Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci

Actualizat: 08 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este dislipidemia


Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite atat in randul tinerilor cat si in randul adultilor. Se caracterizeaza prin cresterea valorilor colesterolului cat si a trigliceridelor din sange. Evolutia dislipidemiei netratate duce in timp la ateroscleroza, iar in randul pacientilor cardiaci este un pericol pentru sanatate ce nu trebuie neglijat.

Cauzele instalarii dislipidemiei

1.Cauze genetice sau primare ce nu pot fi modificate deoarece echipamentul genetic mostenit nu poate fi influentat, dar poate fi intretinut prin tratament dietetic si medicamentos.

2.Cauze secundare ce includ un stil de viata nesanatos, o alimentatie crescuta in grasimi, zaharuri, carbohidrati, vicii precum fumatul si consumul de alcool in mod regulat, sedentarismul si chiar anumite medicamente. Exista si afectiuni care in mod indirect contribuie la perturbarea fractiilor de colesterol si trigliceride. Aceste afectiuni sunt: diabetul zaharat, hipotiroidismul, insuficenta renala, afectiuni hepatice, etc.

Simptome

Este considerata o afectiune tacita si in acelasi timp periculoasa deoarece nu da nici un semn care sa ne duca cu gandul ca in organismul pacientului se petrec anumite perturbari legate de valorile colesterolului.

Majoritatea persoanelor se alarmeaza cand la controlul anual sau de rutina isi descopera valori crescute ale colesterolului/trigliceridelor sau ambele.

Exista si cazuri cand pacientii nu merg la controale in mod frecvent si pentru ca valorile sunt mentinute constant crescute se depun formand la nivelul pielii xantoame.

In alta ordine de idei pot aparea anumite semne ce pot fi confundate cu alte afectiuni.

Acestea sunt:
-ameteli;
-dureri abdominale date in special de trigliceride;
-dureri in piept cauzate de vascularea ineficienta a inimii;
-cefalee;
-vertij;
-dureri la nivelul gambei in special in timpul mersului.

Analize utile in depistarea dislipidemiei

Pe langa hemoleucograma,medicul curant mai recomada si glicemia, ureea, creatinina si in mod special colesterolul total, colesterolul bun(HDL-colesterol) si colesterolul rau(LDL-colesterol), plus trigliceride.

Toate aceste analize poarta denumirea de profil lipidic si ajuta medicul in stabilirea diagnosticului cert de dislipidemie.Daca aceste valori depasec valorile normale date de laborator se iau masuri suplimentare si se fac investigatii suplimentare pentru a depista cauza care a dus la aceste valori crescute si se stabileste regimul si tratamentul adecvat.

Tratament

1.Tratament naturist

Contine un complex fitoterapic care in urma studiilor si-a dovedit eficacitatea, scazand nivelurile colesterolului fara alte interventii suplimentare.
Drojdia de orez rosu este cea mai renumita din complexul fitoterapic care contine o substanta numita lovastatina cu efecte dovedide clinic asupra scaderii LDL-clesterolului.
Uleiul de peste cu o doza zilnica cuprinsa intre 2 si 8g poate scadea nivelul trigliceridelor din sange fara alte interventii medicamentoase.

Ceaiul verde este si el cunoscut asupra valorilor colesterolului bun,suplimetand astfel protectia vasculara.
Rodia cunoscuta ca si simbolul nemuririi si al fertilitatii are si un suport asupra colesterolului si a trigliceridelor, reducand oxidarea lipoproteinelor cu densitate joasa(LDL-colesterolul) si adeziunea asupra peretelui vascular.

Bergamota are beneficii uluitoare asupra colesterolului si a trigliceridelor deoarece contine polifenoli care modifica lipidele din sange mentinand astfel un echilibru ata asupra greutatii corporale cat si asupra nivelului glicemic.

2.Tratamet medicamentos

Exista 4 grupe de medicamnete utilizate de majoritatea ghidurilor pentru tratarea dislipidemiei.
- statinele sunt diverse concentratii - se administreaza seara inainte de culcare si au rolul de a reduce semnificativ valorile colesterolului rau.
- fibratii au actiune semnificativa pe scaderea nivelului de trigliceride si mai putin asupra colesterolului.
- niacina este cunoscuta si sub denumirea de vitamina B3 sau acidul nicotinic care actioneaza asupra scaderii colesterolului total din sange,a trigliceridelor si creste semnificativ colesterolul bun.
- sechestrantii acizilor biliari au rol de a transforma colesterolul in acid biliar, reducand semnificativ colesterolul rau din sange.

Ce trebuie sa stie pacientul care urmeaza un tratament cu statina?

In primul rand trebuie sa retina cum se numeste preparatul farmaceutic care i s-a recomandat, apoi doza si modul de administare. Ar fi bine sa fie informat cat timp trebuie sa tina acest tratament, cat de hepatotoxic este si dupa ce perioada de timp trebuie sa repete analizele periodice pentru a vedea rezultatele dorite. In fuctie de dratul dislipidemiei se stabileste si perioada de tratament care poate varia intre 1 luna daca dislipidemia este incipienta pana la 3-6 luni daca este medie sau pe tot parcursul vietii daca este severa si exista si alti factori de risc ce pun viata pacientului in pericol.

In medie un rezultat optim se vede dupa 3 luni de tratament si ar fi indicat sa fie dat si un hepatoprotector pentru a ajuta ficatul sa se regenereze de stresul oxidativ si de actiunea toxica medicamentoasa mai ales daca ia mai multe medicamente.

Concluzii

Indiferent de medicatia prescrisa de catre medic, un lucru ramane cert si anume, ca pacientii cu dislipidemie trebuie sa fie foarte atenti la alimentatie deoarece in majoritatea cazurilor aceasta afectiune este data si de dieta nesanatoasa.

Capitolul alimentatie pentru pacientii cu dislipidemie este foarte vast si cuprinde o lista speciala care trebuie respectata pentru a avea o dieta echilibrata.

La baza listei stau fibrele solubile, grasimile sanatoase ce trebuie luate din fructele de mare, peste, avocado, acizi omega-3 si fructe crude ori legume sarace cu un nivel scazut de carbohidrati precum:brocoli,spanac,urzici,salata verde,varza,etc.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Alaptarea Sindromul metabolic Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni 10 pericole alimentare Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alegerea metodei contraceptive potrivite Motive pentru o viata activa Alimentatia si bolile metabolice 4 mituri despre colesterol 10 trucuri pentru a reduce colesterolul