Afectiune respiratorie cronica, astmul poate afecta sugarii si copiii mici din multiple cauze, evoluand de la o banala raceala, pana la obstructia totala a cailor aeriene. Bronsiile mici sunt afectate de spasme, blocandu-se circulatia aerului la acest nivel. Astfel, apar tulburarile respiratorii si respiratia suieratoare.
Atacul de astm la copii poate fi declansat de numerosi factori, de la stresul emotional, pana la contactul direct cu un alergen (praf, pene, par de animale, fum de tigara, polen sau aer poluat). In timpul unei crize astmatice, copilul poate inhala aerul, insa nu il poate elimina din plaman.
Primul ajutor in atacul de astm la copii impune adoptarea urmatoarelor masuri
- Linistiti copilul si parintii, asigurandu-i ca totul va fi in regula.
- Asezati copilul in sezut, cu spatele drept, astfel incat sa ii facilitati respiratia.
- Indrumati copilul sa isi impreuneze buzele (ca atunci cand imita un peste) si sa expire cu putere. Acest exercitiu reduce presiunea interna intrapulmonara si ajuta la linistirea parintilor (acestia devin cooperanti, sesizand ca sunt luate masuri pentru solutionarea urgentei medicale).
- Solicitati parintilor inhalatorul folosit de copil. Daca acesta nu este accesibil, trimiteti unul din parinti la cea mai apropiata farmacie.
- Administrati copilul 4 pufuri separate din inhalator, cu pauze intre ele (la fiecare 4-6 respiratii).
- In cazul in care copilul nu reuseste sa respire normal, mai administrati inca patru pufuri, cu aceeasi pauza intre acestea.
- Daca simptomele nu se amelioreaza, sunati la 112, anuntati cazul si continuati sa administrati cate 4 pufuri copilului, pana la sosirea ambulantei.