Persoanele care se vindeca de COVID-19 pot ramane cu probleme cardiovasculare

Actualizat: 05 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu peste 18 milioane de oameni infectati in intreaga lume, COVID-19 a ajuns cea de-a sasea cauza de deces la nivel mondial, OMS recunoscand de curand ca aceasta este cea mai mare criza de sanatate cu care s-a confruntat omenirea in ultimii ani si ca efectul pandemiei va fi resimtit zeci de ani de acum inainte.

Exista inca multe necunoscute legate de acest virus, pentru care peste 160 de companii farmaceutice lucreaza la gasirea celei mai sigure si eficiente formule de vaccin. Nu exista nicio garantie ca odata ce te-ai infectat cu COVID-19 ai capatat imunitate la acest virus. Tot mai multe studii arata ca imunitatea la COVID-19 ar putea dura doar 90 de zile, iar specialistii sustin vaccinul anti-COVID ar putea fi administrat anual tocmai din cauza imprevizibilitatii virusului.

Se pare ca nici dupa ce o persoana se vindeca de COVID-19, aceasta nu poate rasufla usurata. Medicii au ajuns la concluzia ca cei care au fost infectati cu COVID-19 ar putea ramane cu sechele in organism, in special cu leziuni cardiovasculare.

Un studiu publicat in jurnalul JAMA Cardiology, realizat de un grup de cercetatori germani, sustine ca, trei sferturi dintr-un total de 100 de pacienti cu varste cuprinse intre 45 si 53 de ani, care s-au vindecat de COVID-19 au ramas cu semne ale unor anomalii cardiovasculare, precum miocardita, la doua luni dupa diagnosticare.

Oamenii de stiinta care au luat parte la acest studiu au descoperit in sangele pacientilor o proteina numita troponina, care indica leziuni cardiovasculare asemanatoare celor care apar in urma unui atac de cord.

Cu toate acestea, efectele pe care coronavirusul le are asupra inimii pe termen lung sunt inca neclare, spun aceiasi specialisti, care solicita ca o astfel de cercetare sa fie facuta la o scara mai larga. Acestia sustin ca anomaliile cardiovasculare mentionate in acest studiu pot avea loc si in cazul altor afectiuni respiratorii, precum gripa, si sunt temporare.

Pe langa sechele cardiace, medicii sustin ca statul la terapie intensiva pe termen lung poate crea si alte probleme, precum atrofia musculara sau alte infectii cauzate de intubatia prelungita.

Cel mai mare numar de decese de la inceputul epidemiei, in Romania! Masca devine obligatorie si in Bucuresti

Romania a inregistrat, in ultimele 24 de ore, 1.232 cazuri noi de COVID-19 din 20.581 teste efectuate. 712 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Bilantul ajunge la 55.241, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, a fost raportat cel mai mare numar de decese de la debutul pandemiei in Romania. Si-au pierdut viata 48 pacienti (31 barbati si 17 femei) dintre care 1 deces a fost inregistrat la categoria 30-39 de ani, 2 la categoria 40-49 ani, 4 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 17 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 12 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 12 decese la categoria de peste 80 de ani. In total, de la inceputul epidemiei 2480 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat. Pacientii erau internati in spitale din Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Caras-Severin, Dambovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Toate cele 48 de decese inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

Cele mai multe noi cazuri au fost confirmate in Bucuresti, respectiv 158. De altfel, masca de protectie devine de astazi obligatorie si in Capitala, in aer liber, nu doar in Centrul Vechi, ci in toate zonele aglomerate precum piete, statii de autobuz, gari si autogari, targuri. De asemenea, in cazul evenimenimentelor care se desfasoara in aer liber organizatorii trebuie sa puna la dispozitia publicului masti de protectie.

Surse:
https://www.livescience.com/covid-19-causes-heart-damage-healthy-people.html
https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2768916
https://www.nbcnews.com/health/health-news/heart-damage-lingers-covid-19-patients-even-after-recovery-n1235077


Citeste si despre:

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta Alimente interzise persoanelor care sufera de hemoroizi Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Infarctul - simptome pe care nu trebuie sa le ignori. Pot fi fatale! Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cum pot fi rezolvate problemele delicate ale femeilor? Cum poti incuraja o persoana care sufera de cancer? Cu ce sechele pot ramane cei vindecati de coronavirus? Cele 20 greseli pe care le fac persoanele care abia incep exercitii de fitness Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament