Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
Febra reprezinta cresterea temperaturii corporale peste 38 de grade Celsius.
Acest simptom este foarte frecvent la copiii mici, temperatura revenind la normal in 1-4 zile.
In situatia in care copilul dumneavoastra are febra, in momentul atingerii, acesta se simte mai cald decat de obicei, poate fi transpirat, cu frisoane, apatic, cu stare generala proasta, agitat, iritabil, fara pofta de mancare (inapetenta), somnolent, letargic si poate avea pielea mai rosie.
In situatii mai rare pot aparea convulsiile febrile.
Sursa de anxietate pentru parinti
In ceea ce priveste febra, exista multe mituri cu privire la ea.
Febra este un motiv de anxietate si agitatie pentru parinti, intrucat ei considera ca febra este un eveniment negativ pentru sanatatea copilului. In realitate febra este benefica.
Cresterea temperaturii indica faptul ca organismul lupta impotriva unui agent patogen, precum un virus sau o bacterie, adica o viroza respiratorie, o otita sau o rinofaringita.
Pe de alta parte, febra poate sugera existenta unui raspuns inflamator asociat unei etape de crestere, precum eruptia dentara.
Febra stimuleaza productia sistemului imunitar de globule albe, interferon si anticorpi, elemente esentiale in gestionarea agentilor daunatori cu care se lupta organismul copilului.
Cresterea temperaturii corporale este si un mecanism prin care se ingreuneaza supravietuirea si dezvoltarea virusurilor si bacteriilor, febra facand mai dificila existenta agentilor patogeni din cauza crearii unui mediu ostil.
Intre fier si infectie exista o relatie complexa, intrucat asa cum fierul este esential pentru organsimul nostru, la fel de important este si pentru dezvoltarea bacteriilor.
Practic, bacteriile au nevoie de fier pentru a se inmulti, acesta fiind motivul pentru care organismul creste depozitele de fier, scazand fierul circulant, aspect relevat prin cresterea feritinei si scaderea fierului in infectii.
Febra faciliteaza captarea fierului de catre ficat, scazand capacitatea bacteriilor de a se dezvolta.
Cand copilul este cald la atingere – are febra.
Copiii pot fi mai calzi decat de obicei din multe motive, printre care se numara joaca intensa, plansul si temperatura crescuta in mediul ambiant.
Dupa aceste situatii, temperatura corporala trebuie sa revina in intervalul normal in aproximativ 20 de minute.
Pentru a fi confirmata febra se recomanda intotdeauna masurarea temperaturii cu termometrul digital.
Febra este considerata masurarea temperaturii rectale, otice sau frontale peste 38 de grade, axilare peste 37,4, orale peste 37,8.
Febra este daunatoare.
Asa cum am mentionat deja, febra activeaza sistemul imunitar si creste sechestrarea fierului, impiedicand dezvoltarea agentilor patogeni.
Orice crestere a temperaturii corporale trebuie tratata cu antitermice.
Majoritatea episoadelor de febra nu provoaca disconfort pana cand nu depasesc 39 de grade Celsius, copilul fiind inca activ si vioi.
Aceasta trebuie tratata doar daca starea copilului se inrautateste si isi schimba dispozitia.
Odata ce se depisteaza febra, ea trebuie tratata imediat.
De fapt, principalul obiectiv al unui parinte, in momentul in care depisteaza febra, este sa mentina starea de confort a copilului, nu sa o scada imediat.
Febra usoara lasata fara medicatie ajuta la combaterea mai rapida a infectiei, in comparatie cu cei a caror febra este suprimata imediat.
In aceasta situatie, este important sa monitorizati foarte bine copilul, pentru a depista alterarea starii generale.
Daca nu se administreaza antitermic, febra creste in continuare.
In general, febra determinata de infectii nu depasesc 39,5-40 grade Celsius, intrucat creierul reuseste sa readuca temperatura corporala spre normal cand devine prea ridicata.
Rareori se atinge valoarea de 41 de grade.
Febra de peste 40 de grade Celsius poate determina leziuni cerebrale.
In realitate, febra asociata infectiilor obisnuite virale si bacteriene nu se asociaza cu leziuni cerebrale.
Rar, febra depaseste 40 de grade.
Leziunile cerebrale sunt asociate o temperatura corporala peste 42 de grade, aceasta fiind limita de la care pot aparea leziuni si moartea celulelor.
Temperatura situata in intervalul 40-41 de grade se poate asocia cu convulsii febrile.
Convulsiile febrile pot afecta orice copil.
De fapt, 2-4% dintre copii experimenteaza convulsiile febrile macar o data in viata in timpul unui episod febril.
Procentul este mai ridicat pentru unele regiuni din Asia – 8-10%. Incidenta maxima a acestora se inregistreaza intre 6 luni si 5 ani cu un varf in jurul varstei de 18 luni.
Acestea se pot manifesta prin tremuraturi ale corpului – contractii musculare bilaterale, rigiditate, pierderea constientei, ochi dati peste cap, paloare, colorarea albastruie a buzelor (cianoza), lipsa de raspuns la stimuli si dureaza sub 5 minute.
Convulsiile febrile sunt daunatoare.
Desi sunt un motiv de panica pentru parinti, din cauza simptomelor, nu produc daune permanente.
Acestea nu determina leziuni cerebrale, nu cresc riscul de dificultati in dezvoltarea psiho-motorie, iar sansele de epilepsie in viata de adult sunt reduse, de aproximativ 2-4%.
Daca febra este mare, atunci afectiunea este foarte severa.
Severitatea afectiunii nu este exprimata prin temperatura corporala, aceasta oglindind reactia organismului de aparare impotriva agentului patogen.
Stabilirea daca afectiunea este sau nu grava, se face in functie de existenta altor simptome si de anvergura acestora.
Depistarea unei temperaturi peste 37 de grade este febra.
Pana la 38 de grade, temperatura este considerata normala.
Aceasta este un parametru dinamic, ce variaza foarte mult pe parcursul zilei, in functie de activitate si de mediul inconjurator, atingand un varf seara.
In unele situatii, mai ales in cazul in care se asociaza cu alte simptome, se recomanda un consult la medicul de familie sau medicul pediatru.
Acesta este si cazul depistarii unei temperaturi rectale peste 38 de grade la un sugar sub 3 luni.
Avand in vedere ca sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, acestia prezinta un risc mai mare de a dezvolta anumite infectii, febra fiind un simptom care nu trebuie ignorat.
De asemenea, programarea la medic trebuie luata in considerare daca febra depaseste 5 zile, daca depaseste 39 de grade Celsius si este insotita de letargie (copilul nu raspunde, are stare generala proasta, este flasc, nu face contact vizual) sau daca acesta are o afectiune medicala de tipul unei deficiente imune, anemie falciforma, a fost transplantat recent sau supus chimioterapiei.
Depistarea febrei impreuna cu oricare dintre simptomele meningitei este o urgenta si trebuie investigata.
Simptomele sunt reprezentate de varsaturi, care nu sunt precedate de greata, dureri intense de cap, sensibilitate la lumina, rigiditatea cefei (dificultatea de a apleca capul spre inainte) si eruptie cutanata.
Alte situatii sunt reprezentate de febra la un bebelus care nu uda 3 scutece pe zi sau in situatia copiilor mai mari, febra asociata cu lipsa urinarii la 8-12 ore si febra peste 24 de ore sau peste 39 de grade Celsius la un copil vaccinat recent.
In gestionarea unei stari febrile este important de inteles ca aceasta este o reactie de aparare a organismului si ca trebuie tratata cand depaseste 39 de grade Celsius.
Nu este importanta numai valoarea temperaturii, ci starea generala a copilului, daca aceasta este foarte influentata, este destul de probabil ca afectiunea sa fie mai severa.
In acest sens, este foarte importanta monitorizarea copilui si asigurarea confortului, in cazul in care starea lui se inrautateste, recomandandu-se un consult medical.
Bibliografie
https://www.pedsofnwh.com/fever-myths-facts/
https://health.clevelandclinic.org/your-childs-fevers-5-common-myths-debunked
https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/
https://www.redbudpediatrics.com/fever-myths-and-facts/