Romania intra in carantina partiala! Ce restrictii intra in vigoare incepand de saptamana viitoare

Actualizat: 06 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Romania intra in carantina partiala, dupa cum insusi Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat. Masca devine obligatorie in toata tara, scolile se inchid din nou, iar circulatia va fi interzisa pe timpul noptii.

Masurile care intra in vigoare incepand din 9 noiembrie sunt urmatoarele:

- masca devine obligatorie pe intreg teritoriul tarii, pentru persoanele de peste 5 ani, in toate spatiile publice deschise si inchise, indiferent de valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile;

- toate institutiile publice, precum si toti operatorii economici publici sau privati sa aiba obligatia organizarii activitatii si desfasurarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, sa se organizeze programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 2 ore. Respectarea aplicarii acestei masuri se urmareste de prefecti si de catre Inspectia Muncii;

- se inchid scolile si se trece la predarea exclusiv online. In toate localitatile, activitatile didactice care impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant sa se desfasoare in sistem online;

- in toate localitatile din Romania, va fi interzisa circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23.00 – 05.00. Deplasarea in acest interval va fi permisa doar in urmatoarele situatii, pe baza legitimatiei de serviciu, a adeverintei eliberate de angajator sau a declaratiei pe propria raspundere, in functie de situatie:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;

b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;

c) deplasari in afara localitatilor a persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care pot fi dovedite prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.


- interzicerea desfasurarii de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private.

- suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor. Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate in zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitara;

- activitatea restaurantelor este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori;

- activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Aceste masuri raman in vigoare pe o perioada de 30 de zile, urmand ca la finalul acesteia, in functie de evolutia 4 situatiei epidemiologice, sa se hotarasca, dupa caz, mentinerea, eliminarea sau modificarea acestora.

https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-52-din-05-11-2020-a-cnsu


Romania a depasit pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi


In ultimele 24 de ore au fost raportate 10.260 de imbolnaviri, din 38.389 testari efectuate. Bilantul COVID-19 a ajuns la 287.062, potrivit datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul pandemiei, 195.971 de pacienti au fost declarati vindecati.

Salaj este primul judet unde rata de infectare a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, indicele fiind 6,01,. Judetul Cluj urmeaza cu 5,92 de cazuri la mia de locuitori, in vreme ce Timis are 5,76. in Bucuresti, indicele este de 4,5.

Au fost raportate, de asemenea, si 123 decese (69 barbati si 54 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 36 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 36 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 35 decese la categoria de peste 80 de ani. 119 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 4 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.133. Dintre acestea, 1.001 sunt internate la ATI.

Platforma Corona-Forms, prin care rezultatele testelor COVID-19 ajung direct la pacienti, este operationala! Cum functioneaza?


Platforma Corona-Forms, dezvoltata de Ministerul Sanatatii si de STS, este operationala, a anuntat Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. Prin intermediul acestei platforme, rezultatele testelor COVID-19 venite de la laborator vor ajunge, prin SMS, simultan la pacient, la medicul de familie si la DSP.

Tataru a explicat, intr-o conferinta de presa, cum functioneaza aplicatia Corona-Forms, care este disponibila doar pentru autoritatile medicale.

Odata ce un rezultat pozitiv este introdus in platforma de catre laborator, ajunge in acelasi timp si la pacient, si la medicul de familie, prin identificare din CNP, si la DSP.

Rezultatul este trimis prin SMS si pe adresa de e-mail. DSP-ul furnizeaza apoi decizia de izolare si decizia catre medicul de familie pentru concediu medical pentru pacient.

Daca testul COVID-19 este pozitiv, medicul de familie monitorizeaza pacientul. Daca apar simptome, pacientul este programat pentru investigatii la un centru dedicat. in masura in care evolutia este buna, pacientul revine in izolare, iar daca nu, ramane in spital.

Aplicatia nu implica colectarea informatiilor de localizare a persoanelor.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24399478-tataru-platforma-corona-forms-prin-care-rezultatul-testului-covid-ajunge-acelasi-timp-pacient-dsp-este-operationala-cum-functioneaza.htm


Citeste si despre:

Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Legea invatamantului Legea voluntariatului Educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Legea privind dispozitivele medicale Imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive Educatia medicala continua