Cum poti incuraja o persoana care sufera de cancer?

Actualizat: 24 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cancerul provoaca 20% dintre decesele de pe continentul european, fiind cea mai importanta cauza de deces in Europa, dupa bolile cardiovasculare. Romania este fruntasa la numarul bolnavilor de cancer.

In 2014, datele statistice monitorizau aproximativ 420.000 de bolnavi, anual fiind depistati 100.000, peste jumatate dintre acestia fiind deja intr-un stadiu avansat al bolii.

Cancerul reprezinta o problema majora de sanatate publica, iar pacientul care primeste un astfel de diagnostic este afectat din toate punctele de vedere, iar prioritatile i se schimba radical.

Desi exista tratamente de ultima generatie, boala putand fi in prezent invinsa, majoritatea oamenilor se tem ingrozitor de acest diagnostic. De cele mai multe ori, ca prieten sau ca ruda nu stii cum sa reactionezi si, mai ales, cum sa te comporti cu o persoana bolnava de cancer, desi doresti sa-i fii alaturi si sa o ajuti cat poti de mult.

Ce trebuie sa-i spui unui bolnav de cancer

"Pot sa-ti cumpar ceva in drumul meu spre farmacie?". Un pacient afectat de cancer cu siguranta are stari depresive, are insomnii si este apasat nu numai de tratamentul oncologic in sine, cat si de trauma psihica. Treptat, nu va mai dori sa iasa din casa, de aceea un ajutor este intotdeauna binevenit.

De asemenea, alimentatia acestui bolnav este esentiala, iar gatitul nu mai este una dintre activitatile care sa ii faca placere. De aceea, ii poti povesti ce vei gati tu, de exemplu, si te poti oferi sa-i aduci din ceea ce gatesti pentru a-i satisface pofta.

"Sunt foarte mandru de tine" sau orice alt fel de incurajare care sa-i faca bine mental. Nu-i spune unui bolnav de cancer ca este curajos, deoarece este posibil sa-i accentuezi si mai mult starea de anxietate si spaima, insa il poti lauda dupa fiecare tratament peste care trece cu bine.

Asigura-l ca medicii fac tot posibilul sa-l trateze si ii poti arata statistici despre rezultatele bune ale unui anumit tip de tratament. Pe de alta parte, nu este recomandat sa-i dai exemple sau indicatii pentru tratamente alternative in care pacientul sa-si spuna sperante inutile, mai ales daca nu exista dovezi temeinice privind rezultatele acestuia.

Asculta-l ori de cate ori vrea sa vorbeasca. Fii interesat de alte aspecte ale vietii sale, nu doar de boala in sine. De exemplu, ii poti povesti o carte buna pe care tocmai ai terminat-o de citit si pe care i-o poti imprumuta sau puteti comenta impreuna un film bun, de preferat o comedie care sa-i distraga atentia pentru o vreme din starea de anxietate.

Important este ca in timpul vizitei sa reusesti sa ii schimbi starea de spirit si sa ii oferi forta de a lupta cu aceasta boala crunta, fara insa a vorbi despre ea.

Il poti indruma spre un psiholog bun. De foarte multe ori, suportul oferit prin consiliere si asigurarea unui tonus psihic bun au rezultate si asupra trupului.

In consecinta, daca bolnavul are o atitudine pozitiva, inclusiv chimioterapia sau radioterapia pot avea succes.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Pierderea unei sarcini si moartea neonatala 13 obiceiuri sanatoase Accidentul vascular cerebral (AVC) Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Virusurile si cancerul Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Hidratarea pielii in sezonul cald Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Profilaxia cancerului endometrial Screeningul pentru cancerul testicular Remedii naturale pentru cancerul de san Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Cancer - terapii alternative disponibile in marile centre medicale Vieneze