Desi exista exceptii notabile, cele mai multe dovezi sugereaza ca infectia cu noul tip de coronavirus este mai putin periculoasa pentru copii decat pentru adulti si sugari. Cu alte cuvinte, in timp ce COVID-19 tinde sa fie mai putin severa la copiii mai mari, aceasta protectie nu se extinde si la bebelusi, care pot fi la fel de vulnerabili la aceasta boala ca si adultii.
Cunoasterea simptomelor produse de COVID-19 la copii, indiferent de varsta acestora, poate ajuta parintii sa identifice semnalele de avertizare si sa caute ingrijire optima si tratament precoce.
Articolul de fata prezinta simptomele ce pot fi produse de infectia cu virusul SARS-CoV-2 la copii, astfel incat aceasta sa fie detectata cat mai curand. De asemenea, sunt prezentate unele comnplicatii potetiale, dar si momentele in care vizita la medic este necesara.
Specialistii din domeniul sanatatii cerceteaza modul in care infectia cu virusul SARS-CoV-2 afecteaza copiii. Pana acum s-a stabilit faptul ca riscul de imbolnavire severa este mai mic la copii decat la adulti, dar acest lucru nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru a lasa garda jos.
In plus, dovezile actuale sugereaza majoritatea copiilor cu COVID-19, indiferent de varsta, vor avea simptome usoare, similare cu cele ale unei raceli. Totusi, pot exista cazuri in care cei mici pot fi asimptomatici sau pot dezvolta manifestari ce vor avea ca indicatie internarea in unitatile de terapie intensiva.
Desi majoritatea adultilor raporteaza febra in cazul infectiei COVID-19, aceasta manifestare este mai putin frecventa in randul copiilor. Pe langa febra, copiii pot prezenta tuse, dificultati de respiratie, rinoree si dureri in gat. Totusi, si aceste simptome sunt mai rare in cazul copiilor decat in cazul adultilor. In plus, pot fi prezente si pierderi ale gustului si mirosului, dar si simptome digestive, precum varsaturi, diaree sau greata.
Copiii cu COVID-19 pot dezvolta si dureri musculare sau de cap, dar si schimbari de comportament. Astfel, se poate observa faptul ca cei mici vor plange mai des si vor avea o stare de dispozitie alterata. Anxietatea poate fi prezenta, mai ales in cazul in care copilul intelege faptul ca infectia cu COVID-19 poate fi periculoasa.
In ceea ce priveste simptomatologia COVID-19 in cazul bebelusilor, aceasta este caracterizata tot prin manifestarile unei infectii ale tractului respirator superior. Astfel, si in acest caz pot fi prezente tusea, febra, durerile in gat, rinoreea si stranutul. De asemenea, durerile musculare pot provoca plans frecvent si tulburari de somn. In plus, durerea si febra pot produce probleme digestive, precum greata, varsaturile, diareea si durerile de stomac.
Starea de spirit si comportamentele obisnuite pot fi modificate. Pierderea simtului olfactiv nu poate fi exprimata de cei mici verbal, dar se poate manifesta prin modificarea obiceiurilor alimentare. Pneumonia usoara poate fi relevata prin tuse seaca, tahicardie si dispnee. Bebelusii ce dezvolta simptome mai grave, de obicei, fac acest lucru intr-o saptamana de la aparitia simptomelor usoare.
Manifestarile severe sunt reprezentate de cianoza, tahicardie, saturatie a oxigenului mai mica de 92%, insuficienta organica severa. Severitatea acestor simptome poate progresa rapid, deci o monitorizare atenta este esentiala.
Copiii ce prezinta comorbiditati, de exemplu boli pulmonare, boli de inima sau imunodepresie, sunt mai susceptibili de a dezvolta complicatii grave asociate infectiei cu noul tip de coronavirus. In ciuda acestor complicatii, specialistii sugereaza ca riscul de deces din cauza COVID-19 in cazul copiilor este foarte mic.
Printre complicatiile potentiale ce pot sa apara la copii se regasesc insuficienta de organ, dispneea severa si necesitatea de ventilatie artificiala, sepsisul, insuficienta cardiaca si tulburarile de coagulare. De asemenea, pot fi prezente eruptii cutanate, dureri gastrice, hematemeza si diaree. Asistenta medicala de urgenta este necesara atunci cand copiii sunt confuzi si prezinta febra, dureri in gat, dispnee, cianoza, lipotimie si senzatie de presiune sau durere la nivel toracic.
Majoritatea copiilor nu vor dezvolta simptome sau acestea vor fi usoare pana la moderate. Astfel, de cele mai multe ori, copiii nu vor ajunge sa fie internati sau testati pentru COVID-19.
Cu toate acestea, parintii ar trebui sa anunte medicul daca cei mici prezinta simptome caracteristice infectiei cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, medicul trebuie informat atunci cand copilul pare foarte bolnav, cand dezvolta eruptii cutanate, cand simptomele se amelioreaza si apoi se agraveaza din nou etc. Este important ca medicul sa fie anuntat telefonic, deoarece contactul fizic ridica riscurile. Orice simptom asociat cu infectia COVID-19 trebuie sa reprezinte un semn de alarma si trebuie sa vina la pachet cu izolare sociala si mai stricta.
Copiii trebuie sa fie consultati de urgenta atunci cand au probleme de respiratie, indicand detresa respiratorie. Cateva exemple de astfel de simptome sunt reprezentate de dispnee, cianoza si tahipnee. Confuzia, letargia si senzatia de presiune sau durere la nivelul toracelui superior reprezinta alte simptome ce trebuie sa trimita catre medic.
In cazul bebelusilor, parintii trebuie sa fie mult mai atenti, deoarece acestia nu pot exprima dificultatile pe care le intampina. Astfel, trebuie observate orice semne de suferinta respiratorie sau de alterare a functiilor organelor, de exemplu aritmii si anurie. Eruptiile cutanate, modificarile starii de constienta, somnolenta exagerata, confuzia, comportamentul letargic si incapacitatea de a manca sunt alte manifestari ce ar trebui sa indice catre solicitarea ajutorului medical.
In momentul de fata nu exista medicamente cunoscute care sa vindece persoanele cu COVID-19, iar tratamentele actuale vizeaza mai mult ameliorarea simptomelor. Cercetarile sunt in plina desfasurare pentru a obtine un tratament curativ, dar se estimeaza ca mai este necesara o perioada destul de lunga. Totusi, majoritatea copiilor se vor vindeca si vor avea o evolutie buna, mai ales daca sunt urmate si anumite indicatii.
De exemplu, copiii trebuie incurajati sa se odihneasca si trebuie sa consume o multime de lichide pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, acestia trebuie verificati in mod constant, iar medicul trebuie informat cu privire la starea lor. In functie de evolutie, medicii pot prescrie medicamente ce reduc febra sau durerea sau care amelioreaza simptomele neplacute.
Cu toate ca majoritatea copiilor au o evolutie favorabila, trebuie stiut ca este posibil sa existe si cazuri grave. Astfel, medicii pot indica administrarea de oxigen, lichide intravenoase sau medicamente pe baza de steroizi. In cazuri foarte rare, copiii pot necesita ventilatoare pentru a respira corespunzator.
Majoritatea copiilor care dezvolta COVID-19 vor face forme usoare. Totusi, COVID-19 este o afectiune potential periculoasa pentru bebelusi, desi majoritatea isi vor reveni fara complicatii grave. Astfel, aceasta perioada poate fi si mai dificila pentru parinti si poate sa produca anxietate si ingrijorare.
Supravegherea celor mici este foarte importanta, iar orice simptome caracteristice infectiei cu virusul SARS-CoV-2 trebuie sa indice catre discutia cu medicul. Acesta poate evalua in mod corespunzator situatia si poate oferi cele mai bune sfaturi.
Bibliografie:
• Caring for someone sick at home. (2020).
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/care-for-someone.html
• Coronavirus disease 2019 in children — United States, February 12–April 2, 2020. (2020).
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6914e4.htm
• Dong, Y.,et al.(2020).Epidemiological characteristics of 2143 pediatric patients with 2019 coronavirus disease in China.
https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2020/03/16/peds.2020-0702.full.pdf
• Dong, Y.,et al.(2020). Epidemiology of COVID-19 among children in China.
https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/145/6/e20200702.full.pdf
• Evaluation and management considerations for neonates at risk for COVID-19. (2020).
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/caring-for-newborns.html
• For parents: Multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) associated with COVID-19. (2020).
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children/mis-c.html
• How to protect yourself & others. (2020).
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.