Inhalatoarele pentru astm incetinesc procesul de crestere a copiilor

Actualizat: 18 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Copiii care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi pentru combaterea astmului vor fi mai scunzi la maturitate.

Oamenii de stiinta brazilieni si canadieni au descoperit ca inhalatoarele obisnuite influenteaza negativ procesul de crestere a copiilor.

Banalele inhalatoare folosite pentru gestionarea astmului ar putea incetini procesul de crestere a copiilor, facandu-i sa fie mai scunzi cu aproximativ 0.5 cm la maturitate comparativ cu cei care nu folosesc aceasta masura terapeutica pentru controlarea bolii.

Pentru descoperirea acestui efect secundar neasteptat, savantii au compilat datele din zeci de studii, care au implicat aproape 9.000 de tineri. Specialisti au fost uimiti sa constate ca scaderea cu 0.5 cm in inaltime cauzata de folosirea inhalatoarelor apare dupa primul an de la utilizare. Cu toate acestea, efectul nu este progresiv in anii urmatori, ci se pastreaza astfel pana la maturitate.

Cu toate acestea, avand in vedere ca este cel mai eficient tratament pentru combaterea crizelor astmatice si ca scade anual rata deceselor provocate de acestea, specialistii sustin ca scaderea in inaltime cu mai putin de un centimetru este un pret mic de platit comparativ cu beneficiile avute de pe urma administrarii lui.


Citeste si despre:

Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la copii Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm? Astmul bronsic Astmul, afectiunea de care sufera 1 milion de romani! Simptomele pe care trebuie sa le cunoastem cu totii #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Expunerea copiilor la fumul de tigara Stenoza subglotica la copii Sunt sigure uleiurile esentiale pentru copii? Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam Bolile alergice la varstnici Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament Medicamente folosite pentru controlul astmului
Cere sfatul medicului ×