Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata

Actualizat: 30 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi.

Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei.

In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos.

Consecintele saltului peste micul dejun

Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi.

Studiile de specialitate au demonstrat in repetate randuri ca pierderea in greutate poate fi mai dificila si acumularea de kilograme in plus poate fi mult mai facila, in lipsa unei mese de dimineata nutritive.

Nu doar ca rata metabolica incetineste, ci creste si predispozitia de a consuma mai multa hrana in a doua jumatate a zilei, precum si de a manca multe gustari nesanatoase si accesibile, precum produsele de patiserie, dulciurile etc.

Odata ce ati facut un obicei din a sari peste micul dejun si a consuma produse pe baza de carbohidrati simpli si zaharuri, veti fi cu atat mai predispusi dependentei de zahar si apetitului greu de tinut in frau de-a lungul zilei.

Micul dejun echilibrat

Privarea organismului de micul dejun pana la pranz va creste rezistenta organismului la insulina, deci va conduce cu siguranta la ingrasare. Persoanele care nu pot manca la micul dejun nu sunt nevoite sa adopte acest obicei intr-un mod agresiv, ci mai degraba sa incerce integrarea in meniu a alimentelor cu valoarea nutritiva ridicata si apetisante in acelasi timp.

Medicii nutritionisti recomanda ca micul dejun sa contina aproximativ 300 de calorii, cel putin sapte grame de proteine si doua grame de fibre, pentru o rata metabolica optima si un nivel satisfacator de energie pe tot parcursul zilei.

La fel de importanta este si hidratarea apa sau sucul proaspat de legume si/sau fructe, precum si limonda rece cu suc de lamaie si miere, ajuta organismul sa recupereze rezervele de apa pierdute in timpul noptii si sa se detoxifice.

Idei de mic dejun apetisant

In cazul in care considerati ca nu aveti suficient timp sau apetit pentru a lua micul dejun in fiecare zi, ati putea lua in considerare urmatoarele variante de meniu, adaptate tuturor nevoilor rapiditatea prepararii, atractivitatea alimentelor, pofta de dulce si alte criterii de acest tip.

1. Sandwich cu sunca si ou

Daca scuza principala pe care o invocati pentru a nu manca micul dejun este lipsa de timp, atunci apelati la o varianta care sa va ajute sa economisiti minute pretioase in zorii zilei. Pregatiti de seara un sandwich delicios cu sunca si ou, dintr-o chifla din faina integrala, umpluta cu 1 lingurita de unt, ou fiert, papara si doua felii de sunca degresata de curcan. Introduceti totul la frigider si incalziti sandwichul dimineata, in doar cateva secunde.

Valoare nutritiva 320 de calorii, 4 grame fibre si 17 grame proteine.

2. Fulgi de ovaz cu iaurt grecesc si struguri

Pregatiti de seara acest mic dejun foarte sanatos si satios, din fulgi de ovaz integrali (extrem de utili in reglarea nivelului de colesterol si al glicemiei), o jumatate de cana de lapte degresat si 50 de grame de iaurt grecesc. Presarati deasupra boabe de struguri rosii, bine copti, apoi introduceti preparatul la frigider. Va fi un mic dejun foarte racoritor si hranitor.

Valoare nutritiva 319 calorii, 4 grame fibre si 18 grame proteine.

3. Mix de fructe oleaginoase cu lapte

In cazul in care invocati lipsa apetitului cand doriti sa justificati saltul zilnic peste micul dejun, incercati aceasta varianta consumati un pahar de lapte cald si amestecati cateva nuci, seminte de dovleac (o sursa excelenta de zinc), migdale, alune de padure sau alune caju, cat sa va incapa in palma. Dupa destinderea papilelor gustative cu ajutorul laptelui cald, fructele oleaginoase vor deveni irezistibile.

Valoare nutritiva 309 calorii, 8 grame fibre si 10 grame proteine.

4. Mere proaspete cu unt de migdale

In cazul in care simtiti nevoia de alimente dulci dimineata, un mic dejun excelent poate fi constituit din cateva felii de mar proaspat, biscuiti integrali si o lingura de unt de migdale, un produs foarte bogat in proteine.

Valoare nutritiva 292 calorii, 8 grame de fibre si 8 grame de proteine.

5. Burrito delicios

Umpleti o lipie din faina integrala cu o jumatate de cana de fasole fiarta, ardei copti, o lingura de branza maruntita, sos salsa si coriandru. Rulati lipia si lasati-o la frigider peste noapte, ca dimineata sa o incalziti la cuptorul de microunde timp de 3 minute. Aceasta varianta de mic dejun este perfecta pentru persoanele care nu agreeaza alimentele consumate de regula la micul dejun.

Valoare nutritiva 301 calorii, 12 grame fibre si 14 grame proteine.

6. Branza si biscuiti

Iubitorii gustului dulce vor aprecia un mic dejun preparat din biscuiti integrali, bogati in fibre pretioase, glazurati cu branza ricotta si doua linguri de capsuni feliate. Aceste fructe furnizeaza aproape jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Valoare nutritiva 259 calorii, 7 grame fibre si 14 grame proteine.

7. Fursecuri integrale cu nuci si iaurt

Un alt mic dejun nutritiv poate fi constituit dintr-o portie de fursecuri preparate anterior din faina de orz, alune pecan, seminte si prune uscate, putand fi asezonate cu alte ingrediente sanatoase, precum scortisoara, nucsoara, piureul de morcovi, stafidele sau nucile. Consumate cu iaurt degresat, sunt mai sanatoase si mai satioase decat un bol de cereale indulcite.

Valoare nutritiva 304 calorii, 12 grame fibre si 14 grame proteine.


Citeste si despre:

Masa corporala ideala Artrita juvenila reumatoida Dieta Day Light Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Constipatia la adulti Importanta micului-dejun pentru copilul tau 4 alternative inteligente pentru micul dejun Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta