Pubertatea precoce

Actualizat: 09 Decembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pubertatea precoce se refera la aparitia primelor semne fizice si hormonale ale dezvoltarii pubertale la o varsta mai mica decat cea normala.

De-a lungul timpului, pubertatea a fost considerata precoce la fetitele de circa 8 ani, insa in ultimii ani studiile recente arata ca tranzitia catre dezvoltarea pubertala apare la 6-8 ani in randul fetelor si la 9 ani in randul baietilor.

Pubertatea precoce poate cauza o serie intreaga de probleme, de la statura scunda la varsta adulta, pana la stresul emotional la care este supus copilul.

Tipuri de pubertate precoce

Pubertatea incepe, in mod normal, intre 8-13 ani la fete si intre 9-14 ani la baieti. Medicii diagnosticheaza pubertatea precoce cand acest proces natural debuteaza inainte de varsta minima considerata normala pentru inceputul maturizarii organismului. Pubertatea precoce apare la 1 din 5000 de copii.

Exista doua tipuri principale de pubertate precoce

- Pubertatea precoce centrala. Acesta este cel mai comun tip de pubertate timpurie, procesele fiziologice prin care copilul trece fiind identice cu cele ale pubertatii normale, cu exceptia faptului ca ele apar mai devreme. Glanda pituitara incepe sa produca hormoni, numiti gonadotropine, ce au rolul de a stimula testiculele si ovarele in a produce alti hormoni - testosteron si estrogen.

- Pubertatea precoce periferica. Se mai numeste si pseudo-pubertatea precoce. In acest caz, estrogenul si testosteronul declanseaza simptomele dezvoltarii pubertale, fara ca glanda pituitara sau creierul sa fie implicati. De regula, exista o problema locala la nivelul ovarelor, testiculelor, grandelor suprarenale sau glandei tiroide.

Cauze

Cauzele care stau la baza declansarii pubertatii la varste mici variaza in functie de tipul pubertatii precoce prin care trece copilul.

In cazul pubertatii precoce centrale, nu exista o cauza identificabila propriu-zis. Chiar daca procesele de maturizare sexuala a corpului incep timpuriu, ele se deruleza de regula normal, fara sa existe o problema de natura medicala care sa le initieze. In cazuri rare, cauzele pubertatii precoce centrale pot fi

- o tumora cerebrala sau stabilita la nivelul coloanei vertebrale;
- un defect cerebral prezent la nastere, precum acumularea excesiva de lichid (hidrocefalie) sau o tumora necancerioasa (hamartom);
- iradierea creierului sau a maduvei spinarii;
- leziuni ale creierului sau ale maduvei spinarii;
- sindromul McCune-Albrightv (cauzeaza tulburari hormonale);
- hiperplazia suprarenala congenitala (grup de afectiuni ereditare in care glanda suprarenala nu produce hormoni in mod corespuzator);
- hipotiroidismul (glanda tiroida este hipoactiva);

In cazul pubertatii precoce periferice, mai putin frecventa decat pubertatea precoce centrala, cauza declansarii este secretia anormala de estrogen sau testosteron pe fondul unor tulburari de la nivelul ovarelor, testiculelor, glandelor suprarenale sau pituitare. Atat la fete, cat si la baieti, urmatoarele probleme pot conduce la instalarea pubertatii precoce

- o tumora la nivelul glandelor suprarenale sau al glandei pituitare, ce secreta estrogen sau testosteron;
- sindromul McCune-Albright, o afectiune rara ce afecteaza pielea, oasele si echilibrul hormonal;
- expunerea la surse externe de estrogen si testosteron (precum cremeunguientele cu hormoni sexuali);

In cazul fetelor, pubertatea precoce periferica mai poate fi asociata cu chisturile ovariene si tumorile ovariene. La baieti, aceeasi problema mai poate fi cauzata de

- tumora la nivelul celulelor care produc sperma sau al celor care produc testosteronul;
- o mutatie genetica, foarte rara, numita precocitate familiala sexuala gonadotropin-independenta ( este cauzata de o gena defecta, ce determina secretia de testosteron intre varsta de 1 si 4 ani);

Simptome

Simptomele pubertatii precoce la fete sunt cresterea sanilor si aparitia primei menstruatii, iar la baieti, cresterea in dimensiune a penisului/testiculelor, ingrosarea vocii si aparitia parului facial (de regula deasupra buzei superioare).

La ambele sexe, simptomele pubertatii precoce sunt

- cresterea parului pubian si a celui din zona axilei;
- dezvoltarea corporala accelerata;
- aparitia acneei;
- instalarea mirosului corporal accentuat;

Diagnostic

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul va evalua istoricul medical al copilului si al familiei, va efectua un examen fizic si un test de sange, prin care sa observe nivelul hormonilor in corp.

Radiografiile mainilor si ale incheieturilor sunt importante pentru stabilirea unui diagnostic, intrucat medicul poate estima varsta biologica a oaselor copilului si viteza de crestere a sistemului osos.

In vederea stabilirii tipului de pubertate precoce, medicul va efectua un test special, numit testul de stimulare a hormonului de eliberare agonadotropinei (Gn-RH). In cazul copiilor cu pubertate precoce centrala, hormonul mentionat va conduce la cresterea nivelului celorlalti hormoni din organism. Daca este vorba despre pubertate precoce periferica, nu se va observa nicio modificare de acest tip.

Unii medici pot decide efectuarea unui RMN dupa depistarea pubertatii precoce centrale, pentru a observa eventualele anomalii cerebrale care ar fi putut declansa pubertatea. Un alt test necesar poate fi cel tiroidian, in cazul in care copilul prezinta simptomele unei glande tiroide hipoactive (oboseala, sensibilitate crescuta la frig, constipatie, randament scolar scazut, piele palida etc.).

Tratament

Copiii diagnosticati cu pubertate precoce, care nu sufera de o afectiune adiacenta, pot urma un tratament eficient medicamentos, numit analog de Gn-RH. Acesta consta in administrarea unei injectii lunare menite sa incetineasca maturizarea fiziologica a copilului, pana la varsta normala de incepere a pubertatii. Incetarea tratamentului nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea normala a adolescentului.

Daca pubertatea precoce a fost cauzata de o boala, tratamentul va fi administrat in functie de aceasta din urma. De pilda, daca o tumora a condus la secretia timpurie de hormoni sexuali, eliminarea acesteia va fi tratamentul propriu-zis al simptomelor pubertatii precoce.


Citeste si despre:

Pubertatea precoce: cum o identificam la timp Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce Pubertatea intarziata Pubertatea la persoanele de sex feminin Pubertatea si patologia ei Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Xenoestrogenii Cancerul la copii: semne si simptome Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex? 10 sfaturi pentru prevenirea acneei Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Cauze generale ale infertilitatii masculine
Cere sfatul medicului ×