Romania, implicata intr-un dialog continental si global

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Integrarea medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice spre imbunatatirea sanatatii globale de-a lungul vietii

In perioada 24 - 27 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, va avea loc Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie (WPA 2015 Bucharest International Congress) cu tema Ingrijirea primara a sanatatii mintale: inovatie si transdisciplinaritate, organizat de Asociatia Mondiala de Psihiatrie, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Romania va fi implicata intr-un dialog continental si global, Integrarea medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice spre imbunatatirea sanatatii globale de-a lungul vietii, in acest sens si tematica abordata la congres: Protejarea sanatatii populatiei si a indivizilor prin promovarea modalitatilor de preventie, Evaluarea si imbunatatirea sistemelor de sanatate, a echipelor medicale si a politicii de sanatate,

Provocarile de astazi in asistenta primara, sanatatea mintala si in integrarea sanatatii publice, Studiu al comorbiditatii: Formare, Servicii si Politica Sanatatii, Formarea profesionistilor din domeniul sanatatii in secolul 21 si crearea echipelor medicale integrate, Rolul tehnologiei comunicarii si a informatiei in performanta sistemelor de sanatate, Etica medicala si mentoratul in profesiile din domeniul sanatatii.

WPA 2015 Bucharest International Congress propune o paradigma noua, sistemica, sistematica si integrativa pentru sanatatea populatiei, a sistemelor sanitare si a politicii sanatatii: o colaborare in echipa intre medicina de familie, psihiatrie si sanatate publica care aduce dupa sine un management mai bun al bolilor psihiatrice - gradul de prevalenta cel mai ridicat in grupul bolilor netransmisibile.

Lansarea acestui model se va realiza in colaborare cu Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie (www.globalfamilydoctor.com) si cu Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica de la Paris (www.oecd.org) si se vor prezenta aspecte privind relatia sanatate - economie, analizand care sunt consecintele economice si financiare a tarilor in ceea ce priveste investitiile adecvate in sanatatea cetatenilor si a sistemelor sanitare, care sunt provocarile si care sunt solutiile. Pe langa o alocare corespunzatoare de fonduri si resurse, in primul rand trebuie dezvoltata o politica de preventie si depistare prococe.

Trebuie sa dezvoltam nu numai echipe si servicii medicale integrate, ci si programe de preventie. Date epidemiologice spun ca 50% din bolile psihiatrice se afla deja in individ la varsta de 14 ani, insa evolutia unor astfel de manifestari clinice nu e observata si depistata deoarece procentul copiilor care ajung la psihiatru pana la aceasta varsta este infim.

Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie este un eveniment unic, aducand impreuna, pentru prima data in Romania, somitati mondiale remarcabile: Presedintele Asociatiei Mondiale a Medicilor de Familie - Prof. Michael Kidd, Presedintele Asociatiei Americane de Psihiatrie - Prof. Paul Summergrad, Presedintele Asociatiei Mondiale de Psihiatrie - Prof. Dinesh Bhugra, , Presedintele Asociatiei Europene de Psihiatrie - Prof. Wolfang Gable, Presedintele Colegiului Psihiatrilor din Hong Kong - Prof. Linda Lam etc.


Cu o participare estimata la peste 1.000 de profesionisti din 60 de tari din domeniile psihiatriei, medicinei de familie si sanatatii publice, la Congresul International WPA 2015 vor avea loc 8 conferinte plenare, 44 de simpozioane si 15 workshopuri in cadrul unui program stiintific complex si extins (atasat), care pune accent pe modele de colaborare transdisciplinare.

Subliniem ca transdiciplinaritatea este esentiala pentru dezvoltarea sistemelor sanitare, pentru abordarea sanatatii in general si, in particular, pentru abordarea sanatatii bolilor care se prezinta in mod co-morbid, adica coexista.

Pentru mai multe informatii despre eveniment, va rugam sa accesati site-ul evenimentului http://wpa2015bucharest.org.


Citeste si despre:

Parteneriat Italia - Romania la eHealth 2015 Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!” Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Reechilibrarea libidoului scazut Dependenta de iubire Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Magneziu: biofactor esential in sanatatea noastra Aventura emotionala si implicatiile sale Cand este timpul sa incheiati o relatie? Violenta sau abuzul domestic Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala