre 1 si 4 ani

Factori de risc

Factorii ce cresc riscul ca un copil sa treaca prin pubertatea precoce, sunt:
• Sexul feminin. Fetele sunt mai predispuse de a dezvolta pubertatea precoce.
• Rasa afro-americana. Studiile arata ca aceasta afectiune apare mai frecvent in randul copiilor afro-americani.
• Obezitatea. Copiii supraponderali sau obezi au un risc crescut de dereglari hormonale si implicit pubertate precoce.
• Expunerea la hormoni sexuali. Contactul cu estrogen sau testosteron prin intermediul cremelor sau substantelor ce contin hormoni (suplimente alimentare, medicamentele adultilor), pot creste riscul de a dezvolta afectiunea.
• Alte probleme medicale. Defectele genetice, bolile hormonale dar si alte boli, pot reprezenta cauze de fond ce au ca si complicatie aparitia pubertatii precoce.

Semnele pubertatii precoce

Pentru fete, pubertatea precoce poate fi identificata prin urmatoarele semne, aparute in jurul varstei de 7-8 ani:
• Dezvoltarea sanilor
• Cresterea parului pubian sau axilar
• Un puseu de crestere semnificativ intr-o perioada scurta de timp
• Menarha (prima menstruatie)
• Aparitia acneei
• Miros corporal nefiresc

Pentru baieti, urmatoarele semne sunt semnificative pentru instalarea pubertatii precoce:
• Marirea in volum a testiculelor si/sau a penisului
• Cresterea parului pubian, axilar sau facial
• Un puseu de crestere semnificativ intr-o perioada scurta de timp
• Ingrosarea vocii
• Aparitia acneei
• Miros corporal nefiresc

Exista numeroase cazuri in care copiii au dezvoltat doar unul sau doua dintre aceste semne, cum ar fi cresterea parului sau puseu de crestere, fara alte semne de dezvoltare sexuala. Astfel, aceste mici schimbari nu trebuie neglijate, ci investigate la medic.

Complicatii

Pubertatea precoce poate duce la complicatii, in special atunci cand nu este descoperita si tratata din timp. Cele mai comune dintre acestea sunt:

• Statura mica. Desi copiii afectati de pubertatea precoce au o crestere initial exagerata, acestia pot ramane la inaltimea la care ajung atunci, la varsta de 8 ani. Acest lucru se explica prin structura osoasa a copiilor: oasele se maturizeaza mai repede si cartilajele de crestere se inchid mult mai repede decat in mod normal-ceea ce inseamna ca oasele nu vor mai putea creste mai apoi, in timpul vietii de adolescent si adult tanar. Astfel, acestia vor fi de statura mai mica, in comparatie cu restul adultilor. Tratamentul instaurat devreme poate facilita cresterea osoasa, cu atingerea unei inaltimi normale.

• Probleme socio-emotionale. Fetele si baietii care trec prin pubertate prea devreme, vor observa si ei, de cele mai multe ori, schimbarile prin care trece corpul lor. Acest lucru le poate scadea increderea in sine si relatiile cu ceilalti copii.

Optiuni de tratament

Principalul scop al tratamentului este de a ajuta copilul sa atinga o inaltime corespunzatoare, in viata de adult. Tratamentul ales depinde de cauza pubertatii precoce, atunci cand poate fi identificata una.

Tratamentul pubertatii precoce de tip central

Majoritatea cazurilor pot fi eficient tratate cu medicamente, de regula injectabile. Schema de tratament se numeste terapie gonadotropa si consta in injectii lunare cu substante ce intarzie dezvoltarea sexuala si implicit sinteza hormonilor corespunzatori. Exista si formule noi, ce pot fi administrate la intervale si mai lungi, o data la cateva luni. Copilul continua sa primeasca tratament pana ajunge la varsta obisnuita de pubertate. Tratamentul este intrerupt, iar undeva la 16 luni reincep procesele hormonale normale, perioada de pubertate desfasurandu-se normal in continuare.

Tratamentul unei cauze de fond

Daca avem de a face cu pubertatea precoce periferica, tratamentul vizeaza afectiunea de fond care a dus la problemele hormonale. De exemplu, daca un copil are o tumora producatoare de hormoni, pubertatea precoce se va opri cand tumora este indepartata chirurgical.

Mecanisme de sustinere

in multe cazuri, este nevoie de interventie la nivel psihologic, pentru a-l ajuta pe copil sa treaca prin pubertate. Copiii se pot simti diferiti fata de cei din jurul lor, ceea ce duce eventual la probleme sociale si emotionale, inclusiv la comportamente sexuale nefiresti.

In calitate de parinte, puteti asigura dumneavoastra suportul emotional al copilului, sau puteti apela la ajutor de specialitate prin consulturi psihologice pediatrice. Pentru orice intrebari personale sau ale copilului, nu ezitati sa contactati un cadru medical, capabil sa va informeze corect.

Concluzie

Pubertatea precoce este o afectiune caracterizata prin dereglari hormonale, cu o crestere exagerata si precoce a nivelului de hormoni estrogeni in cazul fetitelor, testosteron in cazul baietilor. Semnele sunt destul de clare, iar parintii ar trebui sa fie atenti la orice mica schimbare in corpul copilului, inainte de varsta pubertatii. Descoperita din timp, afectiunea poate fi eficient tratata iar copilul va ajunge un adult normal si proportional dezvoltat.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811
https://www.verywellfamily.com/the-consequences-of-early-puberty-3288326


Citeste si despre:

Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal Defecte congenitale de cord Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Boala celiaca (enteropatia glutenica) Depresia la copil si adolescent Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Astmul bronsic la copii Ciclul menstrual Caracteristicile narcolepsiei in cazul copiilor Neurofibromatoza - diagnostic, tipologie, tratament Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian