Insomnia poate indica probleme de anxietate

Actualizat: 08 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui studiu norvegian, insomnia cronica poate indica instalarea anxietatii sau chiar existenta unei depresii.

insomnie,agitatie,anxietate,probleme,depresieStudiul defineste insomnia cronica drept un sentiment subiectiv ca nu poti adormi sau nu poti dormi in marea majoritate a noptilor timp de cel putin o luna.

Cercetatorii norvegieni sustina ca oamenii care sufera de insomnie cronica ar trebui testati pentru a se determina daca sufera de anxietate sau chiar depresie.

Studiul a fost efectuat pe 25.000 de adulti. Participantii la studiul au completat un chestionar amanuntit care continea intrebari despre insomnia cronica, anxietate si depresie. Testul a fost repetat apoi dupa 11 ani.

Insomnia cronica nu a prezis dezvolatrea depresiei. In timpul completarii primului chestionar, persoanele care sufereau de insomnie cronica nu prezentau semne distincte ca vor suferi de depresie peste 11 ani (cand a fost completat pentru a doua oara acelasi chestionar). Dar asta nu inseamna ca insomnia si depresia nu sunt legate.

Persoanele care sufereau de insomnie cronica prezentau cele mai mari sanse de instalare a anxietatii sau depresiei.

Cercetatorii norvegieni care au efectuat acest studiu sustin ca o ameliorare a insomniei cronice poate ajuta la prevenirea dezvoltarii anxietatii. Totusi aceasta este pentru moment doar o ipoteza deoarece acest aspect nu a fost testat.

Studiul nu demosntreaza ca insomnia cauzeaza anxietatea si depresia, dar nici ca vindecarea insomniei trateaza depresia.


Citeste si despre:

Dieta anti-anxietate Insomnia si riscul aparitiei bolilor de inima Cum facem diferenta intre tulburarile ocazionale de somn si insomnie Teste pentru probleme de erectie Indicatiile anticonvulsivantelor in tratamentul durerii cronice de spate Anxietatea si atacurile de panica Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Tulburarile de anxietate Anxietate Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Motivele din spatele insomniei copiilor Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Ce poate cauza tiuitul in ureche? Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate
Cere sfatul medicului ×