Pintenul osos

Actualizat: 05 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pintenul osos (osteofitul) reprezinta o excrescenta osoasa formata pe os normal.

Majoritatea persoanelor isi imagineaza ceva ascutit cand se gandesc la un pinten osos, insa pintenul osos nu este decat un os suplimentar.

El are de obicei o suprafata neteda, dar ea se poate uza si duce la aparitia durerii daca apasa sau se freaca de alte oase sau tesuturi moi cum ar fi ligamentele si tendoanele din diferite parti ale organismului.

Localizarile des intalnite ale osteofitelor sunt la nivelul coloanei vertebrale, umerilor, mainilor, soldurilor, genunchilor si picioarelor.

Cauze

Pintenul osos se formeaza din cauza productiei suplimentare de os in cadrul incercarii de regenerare a organismuui, ca raspuns la unele agresiuni. Osteofitul se formeaza in general ca raspuns la presiune, frecare sau stres, care sunt mentinute pentru o perioada lunga de timp.

Unele osteofite se formeaza ca urmare a procesului de imbatranire. Pe masura ce imbatranim, tesutul de legatura numit cartilaj, care acopera suprafetele osoase din cadrul articulatiilor se deterioreaza si ulterior se subtiaza pana la disparitie (osteoartrita).

De asemenea, discurile intervertebrale care asigura congruenta vertebrelor (suprapunerea perfecta a suprafetelor articulare ale vertebrelor) se pot deteriora odata cu inaintarea in varsta.

In timp, acest proces duce la aparitia durerii si tumefierii si, in unele cazuri, la formarea de pinteni ososi de-a lungul marginilor articulatiilor. Osteofitele cauzate de imbatranire sunt frecvente in special la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale si ale picioarelor.

Pintenii ososi se formeaza de asemenea la nivelul picioarelor, ca raspuns la existenta unor ligamente tensionate, la activitati precum dansul si alergatul, care cresc tensiunea la nivelul piciorului si totodata la presiunea exercitata asupra piciorului in cazul persoanelor supraponderale si in cazul purtatului de pantofi nepotriviti.

De exemplu, ligamentul lung de la nivelul talpii (fascia plantara) poate deveni tensionat si strans si poate tractiona calcaiul, inflamandu-se (fasceita plantara). Pe masura ce se produce reparatia osoasa, se poate forma un osteofit pe fata plantara a calcaiului (numit pinten calcaneean).

Presiunea exercitata in spatele calcaiului determinata de purtatul in mod frecvent a incaltamintei prea stramte poate produce aparitia unui osteofit in spatele calcaiului. Acesta apare in mod frecvent la femeile care poarta tocuri inalte. Alta localizare frecventa a osteofitelor este la nivelul umerilor.

Articulatia umarului poate executa miscari in multe directii, datorita structurii sale complexe. In timp, oasele, muschii, tendoanele si ligamentele care intra in alcatuirea umarului se pot freca unele de altele.

Muschii care prin contractie executa ridicarea si rotirea bratului (complex numit coafa rotatorilor) au originea la nivelul scapulei (omoplatului) si se insereaza prin tendoane la nivelul etajului superior al bratului.

Pe masura ce aceste tendoane culiseaza prin spatiul ingust cuprins intre varful umarului si etajul superior al bratului, ele se pot freca de suprafetele osoase.

In aceasta zona ingusta se pot forma pinteni ososi, care comprima tendoanele coafei rotatorilor, ducand la aparitia iritatiei, inflamatiei, rigiditatii, slabiciunii, durerii si uneori chiar la ruperea tendonului.

Aceasta afectiune, intitulata tendinita coafei rotatorilor, apare in mod obisnuit cu varsta si/sau cu utilizarea repetitiva a umarului. Este de asemenea intalnita in mod frecvent la atleti, in special la jucatorii de baseball si la persoanele care au anumite profesii, ca de exemplu pictorii care lucreaza in mod frecvent cu bratele pozitionate deasupra capului.

Simptome

Multe persoane au pinteni ososi fara sa aiba la cunostinta acest lucru, deoarece majoritatea pintenilor ososi nu produc simptome. Cu toate acestea, daca pintenii ososi apasa pe alte oase sau tesuturi sau produc frecarea muschilor sau tendoanelor, pot deteriora in timp tesuturile, ducand la aparitia tumefierii, durerii si ruperii lor.

Pintenii ososi de la nivelul piciorului pot produce de asemenea bataturi si calusuri pe parcursul procesului de productie de tesut pentru acoperirea osteofitului.

Diagnostic

Pintenul osos este vizibil de obicei la radiografie. Totusi, deoarece majoritatea pintenilor ososi sunt asimptomatici, efectuarea unei radiografii doar pentru a vedea daca exista sau nu pinteni ososi ar fi neobisnuita.

In cazul in care pacientul si-a facut o radiografie cu scopul de a evalua vreuna dintre afectiunile asociate cu pintenii ososi, cum ar fi artrita, acestia vor fi identificati.

Tratament

Pintenii ososi nu necesita instituirea tratamentului decat daca produc durere sau lezeaza alte tesuturi. Cand este necesar, se poate face tratament tintit pentru inlaturarea cauzelor, simptomelor sau chiar a pintenilor ososi.

Tratamentul poate include scaderea in greutate, pentru a indeparta o parte din presiunea de la nivelul articulatiilor (mai ales cand cauza este reprezentata de osteoartrita sau fasceita plantara) si intinderea zonei afectate, cum ar fi tendonul lui Achile si fata plantara a piciorului.

Consultul medical de specialitate, efectuat de catre un fizioterapeut in vederea instituirii tratamentului cu ultrasunete, poate fi util in cazul fasceitei plantare sau al durerii de la nivelul umarului.

Tratamentul in vederea ameliorarii simptomelor presupune repausul, aplicarea de gheata, efectuarea exercitiilor de intindere (stretching) si administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Educarea pacientilor in vederea insusirii masurilor de protejare a articulatiilor este utila in cazul celor care au osteoartrita.

In cazul osteofitelor de la nivelul piciorului, schimbarea pantofilor, adaugarea de vata in pantof sau inserarea unor dispozitive protectoare pot fi de ajutor.

Daca pintenul osos produce bataturi sau calusuri, acoperirea zonei respective sau schimbarea pantofilor pot reprezenta un remediu eficient. Pacientul poate consulta medicul specialist in afectiuni ale picioarelor in momentul in care bataturile si calusurile devin o problema majora.

Daca osteofitul continua sa duca la aparitia simptomelor, medicul specialist poate sugera efectuarea unei injectii cu corticosteroid la nivelul zonei dureroase, pentru a ameliora durerea si a scadea inflamatia tesuturilor moi din vecinatatea pintenului osos.

Uneori se efectueaza chiar tratamentul chirurgical al pintenilor ososi. Pintenii ososi pot fi indepartati chirurgical, uneori chiar in cadrul unei interventii chirurgicale de reparare sau inlocuire a unei articulatii la care osteoartrita a produs leziuni si deformari severe.

Printre exemple se numara repararea chirurgicala a unei bataturi sau a unui pinten osos de la nivelul piciorului sau indepartarea micilor osteofite de la nivelul umarului.


Citeste si despre:

Artrita genunchiului Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Durerile cervicale Afectiuni ale tendonului lui Achile Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Spondiloza Ce dezvaluie picioarele despre sanatate? Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor 6 simptome comune ale osteoartritei si tratamentul lor Durerea in calcai si pintenii calcaneeni