UNESCO-L’Oréal premiaza tinerele cercetatoare in cadrul celei de a treia editii a programului de burse nationale „Pentru Femeile din Stiinta” din Romania

Actualizat: 22 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pe 21 iunie 2012 a avut loc ceremonia de premiere UNESCO-L’Oreal „Pentru Femeile din Stiinta”.

In cadrul acestei gale au fost desemnate castigatoarele celor doua burse pentru cercetare, fiecare in valoare de 42.000 lei.

Cele doua castigatoare ale editiei a treia a programului de burse nationale UNESCO-L’Oreal sunt Alina Elena Nicolescu (sectiunea Chimie) si Simona Gurzu (Stiintele Vietii).

Juriul a fost format din personalitati stiintifice de prestigiu ale comunitatii stiintifice din Romania: Acad. Maya SIMIONESCU, Presedinte al Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Romane si Director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N. Simionescu”, Dr. Maria ZAHARESCU, Sef laborator Combinatii Oxidice si Stiinta Materialelor din Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane, Dr. Raluca VAN STADEN, sef Laborator de Electrochimie si PATLAB Bucuresti din cadrul Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensata, Dr. Marius ENACHESCU, Director General al Centrului de Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie, Universitatea Politehnica Bucuresti, Serban URSU, expert CNR UNESCO si Gilles ANTOINE, Country Managing Director, L’Oreal al Romania.

„La ora actuala UNESCO-L’Oreal „Pentru Femeile din Stiinta” reprezinta principalul angajament al grupului L’Oreal in directia responsabilitatii sociale corporatiste. Totodata, insa, acest program reprezinta mult mai mult pentru noi: este o inspiratie, o speranta pentru mai bine, o dorinta de a sustine societatea si excelenta in toate formele ei. In Romania suntem la a treia editie, iar programul reprezinta un angajament pe termen lung in sustinerea progresului stiintific al comunitatii locale”, declara Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oreal Romania.

„Ne bucuram ca suntem, in parteneriat cu Academia Romana si Autoritatea Nationala pentru cercetare stiintifica, parte din acest program prin care noua generatie de tinere cercetatoare din Romania beneficiaza de sprijinul L’Oreal pentru a-si dezvolta cariera stiintifica. Pentru mii de tinere, pasionate de stiinta, dar care se confrunta adesea cu tot felul de piedici, programul „Pentru Femeile din Stiinta” reprezinta o incurajare concreta, care le da incredere. Carierele feminine in stiinta reprezinta unul din dezideratele UNESCO, stiinta devine astfel mai accesibila si mai ales, mai incluziva”, spune Ani MATEI, Secretar General CNR UNESCO.

„Cred cu convingere ca astazi mai mult decat oricand lumea are nevoie de stiinta si stiinta are nevoie de femei! Avem nevoie de dedicarea, pasiunea si implicarea tinerelor cercetatoare, avem nevoie de potentialul acestor femei extraordinare care se decid sa se dedice gasirii de solutii pentru provocarile actuale. As vrea sa salut toate participantele la programul „Pentru Femeile din Stiinta”, pentru ca fiecare aplicatie a dus mai departe interogarea si raspunsurile stiintifice, in domeniile cele mai urgente si grave cu care ne confruntam in prezent, de la diminuarea biodiversitatii si a resurselor naturale la schimbarea climatica, catastrofe naturale si boli”, afirma Mirela NEMTANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oreal Romania.


Despre castigatoarele editiei a treia a programului de burse nationale UNESCO-L’Oreal „Pentru Femeile din Stiinta”

Alina Elena Nicolescu este cercetator stiintific in cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iasi, iar proiectul ei a pus in evidenta markerii de metabolism detectati prin spectroscopie RMN.

„Societatea are nevoie de cercetare, iar cercetarea are nevoie de toti tinerii si tinerele cu vocatie pentru aceasta activitate, dar de multe ori tinerele cercetatoare au nevoie de un sprijin suplimentar pentru a se mentine in aceasta activitate. Multumesc UNESCO-L’Oreal pentru acest sprijin, care da in primul rand incredere pentru viitor”, spune Alina Elena Nicolescu, castigatoarea sectiei de Chimie.

Simona Gurzu este sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie, Targu Mures si medic specialist Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mures, Serviciul de Anatomie Patologica, iar proiectul castigator a avut ca tema determinari de biologie moleculara in cazuri cu cancer colorectal si gastric, ca prim pas al modernizarii diagnosticului oncopatologic si al promovarii oncoterapiei individualizate in Romania.

„Prin acest proiect, L’Oreal a ales sa treaca de bariera frumusetii feminine exterioare, fara a o neglija, pretuind-o, dar in acelasi timp conferindu-i complexitate prin ingrijirea neuronilor femeii care alege sa si-i foloseasca”, declara Simona Gurzu, castigatoarea sectiunii Stiintele Vietii.

Programul de burse nationale UNESCO – L’Oreal se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara. 2012 este al treilea an consecutiv in care programul de burse nationale UNESCO – L’Oreal „Pentru Femeile din Stiinta” continua sa ofere suport comunitatii stiintifice locale.

Perioada de aplicatie pentru cea de a treia editie a programului de burse nationale UNESCO – L’Oreal „Pentru Femeile din Stiinta” a durat din noiembrie 2011 pana la finalul lunii martie 2012. Anul acesta au fost inregistrate 31 de aplicatii: 13 in domeniul Chimiei si 18 pentru categoria Stiintele Vietii. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale tarii, printre care Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare, Mures, Iasi. in comparatie cu anul trecut, a fost inregistrata o crestere de 19% in ceea ce priveste numarul de aplicatii.


Citeste si despre:

Insomnia poate indica probleme de anxietate Sexul dureros dupa nastere Pierderea vederii este strans legata de depresie Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Clonarea: mit si realitate! Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010 Giardioza Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania