Prima transa din vaccinul anti-COVID Moderna ajunge in Romania. Cum aleg medicii ce vaccin sa foloseasca?

Actualizat: 12 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Primele doze din vaccinul anti-COVID Moderna ajung miercuri in Romania! Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, spune ca prima transa va fi una simbolica, sub 15.000 de doze.

Moderna este cel de-al doilea vaccin autorizat in Uniunea Europeana dupa cel produs de Pfizer/BioNTech. Se administreaza in doua doze, la fel ca Pfizer/BioNTech, la un interval de 28 de zile si este recomandat doar persoanelor de peste 18 ani. Functioneaza pe baza de mesager ARN, la fel ca cel produs de Pfizer/BioNTech, ceea ce inseamna ca odata administrat, vaccinul antreneaza organismul sa dezvolte un raspuns imun la proteina cu ajutorul careia virusul SARS-COV-2 ataca celulele umane.

Efectele secundare ale vaccinului Moderna sunt usoare sau moderate, trec dupa cateva zile si includ: durere la locul injectiei, dureri de cap, oboseala, febra, frisoane, dureri de muschi sau incheieturi, voma si stari de ameteala.

Cum decid medicii ce vaccin sa foloseasca?

Pfizer sau Moderna? Cum aleg medicii ce vaccin sa administreze romanilor? Putem alege singuri cu ce vaccin impotriva COVID-19 sa ne imunizam? Medicul Valeriu

Gheorghita precizeaza ca evaluarea se face de catre personalul medical din centrele de vaccinare, pentru a fi identificate eventuale contraindicatii, mai ales ca exista o diferenta intre cele doua vaccinuri legata de categoria de varsta. Vaccinul Moderna poate fi administrat doar adultilor de peste 18 ani, in timp ce Pfizer/BioNTech poate fi administrat incepand de la varsta de 16 ani.

Pe langa asta, decizia legata de tipul de vaccin care va fi ales se va face tinand cont si de disponibilitatea dozelor din centre. „Oamenii trebuie sa inteleaga ca dozele livrate de Moderna sunt intr-un numar incomparabil mai mic fata de dozele livrate prin contractul cu Pfizer. Din acest punct de vedere nu putem garanta acum ca in fiecare centru de vaccinare vor exista cele 2 tipuri de vaccinuri. Tocmai pentru a diminua la maximum riscul de irosire a dozelor, foarte probabil vom aloca dozele de la Moderna impreuna cu cele de la Pfizer in centrele de vaccinare care au flux ridicat de persoane vaccinate", a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, potrivit hotnews.ro.

In Romania campania de vaccinare anti-COVID a inceput in 27 decembrie 2020, in randul cadrelor medicale, cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Pe 11 ianuarie a ajuns in tara si cea de-a patra transa de vaccin Pfizer, dozele fiind deja distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitala si catre centrele din tara. Etapa a doua de vaccinare va incepe din 15 ianuarie si sunt vizate persoanele cu risc - adultii cu varsta de peste 65 de ani si bolnavii cronici, indiferent de varsta, in functie de indicatiile vaccinurilor utilizate.

Lista bolilor cronice incluse in etapa a doua de vaccinare anti-COVID

Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare impotriva noului coronavirus a fost definitivata si trimisa directiilor de sanatate publica.

Potrivit comunicatului oficial emis de Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, in categoria ,,boli cronice” se incadreaza oricare dintre urmatoarele afectiuni:

•Diabet zaharat;

•Obezitate;

•Alte boli metabolice, inclusiv congenitale;

•Afectiuni cardiovasculare;

•Afectiuni renale;

•Afectiuni oncologice;

•Afectiuni pulmonare;

•Afectiuni neurologice, inclusiv sindromul Down;

•Afectiuni hepatice moderate/severe;

•Afectiuni autoimune.

Imunodepresii severe: pacienti transplantati, cu consult medical prealabil, pacienti care urmeaza terapii biologice sau terapie de lunga durata cu corticosteroizi, pacienti infectati cu HIV/SIDA.

Surse:
https://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-populatia-la-risc-cuprinsa-in-etapa-a-ii-a-a-strategiei-de-vaccinare-impotriva-covid-19/
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24533971-romanii-pot-alege-singuri-vaccin-impotriva-covid-vaccineze-pfizer-sau-moderna.htm
https://vaccinare-covid.gov.ro/a-patra-transa-de-vaccin-150-150-doze-distribuita-in-tara/
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24533671-prima-transa-din-vaccinul-anti-covid-moderna-ajunge-miercuri-romania.htm

STUDIU. Transfuzia de plasma nu are vreun beneficiu asupra pacientilor cu forme grave de COVID-19

Un studiu clinic international, REMAP-CAP, arata ca transfuzia de plasma nu are vreun beneficiu pentru pacientii cu forme grave de COVID-19, potrivit Reuters. Rezultatele vin dupa o analiza initiala a peste 900 de pacienti cu forme severe de coronavirus, a caror stare nu s-a imbunatatit dupa tratamentul cu plasma bogata in anticorpi prelevata de la cei care s-au recuperat dupa boala.

Plasma convalescenta este folosita ca tratament potential pentru pacientii COVID-19 fiindca anticorpii pe care ii contine ar putea neutraliza virusul, oprindu-l sa se multiplice si oprind leziunile de tesut. Insa aceasta analiza initiala, care a condus la suspendarea inscrierii pacientilor cu forme severe, a aratat ca exista o probabilitate foarte scazuta, de 2.2%, ca tratamentul cu plasma sa reduca mortalitatea sau sa scada numarul de zile de internare la terapie intensiva.

De ce plasma convalescenta nu pare sa imbunatateasca rezultatul la pacientii grav bolnavi cu COVID-19 internati la ATI? Specialistii spun ca se poate datora leziunilor pulmonare foarte avansate pentru ca plasma convalescenta sa mai faca diferenta.

Autorii studiului clinic sustin ca nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasma convalescenta si au precizat ca studiul continua sa recruteze pacienti spitalizati cu COVID-19 cu forme moderate de boala, dar care nu sunt in terapie intensiva.

„Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacientii care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plama convalescenta si acei pacienti cu virus in exces sa beneficieze mai mult decat altii. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru", a spus Manu Shankar-Hari, clinician si profesor de medinica de terapie intensiva la spitalul britanic Guy's and St Thomas', unul dintre autorii studiului.

Acesta a mai adaugat ca analiza initiala nu evaluat efectele plasmei la pacientii internati in spitale cu forme mai putin severe de boala si precizeaza ca aceasta va ramane o intrebare foarte importanta, care va continua sa fie explorata in procesul in curs.

Surse:
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-plasma/trial-of-covid-19-blood-plasma-finds-no-benefit-in-severely-ill-patients-idUSL8N2JM3JF
https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-remap-cap-recruitment-of-severely-ill-covid-19-patients-into-convalescent-plasma-trial-being-paused-after-initial-analysis-suggested-it-did-not-improve-outcomes/
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/11/convalescent-plasma-does-not-help-severely-ill-covid-patients-remap-cap-trial

Aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in Romania

Alte 3.697 de cazuri de COVID-19 au fost raportate marti in Romania, in ultimele 24 de ore, in urma a 23.667 de teste efectuate. Bilantul ajunge 676.968 de imbolnaviri, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost raportate 156 de decese, dublu fata de ziua precedenta, iar la terapie intensiva sunt internati 1.073 de pacienti.

Coronavirus in Romania pe 12 ianuarie. Situatia pe judete

Incidenta cumulata a cazurilor este in usoara scadere fata de ziua precennta si in Bucuresti si Ilfov. Astfel rata de infectare in Capitala, raportata marti, este de 4,68, fata de 5,29 cu o zi inainte. in Ilfov, aceasta este de 6,05, fata de 6,58.

Judetele cu cea mai mare rata de infectare raportata la mia de locuitori sunt:

• Ilfov - 6,05 cazuri la mia de locuitori;

• Bucuresti - 4,68 cazuri la mia de locuitori;

• Cluj - 3,97 cazuri la mia de locuitori;

• Timis - 3,96 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 12 ianuarie. 156 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, au decedat 16.881 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2.

In intervalul 11.01.2021 (10:00) – 12.01.2021 (10:00) au fost raportate 156 de decese (105 barbati si 51 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si Bucuresti.

Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 30-39 ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 9 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 36 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 69 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 37 decese la categoria de peste 80 de ani.
147 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati, iar pentru 8 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.783. Dintre acestea, 1.073 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 5.048.928 de teste. Dintre acestea, 23.667 au fost efectuate in ultimele 24 de ore, 14.971 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 8.696 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare facuta de GCS, au fost raportate si rezultatele a 569 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 12 ianuarie a.c.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 31.401 persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 8.799 de persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 52.071 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 122 de persoane.
in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 3.193 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 1.020 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

De la debutul pandemiei, 605.045 de pacienti au fost declarati vindecati.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia CNCAV de catre Institutul National de Sanatate Publica, prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), pana pe 11 ianuarie s-au vaccinat 125.190 de persoane.

Numar de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare din 27 decembrie pana acum - 428 comune si minore, dintre care:

– 173 reactii locale cu durere la locul injectarii;

– 255 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Doua reactii sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 7.264 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.939 in Italia, 1.395 in Spania, 173 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.110 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 36 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 131 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 30 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 2 in Bulgaria, 10 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 12 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 50 in Irlanda si cate unul in Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia si Federatia Rusa.

De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 133 de cetateni romani aflati in strainatate, 33 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 11 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 2 in Irlanda, unul in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul reactiilor alergice 5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor Anevrismul aortei abdominale, Dr. Bogdan Vintila, medic primar chirurgie vasculara Tetralogia Fallot 9 tehnici de machiaj pe care sa le includeti mereu in ritualul de infrumusetare Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii 10 alimente care contin grasimi sanatoase Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii ginecologice sunt recomandate femeilor anual Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus? Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?