Respiratia suieratoare, tusea si tahicardia reprezinta doar cateva dintre manifestarile pe care un copil cu astm ar putea sa le experimenteze. Astmul bronsic este o afectiune cronica ce produce inflamarea cailor respiratorii si sensibilitate la diversi factori iritanti pe care majoritatea oamenilor ii pot inhala fara probleme.
Medicii pot trata astmul la copii cu medicamente ce ajuta la deschiderea cailor respiratorii ingustate. Desi nu este intotdeauna posibila prevenirea acestei afectiuni la copii, evitarea factorilor declansatori poate ajuta la reducerea simptomelor. Cei mai incriminati agenti iritanti sunt fumul, parul de animale si polenul.
Potrivit cercetatorilor din domeniu, aproximativ jumatate dintre copiii cu astm bronsic vor prezenta unele dintre semnele afectiunii inainte de a ajunge la varsta de 5 ani.
Recunoasterea astmului la copii si solicitarea ajutorului medical in timp util reprezinta factori ce pot permite oferirea unor tratamente eficace, astfel incat respiratia copiilor sa ramana cat mai sanatoasa.
Trebuie cunoscut faptul ca nu toti bebelusii cu simptome de astm vor dezvolta aceasta boala mai tarziu in viata.
Astmul poate fi dificil de recunoscut in cazul copiilor mici si al sugarilor, deoarece poate semana foarte bine cu diverse alte afectiuni respiratorii. De asemenea, aceasta dificultate este intretinuta de faptul ca un copil nu poate exprima intotdeauna ceea ce simte sau ca are dificultati de respiratie. Astfel, adultii trebuie sa recunoasca anumite manifestari, precum:
- Cianoza, adica albastrirea fetei, a unghiilor sau a buzelor, indicand o oxigenare slaba la acest nivel;
- Cresterea frecventei respiratorii;
- Miscarile anormale ale musculaturii abdominale, ca si cand bebelusul incearca sa foloseasca acesti muschi pentru a respira;
- Batai ale aripilor nazale;
- Iritabilitate;
- Letargie;
- Tuse in timpul noptii sau in timpul activitatilor obisnuite;
- Tulburari alimentare, inclusiv pierderea apetitului pentru mancare;
- Respiratie suieratoare, numita si wheezing.
Astmul poate semana foarte mult cu alte afectiuni medicale la copii. Astfel, diagnosticul diferential trebuie facut cu urmatoarele afectiuni:
- Bronsiolita;
- Laringotraheobronsita;
- Fibroza chistica;
- Boala de reflux gastroesofagian;
- Microaspiratia continutului gastric la nivel pulmonar;
- Aspirarea unui corp strain in caile respiratorii;
- Pneumonia;
- Infectiile cailor respiratorii superioare.
O alta afectiune ce poate mima simptomele astmului la sugari este laringotraheomalacia sau stridorul congenital. Aceasta implica fragilizarea cartilajelor situate imediat sub corzile vocale. Ca urmare, respiratia copilului devine zgomotoasa, imitand astmul. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, aceste tesuturi devin mai ferme, iar simptomele se pot ameliora.
Diferenta primara dintre astm si unele dintre afectiunile enumerate anterior consta in faptul ca astmul este o boala cronica ce poate afecta o persoana pe tot parcursul vietii sale. Totusi, unele boli acute pot avea simptome care sa persiste mai mult timp, deoarece caile respiratorii vor fi mai mici si mai inflamate.
Factorii de risc ce pot creste probabilitatea aparitiei cazurilor de astm bronsic la sugari si copii mici sunt reprezentati de:
- Istoricul familial de astm, alergii sau dermatita atopica;
- Istoricul personal care sa cuprinda manifestari severe cauzate de anumite infectii respiratorii, de exemplu cu virusul respirator sincitial;
- Consumul de tutun al mamei pe timpul sarcinii;
- Nasterea prematura.
Conform specialistilor, atunci cand copiii cu varste mai mici de 6 luni experimenteaza episoade acute de astm, infectiile virale sunt, de obicei, cauzele incriminate.
Diagnosticarea astmului bronsic in cazul copiilor foarte mici poate fi foarte dificila, deoarece testele realizate in mod obisnuit de catre medici nu pot fi realizate atunci cand bebelusii nu pot inhala sau expira la comanda.
Ca rezultat, medicii pot folosi metode alternative de diagnosticare, inclusiv:
- Administrarea de medicamente indicate in astm pentru a observa daca simptomele copilului se imbunatatesc;
- Efectuarea unor teste speciale pentru a determina daca sugarul sau copilul mic este alergic la anumiti factori declansatori comuni, de exemplu acarienii de praf, mucegaiul, parul de animale sau polenul;
- Realizarea unor investigatii de imagistica medicala, precum radiografia toracica, astfel incat sa se poata analiza amanuntit plamanii copilului.
Astmul este o afectiune cronica ce nu beneficiaza de tratament curativ. Cu toate acestea, multi copii care au simptome asemanatoare astmului bronsic, de exemplu respiratia suieratoare, nu mai dezvolta afectiunea mai tarziu in viata. Acesta este un alt motiv pentru care diagnosticarea astmului la copii poate sa fie foarte dificila. Ca urmare, medicii pot sa nu puna un diagnostic definitiv pentru un copil mic. Insa, diagnosticul poate fi pus cand acesta inainteaza mult in varsta, iar simptomele se clarifica.
Inhalatoarele si aparatele cu aerosoli sunt cele mai frecvente tratamente oferite copiilor cu astm. Chiar si copiii cei mai mici pot primi uneori medicamente pentru astm prin intermediul unor inhalatoare speciale, dotate cu masti de dimensiuni reduse.
Aparatele cu aerosoli, cunoscute si sub denumirea de nebulizatoare, reprezinta dispozitive ce elibereaza medicamente lichide in combinatie cu aer comprimat. Rezultatul consta in productia unui gaz usor de inhalat ce contine particule foarte mici de medicament. Gazul produs trebuie inhalat de copiii bolnavi, ajutand la ameliorarea simptomelor neplacute.
Indiferent de tipul dispozitivului utilizat, medicamentele administrate pot avea actiune de scurta sau de lunga durata. Prima categorie de medicamente ajuta la deschiderea rapida a cailor respiratorii, astfel incat respiratia sa fie usurata imediat. Medicamentele de lunga durata ajuta atat la mentinerea cailor respiratorii deschise, cat si la reducerea inflamatiei de la nivelul lor. Multe astfel de medicamente se bazeaza pe corticosteroizi.
In plus fata de medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, se pot lua masuri de reducere a expunerii la alergenii care declanseaza simptomele astmului. Printre exemple se regasesc fumatul, blana si celulele moarte de pe suprafata animalelor, polenul si praful. Copiii cu astm pot fi protejati prin adoptarea unor masuri, precum:
- Spalarea lenjeriei de pat si a jucariilor din materiale textile cel putin o data pe saptamana si in apa fierbinte, astfel incat acarienii sa fie distrusi;
- Aspirarea locuintei cel putin o data pe saptamana pentru a indeparta excesul de praf;
- Prevenirea patrunderii fumului de tigara in casa sau in masina;
- Evitarea detinerii animalelor de companie;
- Utilizarea de purificatoare de aer ce sunt dotate cu filtre de aer de inalta calitate (HEPA);
- Acoperirea saltelei copilului cu huse antiacarieni;
- Consultarea cu medicul pediatru cu privire la introducerea in alimentatie a unor alimente ce ar putea produce alergii, de exemplu alunele, laptele de vaca, ouale, graul etc. Totusi, aceste alergii alimentare produc foarte rar complicatii cu privire la astm.
Bibliografie:
Asthma in infants. (2015). https://www.aafa.org/asthma-in-infants/
Asthma in infants and young children. (n.d.). http://asthmaandallergies.org/asthma-allergies/asthma-in-infants-and-young-children/
Castro-Rodriguez,et al.(2016). Treatment of asthma in young children: Evidence-based recommendations. https://asthmarp.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40733-016-0020-z
Diagnosing asthma in babies & toddlers. (2015). https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/allergies-asthma/Pages/Diagnosing-Asthma-in-Very-Young-Children.aspx
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.