Prim ajutor in caz de astm in timpul sarcinii

Actualizat: 20 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Recomandari utileUnul din cele mai utile sfaturi terapeutice referitoare la criza de astm este evitarea declansarii atacului, fie prin administrarea corecta a tratamentului preventiv, fie prin evitarea contactului cu stimulii declansatori (numiti de catre specialisti triggeri).

Prin evitarea aparitiei crizei se inbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientei si se poate reduce chiar si doza de medicament utilizat pentru tratarea bolii.

Alte recomandari emise de specialisti includ:

- incetarea completa a fumatului: fumatul are efecte teratogene asupra fatului si declanseaza criza astmatica la mama; fumatul pasiv este si el la fel de daunator, atat pentru copil cat si pentru mama, putand constitui unul din factorii incriminati in aparitia astmului in primii ani de viata ai copilului
- evitarea unor pranzuri copioase urmate imediat de intinderea in pat; astfel se poate declansa un episod de reflux gastro-esofagian;
- evitarea contactului cu persoanele care au diverse viroze respiratorii, gripa sau orice alt tip de infectie;
- indepartarea eventualelor substante iritante pentru tractul respirator aflate in locuinta sau la locul de munca;
- evitarea alergenilor si triggerilor: polenuri, par de animale, temperaturi scazute, exercitii fizice intense.

Complicatii


Mamele al caror astm nu este controlat corespunzator prin tratament si regim de viata risca sa nasca prematur sau copii subponderali. In timpul sarcinii, aceste paciente au un risc mult mai crescut (comparativ cu femeile insarcinate care nu au astm sau al caror astm este riguros tinut sub control), de a dezvolta hemoragii uterine masive sau sangerari vaginale. De asemenea, daca starea de sanatate a mamei nu este stabila, aceasta avand crize repetitive de astm, si de intensitate crescuta, se poate ajunge char in situatia de a fi necesara inducerea nasterii, uneori inainte ca produsul de conceptie sa fie viabil si sa poata supravietui. Chiar daca moartea in utero a fatului ca rezultat direct al bolii respiratorii a mamei este rara, studii recente au demonstrat ca exista o corelatie majora intre patologia de fond a pacientei si dezvoltarea intrauterina a fatului, astfel: 32% din nou-nascuti au greutate mica la nastere, 35% se nasc prematur, iar 33% se nasc cu un defect de dezvoltare.

De retinut!

Astmul necontrolat pe parcursul sarcinii afecteaza si mama si fatul, in egala masura. Poate cauza aparitia preeclampsiei (complicatie deosebit de grava, manifestata clinico-biologic prin:
- sindrom hipertensiv, cuHTA peste 145/90mmHg
- edeme, cu o crestere in greutate mai mare de 500 de grame/saptamana
- proteinurie peste 5 grame in urina recoltata in 24 de ore)
- sau chiar decesul mamei si fatului.
Toate aceste riscuri si complicatii se reduc daca pacienta respecta indicatiile medicului in a carui grija este, are un regim de viata cat mai sanatos si isi administreaza corect si la timp tratamentul. De asemenea, este important ca pacienta sa isi anunte medicul daca in aceasta perioada simptomatologia se modifica, pentru ca acesta sa poata reevalua din timp schema terapeutica.


Citeste si despre:

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la copii Sarcina Intreruperea de sarcina Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Factorii declansatori ai astmului bronsic dm sprijina femeile din Romania menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Beneficiile renuntarii la fumat Alaptarea Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Menta are efecte uimitoare pentru sanatate 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale Exacerbarile astmului